RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Vandaag gaan we naar Dokkum, want daar is iets leuks aan de gang. Op het lokale volkstuincomplex wordt een houtsnipper tuin ingericht volgens het 'Back to Eden' concept. Een forse laag bemeste houtsnippers gaat er voor zorgen dat in deze tuin de groenten groeien als kool, terwijl je er nauwelijks werk aan hebt.
In Ubuntu Dokkum gaan ze ‘Back to Eden’
NIEUWS, 28/12/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
J
ohn Mensink de initiator van Ubuntu Dokkum liet zich inspireren door een artikel op Earth Matters: Back to Eden, Goddelijke permacultuur met houtsnippers. Groente verbouwen kan veel beter. Ploegen, spitten, de eindeloze strijd tegen het onkruid, het is allemaal niet nodig. We moeten terug naar de natuur, terug naar hoe God het bedoeld heeft.
Back to Eden
De Amerikaanse hovenier Paul Gautschi worstelde jarenlang met zijn groentetuin totdat hem opeens een licht opging. Simpele houtsnippers zouden weleens het antwoord kunnen zijn. Inmiddels heeft hij een film gemaakt waarin hij uitlegt hoe de methode werkt: Back to Eden.
Youtube, Back to Eden (NL vertaling) deel 1 (houtsnippers in de moestuin)
Bekijkenpingback

Youtube, Back to Eden (NL vertaling) deel 2
Bekijkenpingback

Youtube, Back to Eden (NL vertaling) deel 3
Bekijkenpingback

Happiness inside, Back to Eden, over moeiteloos duurzaam en gelukkig leven 7/9/14
Bekijkenpingback

De biologische moestuin, Back to Eden in de biologische moestuin
Bekijkenpingback

De aarde heeft een beschermlaag nodig. Nu hij zijn tuin heeft bedekt met snippers hout, hoeft Paul de grond niet te bewerken en hij hoeft niet te spuiten tegen ongedierte of ziektes. Hij heeft veel minder onkruid en hoeft maar zelden water te geven of te bemesten.
John Mensink was enthousiast geworden van de Back to Eden films en besloot het te proberen. Zijn ervaring met tuinieren was 0, maar dat maakte het alleen maar extra spannend. Op de website Ubuntu Planet doet hij verslag van de vorderingen. Het komende jaar zal hij telkens updates plaatsen, dus we kunnen het proces volgen.
Ubuntu Dokkum
"Een jaar geleden besloot ik me in te schrijven bij de lokale volkstuinvereniging. Ik had een leuke documentaire gezien (via earth matters) over het verbouwen in houtsnippers. Het was een eerlijk beeld van hoe je ‘anders’ kunt verbouwen, zonder het zware werk en de bodem uit te putten. Laat ik even duidelijk zijn dat ik totaal geen ervaring heb in tuinieren. Ik was dus op zoek naar een eenvoudige manier om te beginnen. Deze houtsnipper methode leek dus de uitkomst!
Inmiddels heb ik een stuk grond te beschikking gekregen van 140m2. Ik heb een aantal video’s bekeken over permacultuur, wat mijn goede gevoel bij de houtsnippers alleen maar onderstreept heeft. Ook heb ik Ubuntu Contributionism gelezen en ben ik betrokken geraakt bij het opzetten van Ubuntu Nederland.
Website van Ubuntu Nederland
Bekijkenpingback

WvI, Maak kennis met het Ubuntu Contributionisme
Bekijkenpingback

WvI, Ubuntu Contributionisme: van verdeeldheid naar eenheid
Bekijkenpingback

Wat we daar vooral willen bereiken, is gelijkgestemde mensen met elkaar in contact brengen. Mensen samenbrengen zodat ze samen stappen kunnen zetten. Want als we deze wereld een beetje beter willen maken zullen we dat samen moeten doen!
Het mooiste is natuurlijk dat je dan voorbeelden kan geven om mensen te kunnen inspireren. En toen was de som snel gemaakt. Ik wil mijn houtsnipper-tuin graag openbaar maken voor iedereen die er maar oren naar heeft. Ik zal hier regelmatig update’s posten van de voortgang en de ervaringen met jullie delen. Mensen die in de buurt wonen kunnen langskomen, en wij kunnen deze mensen helpen zelf ook een tuin te beginnen."
Lees verder bij Ubuntu Planet
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Alex  3 september

  Jammer dat je niet in je blog zet dat Paul zijn inspiratie uit de bijbel ( dus van God de schepper) haalt. Daarom heet het back to eden.

  • Mia  10 september

   Dat wist ik niet Alex. Bedankt voor je reactie. Ik zal het nakijken.

 2. chantal  28 december

  Mooi initiatief! Ik zal John zeker blijven volgen. Ik ben er benieuwd naar zijn ervaringen.

VOLG MIJ
ZOEKEN