RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Wil je weten wat geld is en waar het vandaan komt? Dan moet je zeker naar Money as Debt kijken. Dit is een boeiende animatiefilm van Paul Grignon over geld. Schulden blijven in ons geldsysteem alsmaar groeien. Mensen zijn slaaf van de bankiers. Paul Grignon legt het mechanisme uit en zoekt naar een alternatief.
Money as Debt
VIDEO, 19/03/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
Geld is voor de meesten van ons een mysterie. We denken misschien dat de overheid ons geld drukt, maar het geld wordt door banken gecreëerd. Elke keer dat een lening wordt uitgeven, ontstaat er nieuw geld. Geld is schuld.
In Money as Debt laat Paul Grignon je de geschiedenis van het geldsysteem zien. De goudsmeden leenden steeds meer goudkwitanties uit ten opzichte van het goud dat ze werkelijk in de kluis hadden. Spaarders kwamen toch niet allemaal tegelijk hun goud ophalen. Zo is het fractioneel bankieren ontstaan: meer geld uitlenen dan je hebt liggen, waardoor je veel winst kunt maken.
Over schuld moet rente betaald worden. Door het rekenen van rente op rente groeien de schulden steeds sterker. De bank, in de video een monster dat op rente jaagt, is onverzadigbaar. Daarom moeten wij met z’n allen steeds harder werken om de rente en de schulden af te betalen.
Lang Leve Europa, DWDD presenteert: BIS, bank van de bankiers
Bekijkenpingback
Is een systeem met alsmaar toenemende schulden op de lange duur houdbaar, vraagt Grignon zich af. Is de ineenstorting ervan niet onvermijdelijk? De risico's zijn enorm. Als het misgaat, zoals tijdens de laatste crisis, draaien de gewone burgers voor de kosten op. We moeten op zoek naar een geldsysteem dat in ons belang werkt.
Wil je het ontstaan van geld op een heldere en onderhoudende manier uitgelegd zien, kijk dan naar Money as Debt!
 Zien
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Frank  23 augustus

  Ik vond de film een beetje sloom en amateuristisch gemaakt. Deze vind ik wat frisser en duidelijker: https://www.youtube.com/watch?v=iFDe5kUUyT0&list=PLB03F030B63FA6F6C

 2. Dick  12 april

  De banken hebben toch lange tijd goed gefunctioneerd toen de banken nog een nutsfunctie hadden? Waarom niet gewoon de regels veranderen i.p.v. het geldsysteem?

  • Mia  13 april

   Dat is een hele goede vraag. Tot ongeveer het jaar 2000 waren nutsbanken en zakenbanken gescheiden. Nutsbanken beperkten zich tot het regelen van het betalingsverkeer. Bedrijven en particulieren konden er lenen en sparen. De zakenbanken waren er voor de grote bedrijven en voor vermogende klanten die voor een hoog rendement wel veel risico wilden lopen.
   Het zou enorm helpen als de scheiding tussen nutsbankieren en zakenbankieren opnieuw werd ingevoerd. Overheden zouden dan alleen garant hoeven staan voor de nutsbanken. Misschien is nationalisatie van deze banken een nog beter idee. Op de een of andere manier wil de (Europese) regering hier niet aan.
   In het verleden waren er coöperatieve banken actief, waarin de klanten meebeslisten over het beleid. Maar het valt niet mee om in Nederland zo’n bank opnieuw op te richten. De Financiële Coöperatie probeert het.
   Toch moet volgens mij ook het geldsysteem op de schop. Door geld als lening uit te geven en daar rente over te rekenen, ontstaat exponentiële groei van schuld. Dit is niet houdbaar omdat de economische groei dit nooit bij kan benen. Het systeem is niet stabiel en het leidt tot inflatie. Ik moet dit nog verder uitwerken in de paragraaf geldstelsel.
   In Zweden is in 1997 de JAK Bank opgericht. Hier wordt rentevrij bankieren toegepast. Aan deze bank wil ik aandacht besteden in het hoofdstuk REMEDIE.

 3. Annemieke  11 april

  In de film komt een passage voor waarin mensen samen moeten vechten om de schulden af te kunnen lossen. Er is te weinig geld in het systeem. Het geld om de rente te betalen zou niet gecreëerd zijn. Maar banken blijven toch leningen uitgeven, dus er komt toch steeds geld bij? Ik begrijp het niet.

 4. Janine  5 maart

  Ik heb de video vorige week gezien. Nu begrijp ik eindelijk hoe ons geldsysteem in elkaar zit.

  • Mia  9 maart

   Dit geldstelsel zorgt ervoor dat we nooit van onze schulden afkomen. Door geld uit te lenen tegen rente worden we allemaal slaaf. De schuldenproblematiek speelt ook in Afrika. Het is één van de belangrijkste redenen dat dit continent nog steeds zo arm is. Vrijwel heel Afrika heeft schulden bij het IMF en de Wereldbank. Jaarlijks gaat er een groot bedrag aan rente naar het Westen. Afrika is een rijk werelddeel, maar de rijkdom vloeit door hoge leningen weg naar het Westen. test

VOLG MIJ
ZOEKEN