RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Je eigen groentes verbouwen. Sla, tomaten of sperciebonen oogsten, die even later lonkend op je bordje liggen. Wat smaakt dat goed! Kraakvers, supergezond en 100% vrij van bestrijdingsmiddelen. Dat weet je zeker, omdat je het groeiproces zelf hebt meegemaakt.
Samen groentes kweken in de Boeregoed Volkskas
NIEUWS, 14/01/2015
S
ommige mensen hebben het geluk dat ze een grote achtertuin hebben. Die kunnen zo aan de gang. Anderen proberen wat in kweekbakken of potten op terras of balkon. Er zijn ook mensen die nog een stapje verder gaan. Die huren een volkstuin en pakken het project groots aan.
Iedereen die een eigen groentetuin heeft, weet dat daar heel veel tijd in gaat zitten. In bepaalde periodes van het jaar is een volle dag per week eigenlijk al te weinig. Soms sta je met je handen in je haar: waarom komen die plantjes nou niet op? Wat is dat voor een rare uitslag op dat blad? Hoe krijg ik dat gemene onkruid weg? Wat doe ik aan de beestjes die mijn sla opeten? En als je bedje bloemkool dan volgroeid is, eet je elke dag hetzelfde. Want het is toch zonde om het weg te gooien en de buurman heb je deze week ook al 2x verblijd.
Boeregoed Volkskas
In het Westland, niet ver bij mij vandaan, hebben een aantal mensen daar iets op bedacht. Waarom niet gezamenlijk aan de slag? De Boeregoed Volkskas is in 2013 gestart. Daar kun je werk en kennis delen. En als de groentes volgroeid zijn, eet je ze samen op. Iedereen een maaltje. Wat er dan nog over is, wordt verkocht. De groentes gaan onder andere in de Boeregoed Streekbox die op verschillende punten in de regio wordt verkocht. Op termijn moet de Boeregoed Volkskas zichzelf daarmee kunnen bedruipen.
In het AD heeft een mooi artikel gestaan over dit project: Iedereen welkom in de kas. Eén van de initiatiefnemers van de volkskas, Frank van Kleef komt daarin aan het woord: "We willen mensen met elkaar in contact brengen die thuis zitten en eigenlijk toch iets willen doen, zoals werklozen, scholieren, gepensioneerden en mensen die in een sociaal isolement zijn geraakt. Iedereen is welkom."
Behalve de bekende groentes moeten onder het glazen dak ook zogenoemde 'vergeten groentes' uit de grond verrijzen, zoals postelein en pastinaken. Ook wordt aan scholieren en studenten in praktijk bijgebracht hoe producten geteeld worden. Kennis vanuit de tuinbouw van vroeger wordt hierbij gecombineerd met hedendaagse kennis. Daarbij worden teeltproeven gedaan van zowel groenten als fruit, die bijvoorbeeld vroeger werden geteeld in de regio.
Eens in de zoveel tijd worden 'plukmorgens' georganiseerd. Kinderen vanaf 5 jaar mogen er onder begeleiding van ouders of voogden aardbeien, tomaten of kinderkomkommertjes plukken! De plukmorgens zijn zo populair: tijdens de aardbeienplukmorgen meldden 300 mensen zich en was er al rond half 12 al geen aardbeitje meer over.
Gemeenschapstuinen
De initiatiefnemers van de Volkskas willen kreten en trends als 'local for local', 'urban farming' en biodiversiteit omzetten in draadkracht. De 'Urban Farming Guys' lieten met hun video Farmin' in the Hood al zien wat een geweldig effect dit kan hebben. Ze begonnen een stadslandbouwproject in een van de meest vervallen wijken van Kansas City (VS) Lykens Neighbourhood. De lokale gemeenschap kent 3 jaar later veel meer saamhorigheid en ontworstelt zich aan de armoede en uitzichtloosheid.
In deze tijd van megabezuinigingen en toenemende werkloosheid en armoede zullen ook wij het steeds meer samen moeten rooien. John Mensink is bezig met een veelbelovend tuinbouwproject in Dokkum: de Ubuntu Houtsnipper Tuin. Ook de Boeregoed Volkskas laat zien dat een gemeenschapstuin in Nederland kan. Dit soort projecten hebben we op meer plekken nodig. Kom eens kijken als je in de buurt bent, werk mee en laat je inspireren.
Langskomen
De Boeregoed Volkskas ligt op de grens van de gemeenten Westland en Midden-Delfland, aan het Woudtzicht 21 in De Lier. De Volkskas is elke ochtend behalve zondagochtend van 08.00 tot 12.00 uur geopend.
Meer
De volkskas ligt in het verlengde van Boeregoed, een Westlands project om verse producten direct bij de consument te krijgen.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Anna  18 januari

    Zeker goed idee!

  2. harry te riele  14 januari

    Mooi stuk, mooi idee, dank!
    H.

VOLG MIJ
ZOEKEN