RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Silvio Gesell (1862-1930) was een eigenzinnig man die zichzelf vrij-econoom (Freiwirtschaftler) noemde. De belangrijkste vraag die hij zichzelf stelde is nu nog steeds heel relevant: 'hoe krijgen we een crisisvrije economie?' De oplossing die hij vond, is eigenlijk heel simpel: een gelijkmatige omloopsnelheid van het geld.
Silvio Gesell: Geld moet rollen
VIDEO, 11/09/2015
Silvio Gesell
G
eld zou alleen als ruilmiddel mogen dienen en niet als spaarmiddel. En geld met geld verdienen zoals nu bijvoorbeeld in de derivatenmarkt gebeurt is helemaal funest. Kijk naar de natuur: alles is vergankelijk. Maar geld heeft een uitzonderingspositie omdat het aan de vergankelijkheid onttrokken is.
Alles wat we met onze arbeidskracht tot stand brengen zal op termijn vergaan, alleen het geld niet. De geldbezitter heeft daardoor een privilege ten opzichte van alle anderen: hij kan rustig afwachten. Hij loopt binnen zonder daar iets voor te hoeven doen, want hij vangt de rente of de winst over zijn financiële producten toch wel.
Maar door op het geld te gaan zitten, valt de geldomloop stil en daardoor wordt ook de economische kringloop verstoord. Dat werkt crises in de hand. Geld moest volgens Gesell 'vrij' gemaakt worden en net zo vergankelijk worden als de dingen. Daardoor zou het gelijkmatig en zonder obstakels kunnen stromen en zo de economie van het noodzakelijke 'bloed' voorzien.
Dit rentevrije geld noemde Gesell vrij-geld (Freigeld). Het zou jaarlijks enkele procenten aan waarde moeten inboeten, niet als inflatie maar op een georganiseerde manier.
Geld moet rollen; het moet de mensen dienen, niet beheersen
Gesell dacht aan papiergeld met coupons die op bepaalde vervaldagen letterlijk zouden vervallen. Op rekeningengeld zou een 'minwaarde' geboekt moeten worden. De bezitter van het geld zal het dan niet meer zo gemakkelijk oppotten.
Wikipedia, Silvio Gesell
Bekijkenpingback
Geld moet rollen; het moet de mensen dienen, niet beheersen.
Voor de bekende econoom John Maynard Keynes (1883-1946) was Gesell een belangrijke inspiratiebron. De wereld zou volgens Keynes meer van Gesell kunnen leren dan van Marx.
Er zijn verschillende experimenten uitgevoerd met het vrij-geld van Gesell met opmerkelijk succes. In Duitsland vond het 'Wara'-experiment plaats en in Oostenrijk werd de 'Wörgl' in het leven geroepen. Kijk daarvoor de bovenstaande video en meer daarover in het volgende bericht: Vrijgeld was zo succesvol dat het verboden werd
Lees ook: Wikipedia, Silvio Gesell
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Richard11  11 september

    Mijn Thaise vriendin snapt dit concept als geen ander…. Het geld dat ik haar geef is vaak binnen een paar uur al ergens anders naar toe gerold. hahaha. Maar zonder dollen. Zo werkt het in de meeste landen waar je niet hoeft te sparen om een koude winter te kunnen overleven.

VOLG MIJ
ZOEKEN