RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
logo
Draconische bezuinigingen, oplopende werkloosheid, huisuitzettingen, buitensporige bankbonussen, je baas die 50x meer verdient dan jij, het lobby circuit, de draaideur tussen grootbedrijf en politiek. We worden buitenspel gezet. Elke dag worden we bozer. We zijn het helemaal zat! Maar wat kunnen we beginnen tegen zoveel overmacht?
"We zijn het zat!" Hoe kun je je verzetten?
Occupy Amsterdam 17/11/11     Foto: Martin Alberts
O
ccupy, de Truckersactie, Break the System, Strijd voor beter Nederland, Burgerlijke Ongehoorzaamheid. Er zijn nogal wat verzetsbewegingen en allemaal zeggen ze: We zijn er klaar mee. Weg met deze regering. We moeten in actie komen.
Ons Fundament, In opstand: ‘Als je niks doet, verandert er niks’ 20/03/14
Bekijkenpingback

Tegenlicht, We zijn het zat 30/03/14
Bekijkenpingback

Maar verzet is heel erg lastig. Hoe krijg je een volksmassa op de been? En als je ze op de been hebt, hoe leidt je het in goede banen? Occupy protesteerde in 2011-2012. Op verschillende plaatsen in Nederland hielden ze pleinen en stukken straten bezet. Maar het verzet brak. Mensen houden het niet lang vol, ze moeten weer verschijnen op hun werk, aan de studie of zorgen voor de kinderen. Overheden lagen dwars en sommeerden de actievoerders te vertrekken.
Break the System protesteerde in januari. De opkomst viel tegen en politie en ME grepen ongenadig hard in. Iedereen is het er over eens dat er wat moet gebeuren, maar wat? Zijn demonstraties en bezettingsacties de aangewezen methode? De frontale aanval werkt niet. De overmacht is overweldigend. Wat begin je tegen een cordon ME'ers?
Andere route voor verzet
Maar er is ook een andere route voor verzet. Misschien minder tot de verbeelding sprekend, omdat het er helemaal niet als verzet uitziet. In feite kun je het geen verzet noemen, want het is geen oppositie tegen iets, maar het is het creëren van iets nieuws.
De Amerikaanse uitvinder en ontwerper Richard Buckminster Fuller (1895-1983) heeft ooit gezegd: "Je kunt de bestaande realiteit niet veranderen door ertegen te vechten. Om iets te veranderen moet je een nieuw model bouwen dat het bestaande systeem overbodig maakt". We kunnen gezamenlijk gaan werken aan een nieuwe beweging, die het bestaande systeem kan vervangen.
Terwijl je werkt aan een betere wereld ondergraaf je tegelijkertijd de huidige machtsstructuur
Vaak in de geschiedenis werd de bestaande macht pootje gelicht NIET door het centrum aan te vallen, maar door een veelheid van creatieve en levenskrachtige initiatieven in de marge. Onze huidige economische structuur -het kapitalisme- ontwikkelde zich binnen een feodale context. Terwijl de adel de lakens uitdeelde en de macht stevig in handen had, ontstonden overal nieuwe productiemethodes en breidde de handel zich uit. Mensen gingen samenleven en samenwerken in steden, waar zich geleidelijk aan nieuwe machtscentra vormden. Al die kleine veranderingen samen versterkten elkaar en zorgden op den duur voor een heel nieuwe maatschappijvorm. Het feodale regime moest wijken, het kapitalisme nam het roer over.
Zo kan het nu ook gaan. Het kapitalisme heeft zijn beste tijd gehad. We kunnen inzetten op allerlei deel- en P2P initiatieven. Het wemelt ervan: lokaal geld bewegingen, stadslandbouw, ruil- en repaircafés, open source projecten, weggeefwinkels, etc. etc. Je kunt je aansluiten of zelf een initiatief starten. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Je kunt je dus ‘verzetten’ door met iets positiefs bezig te zijn. Focussen op wat er wel is, i.p.v. van je blind staren op wat er niet is of wat verkeerd is. Terwijl je werkt aan een betere wereld ondergraaf je tegelijkertijd de huidige machtsstructuur. Dat is nu echt eens een win-win-situatie.
Laat je inspireren. En doe mee!
In onder andere Groningen, Amersfoort en Utrecht zijn LETS-kringen actief. LETS staat voor Lokaal Economisch Transactie Systeem.
LETS Groningen
LETS Amersfoort
LETS Utrecht
NOPPES Amsterdam
Je kunt je ook verzetten door het systeem tegen te werken. Lees:
Protesteren? Stem met je Euro!
Digitaal of cash betalen. Wat maakt het uit?
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN