RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Voor een goed werkende maatschappij en een welvarende economie moet geld moet vrij kunnen stromen. Als de geldstroom geblokkeerd raakt, heeft dat vele destructieve gevolgen. Silvio Gesell heeft nagedacht over de vraag hoe geldblokkades kunnen worden opgelost.
Silvio Gesell en het stromen van geld, de oplossing
UITGELICHT, 09/10/2015
Equal Pay Day Foto: Bündnis 90/Die Grünen via Flickr cc by-sa 2.0
G
eldblokkades leiden tot ziekte van het sociaal organisme: economie en samenleving kunnen niet goed functioneren. Dit blijkt uit het telkens weer optreden van economische crises, milieucrises, sociaal-maatschappelijke crises, overheidscrises en Derde Wereldcrises die bovendien in ernst lijken toe te nemen.
De oplossing voor deze problemen zag Silvio Gesell in de oplossing van de geldblokkades – door het constructieve veiligstellen van de geldcirculatie. In plaats dat vermogenden rente ontvangen, zou er juist een vergoeding betaald moeten worden over opgepot geld. Zo moet – ook zonder de destructieve stimulans van de rente – het overtollige geld blijven stromen waardoor een levensbedreigende stolling in de bloedsomloop van de totale economie voorkomen wordt.
In plaats dat vermogenden rente ontvangen, zou er juist een vergoeding betaald moeten worden over opgepot geld
Door het continue stromen van het geld zal bovendien een effectieve controle van de geldhoeveelheid en daarmee behoud van koopkracht van het geld mogelijk zijn. Het heffen van rente wordt langzamerhand uitgeschakeld en daarmee ook zijn destructieve gevolgen. Op deze manier kan begonnen worden met een behoedzame heling van het zieke sociale organisme. Geldhervorming is daarvoor een noodzakelijke voorwaarde. Maar ook landhervorming was benodigd volgens Gesell. (Vanuit mijn perspectief zouden nog meer structurele veranderingen nodig zijn.)
De oplossing van Gesell is zo geniaal eenvoudig, dat ze door experts genegeerd, belachelijk gemaakt of bestreden werd. Precies hetzelfde als bij Viktor Schauberger en Wilhelm Reich gebeurde. Maar als de oplossing van Gesell toegepast wordt, werkt ze als een wonder – bijv. in het Oostenrijkse plaatsje Wörgl.
Daar vond in de jaren ’30 een experiment plaats met het alternatieve geld van Gesell met omloop-verzekering. Temidden van een toenemende massa-werkloosheid en een hulpeloosheid van de politiek om hier iets aan te doen, bloeide de economie in Wörgl weer op. Daar begon een hoopvol helingsproces van een zwaar ziek geworden sociaal organisme.
Vernietiging en herontdekking van het levende
Helaas werd dit veelbelovende experiment met alternatief geld na een paar jaar door interventie van de Oostenrijkse Nationale Bank de kop in gedrukt. Ook hier vinden we parallellen met Reich en Schauberger. De door Reich ontwikkelde levensenergetische helingsmogelijkheden voor de mens en het milieu werden door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in de jaren ’50 gericht bestreden en verboden.
Ondanks alle pogingen deze techniek van de toekomst te onderdrukken, komt die de laatste jaren met grote kracht weer aan de oppervlakte
Het werk van Schauberger verdween in een lade van een Amerikaanse onderneming die met criminele methoden de rechten daarover verworven had. Zowel Reich als Schauberger hebben deze aanvallen niet overleefd.
Maar ondanks alle pogingen deze techniek van de toekomst te onderdrukken, te verminken en te vernietigen, komt die de laatste jaren met grote kracht weer aan de oppervlakte en in het bewustzijn van een toenemend aantal mensen die op zoek zijn naar positieve, levens-bevorderende en toekomstgerichte wegen uit onze zo hopeloos schijnende situatie.
Bron: Bernd Senf, Fließendes Geld und Heilung des sozialen Organismus (1996) Die Lösung (der Blockierung) ist die Lösung (pdf)
Paragraaf 4b Silvio Gesell und die Fließbewegungen des Geldes en
Paragraaf 5 Zerstörung und Wiederentdeckung des Lebendigen
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN