RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Zou het niet prachtig zijn als elk dorp en iedere stad minimaal één voedselbos heeft vol met eetbare en andere nuttige planten? Een plek waar mensen kunnen zien, proeven en leren hoe ze zelf ook een eetbare bostuin aan kunnen gaan leggen zo dicht mogelijk bij hun eigen huis?
Wie wil helpen met het aanleggen van voedselbossen in de eigen omgeving?
GASTBLOG, 29/01/2017
Vlierbes
Dietmut Teijgeman-Hansen, ze zijn rijp !! Flickr CC BY-NC-ND 2.0
E
en voedselbos zorgt, door gebruik te maken van 7 lagen beplanting, bijna automatisch voor het aantrekken van veel biodiversiteit en gezonde, levende bodems. Voedselbossen, ook wel bekend als eetbare bostuinen, zijn daarmee echte win-win oplossingen voor de mens, de natuur en de aarde. Daarom willen we het aantal voedselbossen sterk laten toenemen.
Om dat te realiseren zijn we op zoek naar enthousiaste voedselboswachters! De kennis over hoe mensen eetbare bostuinen/voedselbossen kunnen aanleggen is inmiddels uitgebreid aanwezig.
Zo is er een prachtig introductie artikel over dit onderwerp onder de titel: Openbaar groen wordt oogstbaar groen. Daarnaast is er het gratis ter beschikking gestelde afstudeerwerk van Anastasia Limareva met de titel: Handboek aanleg en beheer van voedselbossen, Dit is een prachtwerk waarmee iedereen die meer wil weten zich goed in kan lezen in deze materie.
Ook is sinds januari 2017 deze minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw vrij te bekijken op YouTube.
Minidocumentaire voedselbossen en natuurlijke landbouw
Voor de mensen die overheden willen overtuigen is dit onderzoeksrapport van de provincie Flevoland naar voedselbossen ideaal om eens te bekijken en door te sturen naar de betreffende ambtenaren om ze te informeren over de mogelijkheden van voedselbossen in de gemeente en/of provincie.
Daarnaast zijn ook twee facebookgroepen beschikbaar voor mensen die contact willen maken met andere potentiële en reeds ervaren voedselboswachters.
Er is een brede permacultuur facebookgroep (±11.500 leden)
En er is een wat kleinere facebookgroep speciaal gericht op voedselbossen/ eetbare bostuinen (±4.000 leden)
De 7 lagen van een voedselbos
En naast de beschikbaarheid van vrij toegankelijke kennis en uitgebreide netwerken is er inmiddels ook ruime praktijkervaring. Onder andere Food Forestry Nederland met Wouter van Eck en Xavier San Giorgi is al vele jaren actief en heeft verschillende voedselbossen helpen ontwerpen, aanlegen en onderhouden. Ze hebben dan ook veel praktijkervaring beschikbaar, een mooi voorbeeld daarvan is Food Forest Ketelbroek waarin ze meer dan 175 verschillende soorten hebben aangeplant (zie plantenlijst).
En tot slot is er inmiddels ook een planten leverancier die zich specifiek heeft toegelegd op het opkweken van voedselbos planten, deze is te vinden op: voedselbos.arborealis.nl. Zo is het een stuk gemakkelijker om de benodigde planten snel en simpel te verkrijgen.
Kortom, de kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig. Wat er nu nog nodig is zijn mensen die voedselbossen willen realiseren in hun eigen buurt. Daarom deze oproep naar voedselboswachters.
De kennis is aanwezig, de netwerken zijn aanwezig, de praktijkervaring is aanwezig en de planten zelf zijn aanwezig
Wie wil helpen met het aanleggen en beheren van voedselbossen in de eigen omgeving? Wie wil samenwerken met andere geïnteresseerden en ervaringsdeskundigen om zo gezamenlijk meer eetbare bostuinen te realiseren? Mensen kunnen zich aanmelden op dit google doc formulier en hier kunnen ze ook kijken of er al andere geïnteresseerden in hun buurt zijn. Als die er zijn wees dan niet bang contact met die mensen op te nemen. Ook is een – Voedselbossenkaart van Nederland en België – te vinden op de website van Van Akker naar Bos waar vele voedselbossen op staan. Vind een voedselbos in je buurt en ga daar eens langs om inspiratie op te doen.
Heb je interesse om zelf voedselboswachter te worden? Wordt dan lid van de beschikbare netwerken en stel hier je vragen, deel de uitdagingen die je ziet en inspireer anderen vanuit je eigen ervaring.
Bron:
Met toestemming overgenomen van:
Permacultuur Nederland, VOEDSELBOSWACHTERS GEVRAAGD!
Tip: op deze website is nog veel meer info te vinden over voedselbossen en permacultuur in het algemeen.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Sambeo  15 februari

  Dag Mia,
  Het oorspronkelijke artikel komt van permacultuur Nederland. http://www.permacultuurnederland.org/wp/voedselboswachters-gevraagd/#.WKQzJSuBNHw
  Op wiki is te lezen: Rond 2003 begon Douwe Beerda met zijn website “Permacultuur Nederland” en ontstond de Permacultuurschool Nederland van Taco Blom en Ishi Crosby. Onder invloed van o.a. de Transition Towns beweging, klimaatverandering, economisch/financiële en grondstoffencrisis is er een zeer divers landschap aan professionele permaculturisten ontstaan.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Permacultuur

 2. Sambeo  14 februari

  Voedselbossen, dat klinkt als een prachtig initiatief, mits afkomstig van de bewoners uit de directe omgeving. Maar ik lees ook hierboven “het idee is mede ontstaan door transition towns”. En daar wringt de schoen. Hier zijn de groene fascisten, de veranderclub, aan het werk. De groene initiatieven worden gebruikt om lokaal te infiltreren en beleid aan te sturen naar de beoogde unipolaire werelddominantie van de globalisten.
  Transistion towns gaan hand in hand met Agenda21 en het Climate Change beleid. We weten inmiddels dat het hele global warming verhaal een grote oplichterij is en bevolkingsreductie als einddoel heeft d.m.v. verarming van de bevolking door wereldwijde belasting op CO2, beperking van bewegingsruimte omdat de mens schadelijk is voor de aarde en het ontzeggen van energiegebruik voor de massa. Natuurlijk blijven de echte natuurverziekers, de kapitalisten, de oliemagnaten, big farma, de banken, kortom dezelfde globalisten, buiten schot. De bevolking wordt gedwongen te wonen in overvolle steden waar volledige bevolkingscontrole d.m.v. energiebeperking (smartmeters), voedsel- en watercontrole, beperking van bewegingsvrijheid (autoverbod en verbod zones in de natuur voor de natuurontwrichtende mensen).
  Het wonen zonder gas- en electra-aansluiting wordt enorm gepromoot en er zijn al veel woningen gerealiseerd onder het mom van “zeer duurzame woningen”.
  Enfin, vorm je eigen mening. Hier de site van transition towns Nederland. Zij hebben hun naam recent veranderd in Transitie Nederland. Hm, gaat dus de goede kan op voor de groene fascisten.
  https://www.transitiontowns.nl
  https://www.occupycorporatism.com/transition-towns-agenda-21-comes-to-life/
  http://www.larouchepub.com/eiw/public/greenfascismpromo/pdf/EIR_GreenF-teaser.pdf

  Initiatieven voor moestuinen en voedselbossen zijn goede ideeën. Houd het initiatief echter in eigen hand en houd het werkelijk grassroots met je buren, familie en vrienden en hol niet achter initiatieven aan die bedacht zijn door globalisen onder het motto “Think global, act local”.

  • Mia  15 februari

   Helemaal mee eens dat je dit soort initiatieven liefst grassroots moet houden met de bewoners uit de directe omgeving. Het gaat er juist om dat mensen zelf zeggenschap hebben en beslissingen nemen en dat niet overlaten aan ‘instanties’. Ik weet niet waar je gelezen hebt dat Voedselbossen zijn ontstaan in/door Transition Towns. In 1 van de verwijzingen? Wat je erover schrijft is me niet bekend. Bedankt voor de waarschuwing. Ik zal me eens verdiepen.

 3. pelle  4 februari

  ik wil helpen, maar niet alleen. Ik ken al een geschikte plaats in mijn buurt
  Maar liefst niet naast een domein waar ze volop spuiten met roundup (zie stiltehoeve in moerkerke en pal ernaast gebruiken ze roundup.)

  • Mia  5 februari

   Super! Je kunt je aanmelden op dit google doc formulier en je kunt daar ook kijken of er andere geïnteresseerden in de buurt zijn. Ook via de genoemde Facebook groepen kun je mensen zoeken die met je samen willen werken om een voedselbos op die plek te realiseren. Ik begrijp dat het niet echt motiverend werkt om naast een gebied aan de slag te gaan waar ze Roundup gebruiken. Goed als mensen zich toch niet laten weerhouden. Door te laten zien dat het ook (en beter!) zonder bestrijdingsmiddelen kan, inspireer je anderen ook weer.

 4. Douwe Beerda  29 januari

  Voor mensen die willen samenwerken met de gemeente om lokaal voedselbossen te realiseren is dit wellicht nog een mooi voorbeeld:

  Het ambitie document voor het 16.5 ha nieuwe stedelijke voedselbos (Urban Food Forestry) in Utrecht is gepresenteerd! We gaan nu verder met het uitwerken van het schetsontwerp.

  http://www.eetbarewoonwijkrijnvliet.nl/wp-content/uploads/2016/12/161123_Eetbare-woonwijk-Rijnvliet-kleiner.pdf

 5. Joost  29 januari

  ik heb plek voor een bos, midden tussen utrecht en den bosch

  • Mia  29 januari

   Mooi zeg! Je kunt je aanmelden op dit google doc formulier en je kunt daar ook kijken of er andere geïnteresseerden in de buurt zijn. Ook via de genoemde Facebook groepen kun je mensen zoeken die met je samen willen werken om een voedselbos op die plek te realiseren.

VOLG MIJ
ZOEKEN