RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
In Zwitserland hebben ze de WIR, in Duitsland de Chiemgauer. Amsterdam kent de NOPPES en Gelderland de Gelre. Sinds 1 augustus 2013 heeft ook Rotterdam zijn eigen munt: de Dam. Dam staat voor 'De alternatieve munt'. In plaats van in Euro’s verhandelen de ondernemers diensten en producten in Dam.
De Dam laat zien dat geld anders kan
UITGELICHT, 14/12/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
Z
es onafhankelijke Rotterdammers hadden een gezamenlijk ideaal: Rotterdamse zzp’ers en kleine bedrijven - en daarmee ook de stad - helpen aan meer zelfstandigheid, omzet en welvaart. Een van de problemen waar vooral de kleinere ondernemers tegenaan lopen is dat ze moeilijk aan krediet kunnen komen. Daarnaast hebben ze vaak te weinig omzet/opdrachten.
De groep bedacht dat deze problemen opgelost zouden kunnen worden met een eigen munt, waarmee bedrijven gratis microkrediet kunnen krijgen. De lokale munt zou ook zorgen voor meer binding onderling, waardoor deelnemende bedrijven makkelijker aan opdrachten en omzet komen. Omdat de nieuwe munt met elke besteding blijft circuleren binnen het eigen netwerk, zorgt die ook voor meer lokale werkgelegenheid en welvaart.
De Dam maakt je minder afhankelijk van de bank
Een ander belangrijk voordeel van de Dam is dat zo’n eigen munt je minder afhankelijk van de bank maakt. De economische crisis is mede veroorzaakt door grote banken die veel te grote risico’s namen met ons geld. Door de Dam krijgen mensen de beschikking over meerdere soorten valuta en daardoor zijn ze dus minder afhankelijk van de bank.
Het Dam-team ging voortvarend aan de slag. Ze zochten contact met Stro voor de software, ze bedachten een naam, lieten logo, huisstijl en een website ontwerpen en bouwen.
Stro, Over Stro
Bekijkenpingback
Ze bedachten een pr- en marketing campagne. En ze gingen langs bij de Nederlandse Bank en bij de Belastingdienst voor goedkeuring.
Dat is allemaal gelukt: in augustus 2013 kon de DAM van start. Inmiddels zijn er meer dan 300 rekeninghouders (september 2014). Ongeveer 80% van de rekeninghouders heeft een bedrijf, 20% is particulier.
De Ommekeer, Gesprek met Harry te Riele van de Dam uit Rotterdam 9/9/14
Bekijkenpingback
Geen Rente
Over de Dam wordt geen rente geheven. Een van de oprichters van de Dam Bob Bennink, licht toe waarom: “Je ziet dat in oude beschavingen rente werd verboden en dat periodiek schulden werden vereffend om excessen te voorkomen. Eigenlijk zorgt rente ervoor dat de verspreiding van geld en welvaart van arm naar rijk gaat. Degene die arm is betaalt rente aan degene die geld heeft en daardoor steeds rijker wordt. Dat kan maar een x-aantal jaren goed gaan. Daarna wordt het verschil tussen arm en rijk te groot en krijg je ellende in de samenleving.”
Volzin, Een lokale munt: de Dam 10/10/14
Bekijkenpingback
Hoe werkt de Dam?
Van de Dam zijn geen biljetten of fysieke munten in omloop. Betalingen worden elektronisch gedaan via de Cyclos software van het bedrijf Stro. Via een app kunnen ondernemers ter plaatse een transactie doen. Of later thuis achter de computer via het internet.
Als bijvoorbeeld deelnemer A een betaling doet van 10 Dam aan deelnemer B dan komt deelnemer A 10 Dam in de min te staan en deelnemer B 10 Dam in de plus. De Dam ontstaat dus doordat de deelnemers elkaar als collectief krediet geven. De website van de Dam en onderstaande plaat leggen helder uit hoe Dam werkt.
het onderschrift
Dam-events
Meedoen met de Dam is niet alleen slim, het is ook gewoon leuk. Je krijgt contacten met gelijkgestemden en betalen met de Dam zorgt voor een onderlinge band. Deelnemende bedrijven gunnen elkaar opdrachten en omzet. In plaats van dat je gaat googlen als je een boekhouder zoekt, kijk je nu of er in het Dam-netwerk een boekhouder zit. Zo helpen ondernemers die met Dam werken elkaar aan meer omzet.
Meerdere keren per jaar wordt ook een Dam evenement gehouden, dat meestal begint met een gezamelijke maaltijd met daarna bijvoorbeeld een workshop, live-muziek o.i.d. Dam-events zijn niet alleen gezellig, je kunt er ook mede- Dam'mers ontmoeten en daardoor ontstaat weer nieuwe handel.
Meedoen
Als je in de regio Rotterdam woont, kun je direct een rekening openen. Woon of werk je buiten deze regio, dan is het natuurlijk lastiger om deel te nemen, maar het mag wel. Misschien is het een idee om in je eigen stad of regio zelf een soortgelijk initiatief te starten. Daarvoor kun je contact opnemen met het bestuur van de Stichting.
Meer
Op de website van de Dam kun je veel informatie vinden. Kijk vooral ook naar het filmpje op de homepage. Daarin vertellen ondernemers waarom zij meedoen met de Dam.
In dit filmpje Dam: alternatieve munt voor Rotterdamse ondernemingen - waarom? maak je kennis met de oprichters van de Dam. Je ziet hoe het Dam-team is samengesteld en hoe ze te werk gaan. Plezier is hun belangrijkste motivator.
Hier kun je artikelen lezen die over de Dam zijn verschenen in de media.
Op de website van Martijn Jeroen van der Linden is de jaarrekening van de Dam in te zien. Je kunt erin lezen hoe professioneel deze munt wordt gerund.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Jan  19 december

    Is het de bedoeling dat de verschillende lokale munten een vaste waarde t.o.v elkaar hebben of is er steeds een andere wisselkoers?

    • Mia  15 maart

      Omdat de meeste lokale munten de euro als rekeneenheid hebben en ook omdat ze vaak van dezelfde software gebruik maken, denk ik dat ze 1 op 1 voor elkaar omgewisseld kunnen worden.

VOLG MIJ
ZOEKEN