RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Ten tijde van de Grote Depressie -in de jaren ’20 en ’30 van de vorige eeuw- kwamen er wereldwijd rentevrije alternatieve munten in omloop. Op verschillende plekken werden initiatieven gestart met het ‘vrijgeld’ zoals dat door Silvio Gesell ontworpen was.
Vrijgeld was zo succesvol dat het verboden werd
UITGELICHT, 16/09/2015
‘Deze brug is gebouwd met ons eigen Vrijgeld’, Wörgl
I
n Duitsland vond het ‘Wara’-experiment plaats. Dr. Hebecker, de eigenaar van een steenkolenmijn in Schwanenkirchen, zag een faillissement tegemoet omdat hij geen geld meer had om zijn werknemers te betalen. Hij stelde hen voor dat zij voortaan hun salaris in een nieuw type geld zouden ontvangen: de Wara. Hij zorgde er daarnaast ook voor dat de eerste levensbehoeften in Schwanenkirchen beschikbaar kwamen die met Wara gekocht konden worden.
Het experiment werd een succes. Al gauw ging de Wara in steeds ruimere gebieden circuleren. Meer dan 2000 ondernemingen in heel Duitsland begonnen deze alternatieve munteenheid te gebruiken. Maar in 1931 werd de Wara onder druk van de Centrale Bank illegaal verklaard. Het gevolg hiervan was dat de mijn van Hebecker moest sluiten en de mensen werkloos werden.
Wörgl
In dezelfde periode vond in Oostenrijk in het plaatsje Wörgl eenzelfde soort experiment plaats. Burgemeester Michael Untergugenberger zag zich geconfronteerd met een grote werkloosheid in zijn stad. Hij introduceerde het rentevrije Wörgl-geld zodat de mensen weer aan het werk kwamen. Ze bouwden nieuwe huizen, een skischans en een brug met het nieuwe geld.
Zes dorpen in de omgeving kopieerden het systeem. Ook met succes. Kort daarop wilden maar liefst 200 gemeenten in Oostenrijk zijn idee overnemen. Dat was het moment waarop de Centrale Bank ingreep. De Wörgl werd verboden en het werd in Oostenrijk zelfs een misdaad om noodgeld uit te geven. De werkloosheid liep spoedig weer op naar het oude niveau van 30%.
De Belgische gelddeskundige Bernard Lietaer schrijft dat overheden geneigd zijn de gedecentraliseerde systemen van alternatief geld waarmee mensen zichzelf kunnen helpen te verbieden als ze te succesvol worden.
Moet je je voorstellen hoe onze economie zou draaien als deze initiatieven met het vrijgeld van Silvio Gesell zich gewoon hadden kunnen verspreiden... Het is wel zeker dat er dan veel minder werkloosheid, minder armoede en veel meer vrijheid en welvaart zou zijn.
Als overheden en banken zich er niet mee zouden bemoeien, zou onze wereld er een heel stuk prettiger uitzien.
Bron: Bernard Lietaer, Het geld van de toekomst pdf (2001) p.123-128
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. sluiswacht  27 september

  Sinds 2009 is er…. Bitcoin, een gedecentraliseerde virtuele munt die op dit moment iets meer dan 200€/ stuk waard is. Geen enkele valuta op deze planeet is per eenheid zoveel waard en er zijn een aantal fundamentele tekortkomingen van fiat geld geelimineerd: devaluatie, fractioneel bankieren en centrale uitgave om er maar een paar te noemen. Pseudo anonimiteit , wereldwijde transfers in minuten tegen een minimale kost.
  En het mooie is dat centrale banken en/of het IMF niet eens in staat zijn de opmars van crypto’s te stoppen.

 2. Cale  17 september

  Centrale banken beheren niet slechts de financiele wereld door o.a. geldschepping maar beinvloeden ook nationale wetgeving. Centrale banken zijn niets meer dan private ondernemingen. Hoe corrupt is dit alles? Hoe is dit toch mogelijk?

 3. Indigo  16 september

  “….Dat was het moment waarop de Centrale Bank ingreep. De Wörgl werd verboden en het werd in Oostenrijk zelfs een misdaad om noodgeld uit te geven….”

  Maar het is geen “misdaad” om de bevolking van de gehele planeet Aarde in de economische afgrond te duwen, uit te hongeren via “bezuinigingen”, simpelweg omdat deze machtsgeile “mensenhouders-club” de totale controle willen (nu via alleen-hun-geld en later een remote-control-chip in je lijf) van iedere bewoner van deze planeet?

  Raar ding.. die “Wet” en haar hand-havers / langers.

VOLG MIJ
ZOEKEN