RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
De futuroloog Alvin Toffler heeft eens gezegd dat de analfabeten van deze tijd niet de mensen zijn die niet kunnen lezen of schrijven, maar zij die niet kunnen leren, afleren en opnieuw leren. Schijnbaar veilige zekerheden achter je laten en nieuwe avonturen beginnen, is niet makkelijk, maar wel boeiend.
Verruim je blik: docu’s kijken in de kerstvakantie
VIDEO, 21/12/2015
126/365 Watching   Foto: martinak15, via Flickr CC BY 2.0
M
isschien is het een idee om deze kerstvakantie de gewone kerstfilms eens te laten voor wat ze zijn. Is het niet leuker en spannender om eens heel wat anders te bekijken? De blik te verruimen, iets heel nieuws te leren? Op de website Lang Leve Europa is vorig jaar rond deze tijd een prachtig overzicht verschenen van documentaires die vrij toegankelijk zijn op internet en de moeite meer dan waard zijn.
In de lijst staan video’s over allerlei onderwerpen: de bankensector, de economie, de Europese Unie, maar ook over een multinational als Monsanto, geo-engineering, onze privacy, ons verleden en onze toekomst. Mijn ervaring is dat dit soort documentaires de manier veranderen waarop je tegen de ontwikkelingen in de wereld, het nieuws, de geschiedenis en de toekomst aankijkt. Bekijk het hele overzicht hier.
Mijn persoonlijke favorieten:
* The Money Masters en The Secret of Oz van Bill Still. In The Money Masters analyseert Bill Still ons geldsysteem van schuld en rente en laat de ontstaansgeschiedenis ervan zien. Meer info over The Secret of Oz, inclusief transcript hier. Beide klassiekers maken de macht die de bankiers over ons leven hebben inzichtelijk.
* Money as Debt: Geld blijkt schuld. Dit is een boeiende animatiefilm van Paul Grignon over geld. Schulden blijven in ons geldsysteem alsmaar groeien. Mensen zijn slaaf van de bankiers. Paul Grignon legt het mechanisme uit en zoekt naar een alternatief. Lees meer op WvI.
* The Century of the Self: een BBC documentaire over de propagandatechnieken van Edward Bernays die hij baseerde op het werk van zijn beroemde oom Sigmund Freud (hier deel 2). Enkele uitspraken van Bernays: "Het is mogelijk om de massa te controleren volgens onze wil, zonder dat zij het weten" en "De bewuste manipulatie van de meningen van de massa is een belangrijk element in de democratische samenleving". Lees er meer over op WvI.
* THRIVE: GEDIJEN: Wat ter wereld zal ervoor nodig zijn? De website WanttoKnow schrijft hierover: "THRIVE is een documentaire die de sluier oplicht van wat zich werkelijk afspeelt in onze wereld. Door het geldsysteem naar boven te volgen, toont de documentaire aan, dat er een consolidatie van macht achter bijna ELK aspect van onze levens verborgen zit. Maar Thrive blijft niet hangen in klagen en negativiteit. De film toont oplossingen en reikt strategieën aan, die ons instrumenten in handen geven om onze levens én onze toekomst weer op te eisen..!"
Van deze film wordt je blij. Hoop in donkere dagen.
Fijne Kerstdagen en een gelukkig 2016 allemaal!
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Indigo  21 december

  Hier nog een paar wakker-makers:

  “Will work for free”
  _https://www.youtube.com/watch?v=0SuGRgdJA_c

  “Human Resources – Social engineering in th 20th century”
  _https://www.youtube.com/watch?v=4rnJEdDNDsI

  “The handbook of human ownership – A Manual for New Tax Farmers”
  _https://www.youtube.com/watch?v=k67_imEHTPE

 2. Erik Boele - de Zeeuw  25 december

  En als je er niet al te lang voor wilt gaan zitten is deze ook een aanrader: http://sacred-economics.com/

VOLG MIJ
ZOEKEN