RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Wij, de idealisten die ons zorgen maken over de toestand in de wereld en proberen om een mooiere wereld te creëren hebben behoefte aan een stappenplan, een overzicht. Hoe kunnen we samenwerken, hoe kan het effectiever, efficiënter, met meer gemak?
Over de U-theorie van Otto Scharmer: doen wat goed VOELT
VIDEO, 13/08/2017
Over de U-theorie van Otto Scharmer; een stappenplan naar een mooiere wereld
W
e zijn er van doordrongen hoe urgent het allemaal is, dat de mensheid en de aarde uitgeput raken, dat het 5 voor 12 is. Maar wat je aandacht geeft, groeit, 'what you resist persist', dus we moeten vooruit: een project starten of participeren daarin. Permacultuur, complementair geld, repair café's, deel-economie, P2P, plastic prikken. You name it. Niet lullen maar poetsen, aan de slag.
Maar af en toe zinkt de moed in de schoenen. Zoveel werk, zoveel weerstand. We hebben behoefte aan een stappenplan, overzicht. Hoe kunnen we samenwerken, hoe kan het effectiever, efficiënter, met meer gemak?
De U
Ik ben bezig zo'n stappenplan te ontwikkelen en daar ga ik ook mee door en deze week stuitte ik op de U-theorie van Otto Scharmer. Heel bijzonder: ik zag veel overeenkomsten met waar ik ook aan werk.
Aan de linkerkant van de U ontdekken we onze blinde vlek. De plek van waaruit we handelen is ons onbekend. Daarom produceren we almaar meer van hetzelfde wat we helemaal niet willen, waar we helemaal niet blij mee zijn. We downloaden steeds dezelfde falende patronen.
Onderaan de U beschrijft hij de noodzaak om naar binnen te keren. Presencing noemt hij dat. Contact maken met je innerlijk, met je bron. Niet zomaar oppervlakkig, nee serieus: door het oog van de naald.
De rechterkant van de U vraagt om 'laten komen', uit laten kristalliseren, prototyping. Experimenteren met nieuwe projecten.
De U is geen lineair proces maar een loop die we keer op keer dienen te doorlopen.
Sandra Schreurs
Deze week sprak ik met Sandra Schreurs. Zij is heel enthousiast over de U-theorie en heeft me getipt. Binnenkort gaat zij een boekbespreking en een U lab cursus faciliteren in haar boerderij De Notelaar.
Ik had het boek van Otto Scharmer uit de bieb gehaald. Niet precies het boek dat ik hebben moest, maar een voorloper. De U-theorie wordt er uitgebreid in beschreven. Ik was begonnen te lezen en eerlijk gezegd was ik een beetje teleurgesteld geraakt. Technische taal, management taal... daar ben ik een beetje allergisch voor. Maar ik kwam toch ook heel veel waardevols tegen.
Sandra Schreurs vertelde me dat er een online cursus bestaat over de U-theorie: U lab. In 2015 had zij diverse U-lab hubs in Brabant bezocht waar mensen bij elkaar komen om samen de cursus te doen en de bijbehorende oefeningen. Zij heeft met eigen ogen gezien dat het heel veel te weeg brengt.
Effect
Meer dan 100 mensen deden mee, veel managers en ambtenaren inderdaad, maar ook ondernemers en geïnteresseerde burgers. Voor veel mensen was het de eerste keer dat ze naar binnen keerden op deze manier en contact maakten met zichzelf en hun eigen intuïtie. Door de oefeningen te doen en vooral ook samen te doen raakten ze steeds meer thuis in dit proces en durfden op hun innerlijk te gaan vertrouwen. Doen wat werkelijk goed VOELT en niet zomaar doen wat je denkt te moeten doen.
Een manager vertelde haar dat hij sindsdien heel anders was gaan werken. Meer in dialoog, meer vertrouwen aan anderen geven, menselijker, prettiger, vrijer. Dat is toch wel een fantastisch effect van het U lab vind je niet?
Link met wetenschap
Otto Scharmer legt de link tussen wetenschap en spiritualiteit. Hij maakt de noodzakelijke spiritualiteit die nodig is om werkelijk iets ten goede te veranderen als het ware een beetje zakelijk. Hij vertelt het in een taal die hedendaagse hoogopgeleiden begrijpen. Daardoor durven ze over die hobbel heen en gaan ze werkelijk contact maken met zichzelf. Wie ben ik? En wat is het werk wat ik wil doen op deze aarde?
Ze gaan hun blinde vlek zien, ze gaan mediteren, ze gaan ervaren wat goed voelt en wat niet. Fantastisch. Je kunt allerhande kritiek hebben op de U, maar hij is er. We kunnen ons voordeel ermee doen. Niets let ons om in een volgend stadium het stappenplan nog verder te verdiepen. Ik denk dat er nog meer mogelijk is, een nog moeitelozer proces, maar daarover later meer.
85.000 mensen uit meer dan 100 landen hebben de U lab cursus al gedaan. Wil je ook meedoen of misschien eerst de boekbespreking doen meldt je dan bij Sandra Schreurs. Zij kan je verder helpen. Ik zet de links hieronder.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Sandra  13 augustus

    Mia, wat een helder filmpje. Je hebt echt een gave om de essentie duidelijk te maken. Voor iedereen die Oss een beetje ver vindt, in heel Nederland zijn er U.Lab hubs. sommige hebben een duidelijk thema zoals wij in Oss (duurzaam Oss of onderwijs innovatie), maar anderen hubs laten dat meer open. Op Facebook kun je hier meer over vinden op #UlabNL, #ULabNB, #ULabGLD en natuurlijk ook de Amerikaanse pagina’s. Leuk je daar te ontmoeten.

    • Mia  14 augustus

      Dank je wel Sandra voor de aanvullingen en voor de complimenten. :-)

VOLG MIJ
ZOEKEN