RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Draconische bezuinigingen, oplopende werkloosheid, huisuitzettingen, buitensporige bankbonussen, je baas die 50x meer verdient dan jij, het lobby circuit, de draaideur tussen grootbedrijf en politiek. We worden buitenspel gezet. Elke dag worden we bozer. We zijn het helemaal zat! Maar wat kunnen we beginnen tegen zoveel overmacht?
“We zijn het zat!” Hoe kun je je verzetten?
BLOG, 01/04/2015
Achteruit je bent gewaarschuwd!!   Break the system   27/01/15
Foto: Roel Wijnants CC BY-NC 2.0
O
ccupy, de Truckersactie, Break the System, Strijd voor beter Nederland, Burgerlijke Ongehoorzaamheid. Er zijn nogal wat verzetsbewegingen en allemaal zeggen ze: We zijn er klaar mee. Weg met deze regering. We moeten in actie komen.
Ons Fundament, In opstand: ‘Als je niks doet, verandert er niks’ 20/03/14
Bekijkenpingback

Tegenlicht, We zijn het zat 30/03/14
Bekijkenpingback

Maar verzet is heel erg lastig. Hoe krijg je een volksmassa op de been? En als je ze op de been hebt, hoe leidt je het in goede banen? Occupy protesteerde in 2011-2012. Op verschillende plaatsen in Nederland hielden ze pleinen en stukken straten bezet. Maar het verzet brak. Mensen houden het niet lang vol, ze moeten weer verschijnen op hun werk, aan de studie of zorgen voor de kinderen. Overheden lagen dwars en sommeerden de actievoerders te vertrekken.
Break the System protesteerde in januari. De opkomst viel tegen en politie en ME grepen ongenadig hard in. Iedereen is het er over eens dat er wat moet gebeuren, maar wat? Zijn demonstraties en bezettingsacties de aangewezen methode? De frontale aanval werkt niet. De overmacht is overweldigend. Wat begin je tegen een cordon ME'ers?
Andere route voor verzet
Maar er is ook een andere route voor verzet. Misschien minder tot de verbeelding sprekend, omdat het er helemaal niet als verzet uitziet. In feite kun je het geen verzet noemen, want het is geen oppositie tegen iets, maar het is het creëren van iets nieuws.
De Amerikaanse uitvinder en ontwerper Richard Buckminster Fuller (1895-1983) heeft ooit gezegd: "Je kunt de bestaande realiteit niet veranderen door ertegen te vechten. Om iets te veranderen moet je een nieuw model bouwen dat het bestaande systeem overbodig maakt". We kunnen gezamenlijk gaan werken aan een nieuwe beweging, die het bestaande systeem kan vervangen.
Terwijl je werkt aan een betere wereld ondergraaf je tegelijkertijd de huidige machtsstructuur
Vaak in de geschiedenis werd de bestaande macht pootje gelicht NIET door het centrum aan te vallen, maar door een veelheid van creatieve en levenskrachtige initiatieven in de marge. Onze huidige economische structuur -het kapitalisme- ontwikkelde zich binnen een feodale context. Terwijl de adel de lakens uitdeelde en de macht stevig in handen had, ontstonden overal nieuwe productiemethodes en breidde de handel zich uit. Mensen gingen samenleven en samenwerken in steden, waar zich geleidelijk aan nieuwe machtscentra vormden. Al die kleine veranderingen samen versterkten elkaar en zorgden op den duur voor een heel nieuwe maatschappijvorm. Het feodale regime moest wijken, het kapitalisme nam het roer over.
Zo kan het nu ook gaan. Het kapitalisme heeft zijn beste tijd gehad. We kunnen inzetten op allerlei deel- en P2P initiatieven. Het wemelt ervan: lokaal geld bewegingen, stadslandbouw, ruil- en repaircafés, open source projecten, weggeefwinkels, etc. etc. Je kunt je aansluiten of zelf een initiatief starten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kunt je dus ‘verzetten’ door met iets positiefs bezig te zijn. Focussen op wat er wel is, i.p.v. van je blind staren op wat er niet is of wat verkeerd is. Terwijl je werkt aan een betere wereld ondergraaf je tegelijkertijd de huidige machtsstructuur. Dat is nu echt eens een win-win-situatie.
Laat je inspireren. En doe mee!
In onder andere Groningen, Amersfoort en Utrecht zijn LETS-kringen actief. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem.
LETS Groningen
LETS Amersfoort
LETS Utrecht
NOPPES Amsterdam
Je kunt je ook verzetten door het systeem tegen te werken. Lees:
Protesteren? Stem met je Euro!
Digitaal of cash betalen. Wat maakt het uit?
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Verzet tegen de onderdrukking is best mogelijk, maar dsn moet het verzet wel voldoende lef hebben en bereid zijn te accepteren dat er ook slachtoffers vallen.
  In 40/45 was er ook verzet tegen de bezetters en die hebben wel degelijk een hoop bij gedragen. Maar dat verzet was bereid te sterven voorcde goede zaak. Het huidige verzet is dat niet op eennpaar uitzonderingen na.

 2. Beste mensen,

  Het zit in onze genen om de ander te onderdrukken !

  Probeer eerst los te komen van je natuur/genen zonder je gezonde natuur te vernietigen. Daarna ligt het paradijs voor het oprapen. Het is immers al gemaakt en hier. Gewoon voor ons allemaal en nog makkelijk 7 miljard mensen !

  We maken al eten voor 14 miljard mensen, spullen en rijkdom ook. Nu nog de menselijke algehele verbinding.

  Liefde

  Ook voor hen die het verste gingen en ons duidelijk maken dat het niet langer zo kan. Milieu, mens en natuur gaan dood, langzaam maar zeer zeker.

  Kies niet
  Verlies niet
  Verander niet

  Vereniging

  Wordt één met alles om je heen.

  “Ik zal je leiden, bevrijden & vreugde zijn.”

  GJ vd P

 3. Willem Jansen  29 april

  Dít is de richting die we op moeten ! Protesteren haalt niets uit en geeft de tegenstander de gelegenheid geweld uit te lokken. Hiervan zijn talloze voorbeelden te geven. Inderdaad, we moeten het slimmer aanpakken en de huidige machtsstructuur geweldloos uithollen. Samenwerken, eenheid creëren, ruilhandel, lokale valuta en wat er al niet voor nieuwe wegen te bedenken zijn. Gefeliciteerd met dit inzicht !

 4. Mr Wheyters  29 april

  Een groot stuk bosgrond opkopen en daar opnieuw civiliseren . eigen landbouw, huizenbouw en energie opwekken uit de natuur , dat is de enige oplossing om dit zieke systeem te breken, een nieuw systeem

 5. sjef smeets  29 april

  Prima initiatief. Maar hoe ga je het vorm geven en ervoor zorgen dat het hout snijdt. Er zijn al zoveel actiegroepen gestrand op hun ego en stokpaardjes.

 6. maria  25 april

  Break the system van 27 januari werd niet ondersteund door vakbonden en maatschappelijke organisaties, wel door pvv, dus rellen veroorzaken, en agressief gedrag tegen politie en M.E. Daarmee kun je geen verandering door organiseren.

 7. Richard Alexander Karel Hendrikus Monteiro  24 april

  Hoe kan ik de maker van deze site contacten ?
  Ik heb veel ideeën die nodig uitgewerkt moeten worden
  Tijd van praten is voorbij, tijd voor actie !

 8. Wiesje  4 april

  Denk ook aan zelf (professioneel) kinderopvang organiseren!
  Er zijn al 7 Ouderparticipatiecreches in NL!
  De creche wordt volledig door ouders gedraaid! Kwaliteit is hoog en de prijs (2€p/u) laag doordat er geen personele kosten zijn!
  kijk eens bij http://www.kdv-oase.nl http://www.sop.nl en ook bij de Bombardon, De Tolkresj, De krakeling .

  Ook BSO zou je met ouders onderling professioneel kunnen organiseren!

 9. Elisabeth Zegeling  2 april

  Dat doe ik nu al een aantal jaren. Koop lokaal en biologisch. Vermijd supermarkten, koop spullen die duurzaam zijn, doe aan hergebruik, alles kontant betalen, geen pin, etc. Alleen wat ik echt nodig heb en geen tierelantijnen, etc. Ruilhandel, het zelfde principe als “werken” heitje voor een karwijtje, etc. Stap voor stap heb ik dit uitgebreid. Zelf voeding verbouwen, voeding inmaken voor de winter, etc. Nu bezig met mijn eigen energie voorziening.

 10. Lisa  2 april

  Kom naar MINDFEST!
  25 april 2015 in LatenStaan, Zoetermeer.
  Dan praten we verder :D

 11. MEDAER  1 april

  stem eens TEGEN EUROPESE UNIE ,zij zijn de oorzaak van alles .Als de meerderheid dat doet VALT het systeem !!!

 12. gerda  1 april

  Het beste is:
  geld van de bank halen en thuis in een kluisje o.i.d. Het systeem geeft geen rente meer. Zo kan je de boel op scherp zetten

 13. berrie  1 april

  Top!!!

 14. maup  1 april

  Goed verhaal, mag ik nog wat aanvullen:
  stem met je geld,koop geen producten van bedrijven
  die er een potje van maken met name multinationals,
  krijgen bijna alle subsidies en betalen bijna geen belasting.

  En wat alternatief geld betreft:
  De Gelre lokale munt
  De Florijn Nederlandse munt

VOLG MIJ
ZOEKEN