RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Overal in de natuur vinden we spontane stroombewegingen die de basis vormen van levensprocessen en hun natuurlijke zelfregulering vormgeven en ondersteunen. Viktor Schauberger (1885-1958) bestudeerde deze gedetailleerd met betrekking tot het stromen van water.
Viktor Schauberger en het stromen van water
UITGELICHT, 23/09/2015
Flow of Life   Foto: Abhijeet Jagtap via Flickr cc by-nc-nd 2.0
A
ls de stroombeweging van water met zijn kronkelingen en wervelingen gehinderd wordt door bijvoorbeeld kanalisatie of door een stuwdam dan verliest het water zijn vitaliteit en zelfreinigend vermogen. Het water wordt troebel en zal soms met geweld buiten zijn oevers treden en daarbij veel schade kunnen aanrichten. In het kort: de blokkade van de natuurlijke stroom verstoort de natuurlijke zelfregulering en zorgt voor destructiviteit.
De gangbare oplossing hiervoor wordt gezocht in nog meer indamming en beteugeling. Maar daardoor wordt de zelfregulering nog meer verstoord met als gevolg nog meer overstromingen – een vicieuze cirkel.
De oplossing van deze problemen vond Schauberger in het opheffen van de blokkade voor het natuurlijke stromen: het water weer de ruimte geven om te meanderen en te wervelen. De natuurlijke beweging moet aan het water worden teruggegeven door het met een paar eenvoudige technische ingrepen te ondersteunen zodat de stroming van het water weer voor zichzelf kan zorgen.
Zo kan levenloos en destructief water nieuw leven in geblazen worden waardoor het weer levensruimte kan bieden aan planten en dieren en ook weer bruikbaar wordt als verkwikkend drinkwater voor ons mensen.
Bron:
Bernd Senf, Fließendes Geld und Heilung des sozialen Organismus (1996)
Die Lösung (der Blockierung) ist die Lösung (pdf)
Paragraaf 2. Viktor Schauberger und die Fließbewegung des Wassers
De vertaling van paragraaf 1 lees je hier. De vertaling van de paragrafen over Reich en Gesell volgt nog.
Lees meer
Stichting Natuur- en Implosietechnieken, Inleiding tot het werk van Viktor Schauberger
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Indigo  24 september

    … En gelijk deze stromende rivier, zo zou een oprecht energieke en bruisende samen+leving ook gemodelleerd moeten gaan worden… waarin iedereen vrij is om te gaan en te staan waar zij/hij wil en zichzelf uit-te-drukken in iedere vorm die zijn ZIEL wenst…

    How about that for a long lasting Change? .

VOLG MIJ
ZOEKEN