RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
In het Financieel Dagblad van zaterdag 17 januari staat geschreven: “De oorspronkelijke officiële doelstelling van de monetaire unie is verhoging van de welvaart en het welzijn van Europese burgers.” Prachtig principe en ik sta hier als Europees burger volledig achter. Europa een schitterend continent dat uitblinkt in cultuur, historie, biodiversiteit, lokale tradities, voedsel, landschappen, etc. We hebben alles wat ons hart begeert.
Ring-Ring® – Fietsers zijn Goud waard!
GASTBLOG, 24/01/2015
- Een gastblog van Janine Hogendoorn van Ring-Ring®
D
e doelstelling over het verhogen van de welvaart en het welzijn van de burgers komt van de EU. Veel mensen denken bij welvaart vaak als eerste aan geld. En bij welzijn aan gezondheid. Of ziet u dat anders?
Voor mij, inmiddels ook moeder, betekent welvaart veel meer dan geld. Geld komt misschien zelfs wel op de laatste plaats. In deze volgorde ervaar ik welvaart: gezondheid (fysiek en mentaal), gezonde lucht, schoon water, een groene en veilige leefomgeving om in te bewegen, sociale interactie, vrienden en geld voor de basisbehoeften (eten, onderdak en enkele kleren).
Na een verhuizing van de Rivierenbuurt naar IJburg in Amsterdam groeide mijn reistijd naar mijn werk van 8 minuten naar 30 minuten. Op de fiets wel te verstaan. Een dagelijkse fietsrit langs water, parken, over het Amsterdam Rijnkanaal, architectuur en stadsleven. Het heeft mijn leven compleet veranderd. En wel ten positieve. Ik heb mij nog nooit zo gelukkig gevoeld en dat geluk gun ik iedereen.
Welvaart en welzijn in de 21e eeuw
Nog even terugkomend op de doelstelling van de beleidsmakers van de monetaire unie van de EU: het vergroten van onze welvaart en welzijn, zo zeggen ze zelf. Lukt dat wel zo goed? Op veel gebieden gaat onze levensstandaard achteruit, is de kloof tussen arm en rijk groter dan ooit en is het met onze gezondheid ook niet best gesteld.
Goed voorbeeld doet goed volgen en alles wat aandacht krijgt groeit
Steden veranderen in zogenaamde ‘clone towns’, doordat de authentieke retailers failliet gaan. We zijn ondergedompeld in schulden en de meesten van ons ervaren teveel stress die onoplosbaar lijkt met te weinig tijd. Samenvattend leidt dit tot stijgende zorgkosten, obesitas, jonger en langer chronisch ziek, klimaatverandering, CO2-uitstoot ( met maar liefst 60% uit personenvervoer), luchtvervuiling, verslechterde biodiversiteit, mestoverschot, plastic soep, en ga zo maar door.
1/3 van de kinderen komt dagelijks op een achterbank naar de lagere school. Wat zijn voor hen de vooruitzichten voor de gezondheid?
En dat in Nederland met al die fietsers en fietsinfrastructuur! Kijk eens door de ogen van een buitenlander naar onze fietsers en bijbehorende fietspaden. Ongekend. Nederland is met stip fietsland nummer 1 en het buitenland kijkt met zeer grote bewondering naar ons land: dit willen wij ook. Laten wij dan een stap verder gaan. Immers goed voorbeeld doet goed volgen en alles wat aandacht krijgt groeit. Onze kennis over water heeft ons veel gebracht, dit kunnen we met gemak ook voor de fiets bereiken.
Ring-Ring®
De EU staat ver van ons af en wij hebben er (helaas) weinig invloed op. Toch kunnen we heel simpel in ons dagelijks leven en in onze directe leefomgeving zelf wel wat doen om onze welvaart en welzijn te verhogen. Zo is letterlijk op de fiets Ring-Ring® geboren.
Fietsers lossen namelijk in één klap drie problemen tegelijk op: Het is goed voor de eigen gezondheid, bespaart publieke ruimte en is goed voor de luchtkwaliteit. En dan is er nog bijvangst: het draagt bij aan fossiele energievraagstuk, het zorgt voor lokale economische groei, zorgt voor sociale interactie (langzaam verkeer: fietsen en lopen), maakt Nederland een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en het is nog leuk ook.
Fietsers lossen drie problemen tegelijk op: het is goed voor de gezondheid, bespaart publieke ruimte en het verbetert de luchtkwaliteit
24% van de werkende bevolking springt op de fiets naar het werk. Helaas neemt 50% nog de auto voor ritten onder de 7,5km. In totaal werkt 60% van de beroepsbevolking binnen een afstand van 15 km van het woonhuis. Een wereld te winnen dus nog, zeker met de komst van de elektrische fiets.
Visiedocument Ring-Ring: Nederland in 10 jaar tijd het gezondste en schoonste land
Bekijkenpingback
Het enige wat we hoeven te doen is inzicht bieden in je fietskilometers (Fkm). Dit kan tegenwoordig eenvoudig met een smartphone. Deze fietskilometers krijgen vervolgens een waarde terug vanuit de samenleving. Je kunt daarmee voordeel ontvangen bij de aangesloten winkeliers. Een maatschappelijke én financiële win-win vanuit: (lokale) overheid, retailers, werkgevers en zorgverzekeraars.
In 2014 hebben we een succesvolle pilot gedraaid op IJburg en nu gaan we verder. Ring-Ring® is een community in wording en zal als een sociale onderneming verder door het leven gaan. Via lokale cellen met fietsambassadeurs en wijkcohesie, inclusief retailers zal het straks mogelijk zijn om de Fkm’s de waarde te geven die ze verdienen. Een community waar elke fietser, elke stad waar dan ook ter wereld aan mee kan doen. Elke fietskilometer is, als je het goed bekijkt, eigenlijk een heel bijzonder cadeautje voor jezelf én voor de aarde met alles wat er op leeft.
Fietsers zijn goud waard! Welvaart voor iedereen!
Meer
Kijk voor bronnen op ring-ring.nu
Uitleg Ring-Ring® in 1:50 minuten: video
Lees het visiedocument: Nederland in 10 jaar tijd het gezondste en schoonste land
Kijk door de diverse presentaties op: http://www.slideshare.net/JanineHogendoorn
Recent nieuws: Ring-Ring wint prijs in Utrecht in samenwerking met NMU en Kracht van Utrecht
Rotterdam en Den Haag zijn ook reeds geïnteresseerd in Ring-Ring®.
Twitter: Ring-Ring
Facebook: Ring-Ring
Pinterest: Ring-Ring
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Janneke  28 januari

  Denk dat het wel af en toe wel beter kan voor de fietser.
  Dat je je fiets overdekt kan stallen bijvoorbeeld, gewoon een afdakje bij Appie ofzo.
  Of wat te denken van bedrijven die dichtbij allerlei drukke wegen zitten waar je makkelijk kan komen met de auto maar geen fietsenrek te vinden.
  Of je moet van die scherpe bochten maken, heel fietseronvriendelijk.
  Of je moet twee keer oversteken maar kan dat niet handiger met een tunneltje bijvoorbeeld.
  Zo gauw wordt er gezegd dat biologisch eten duur is maar ik doe een paar dagen met een portie van 150g gierst. Maar met al die goedkope rotzooi die groot in volume is en liters frisdrank heb je weer een auto nodig om het allemaal te vervoeren. Beetje basisdingen kopen dus die je met de fiets kan vervoeren. Tel uit je winst.

VOLG MIJ
ZOEKEN