-
Frank 23 augustus
Ik vond de film een beetje sloom en amateuristisch gemaakt. Deze vind ik wat frisser en duidelijker: https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0&list=PLB03F030B63FA6F6C
-
Dick 12 april
De banken hebben toch lange tijd goed gefunctioneerd toen de banken nog een nutsfunctie hadden? Waarom niet gewoon de regels veranderen i.p.v. het geldsysteem?
-
Annemieke 11 april
In de film komt een passage voor waarin mensen samen moeten vechten om de schulden af te kunnen lossen. Er is te weinig geld in het systeem. Het geld om de rente te betalen zou niet gecreëerd zijn. Maar banken blijven toch leningen uitgeven, dus er komt toch steeds geld bij? Ik begrijp het niet.
-
Janine 5 maart
Ik heb de video vorige week gezien. Nu begrijp ik eindelijk hoe ons geldsysteem in elkaar zit.
-
Mia 9 maart
Dit geldstelsel zorgt ervoor dat we nooit van onze schulden afkomen. Door geld uit te lenen tegen rente worden we allemaal slaaf. De schuldenproblematiek speelt ook in Afrika. Het is één van de belangrijkste redenen dat dit continent nog steeds zo arm is. Vrijwel heel Afrika heeft schulden bij het IMF en de Wereldbank. Jaarlijks gaat er een groot bedrag aan rente naar het Westen. Afrika is een rijk werelddeel, maar de rijkdom vloeit door hoge leningen weg naar het Westen. test
-
Dat is een hele goede vraag. Tot ongeveer het jaar 2000 waren nutsbanken en zakenbanken gescheiden. Nutsbanken beperkten zich tot het regelen van het betalingsverkeer. Bedrijven en particulieren konden er lenen en sparen. De zakenbanken waren er voor de grote bedrijven en voor vermogende klanten die voor een hoog rendement wel veel risico wilden lopen.
Het zou enorm helpen als de scheiding tussen nutsbankieren en zakenbankieren opnieuw werd ingevoerd. Overheden zouden dan alleen garant hoeven staan voor de nutsbanken. Misschien is nationalisatie van deze banken een nog beter idee. Op de een of andere manier wil de (Europese) regering hier niet aan.
In het verleden waren er coöperatieve banken actief, waarin de klanten meebeslisten over het beleid. Maar het valt niet mee om in Nederland zo’n bank opnieuw op te richten. De Financiële Coöperatie probeert het.
Toch moet volgens mij ook het geldsysteem op de schop. Door geld als lening uit te geven en daar rente over te rekenen, ontstaat exponentiële groei van schuld. Dit is niet houdbaar omdat de economische groei dit nooit bij kan benen. Het systeem is niet stabiel en het leidt tot inflatie. Ik moet dit nog verder uitwerken in de paragraaf geldstelsel.
In Zweden is in 1997 de JAK Bank opgericht. Hier wordt rentevrij bankieren toegepast. Aan deze bank wil ik aandacht besteden in het hoofdstuk REMEDIE.