RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Eind februari ging een musical over het leven van Nelson Mandela in premiere. De Afrikaanse levensfilosofie Ubuntu speelt daarin een centrale rol. Regisseur Koen van Dijk: "Ubuntu staat voor evenwicht en broederschap. Het is een manier om recht te spreken door middel van inleving en vergeving."
We hebben Ubuntu nodig
NIEUWS, 11/03/2016
Euro-Money   Mandela
U
buntu is een Afrikaanse term die te vertalen is als 'menselijke goedheid'. Er zijn nog vele andere vertalingen van Ubuntu mogelijk: - 'Eén-zijn', - 'Menselijkheid tegenover anderen', - 'Ik ben omdat wij zijn', - 'Menselijk worden door anderen'
Een veel gebruikte definitie van Ubuntu is “het geloof in een universeel gedeeld verbond dat de gehele mensheid verbindt”. Nelson Mandela is met deze levensfilosofie opgegroeid en het heeft zijn hele leven beïnvloed.
Kijken met de ogen van de ander
Ubuntu leert: "Wie een conflict heeft, moet zich verdiepen in de beweegredenen van de andere partij. Dan heb je het conflict al half opgelost."
In de musical wordt dat zo verwoord:
Kijken met de ogen van de ander
Weten wat de ander ziet
Wat hij hoopt en vreest
Doet elk verschil teniet
(...)
Luister eerst goed naar elkaar
Bekijk het eerst door beider ogen
Leef je in, vergeef, begin opnieuw
Toon mededogen
En in het Xhosa -de Zuid-Afrikaanse taal- zingt het koor:
"Umuntu ngumuntu ngabantu"
Wat betekent: 'Een mens is geen mens zonder anderen.'
Het is eigen aan Ubuntu dat je moet proberen te zien wat jou verbindt met anderen, dwars door tegenstellingen heen. Op zoek naar een doorbrekend wij-gevoel. Dat is precies waar Mandela zich door liet inspireren en de mensen mee wist te binden.
In 1994 werd Mandela beëdigd als eerste zwarte president van Zuid-Afrika. Helaas lukte het hem niet om de hooggespannen verwachtingen waar te maken.
Toch gelooft de musicalmaker in de krachtige, universele lessen van Ubuntu: "Ubuntu is wat de wereld nodig heeft."
'Amandla! Mandela' regie en script: Koen van Dijk, muziek: Paul de Munnik. Tot en met april te zien in het Nieuwe De La Mar Theater in Amsterdam.
Bron: Trouw, Marc van Dijk, Ubuntu is wat de wereld nodig heeft
Meer over Ubuntu
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN