RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Op 20 september 2014 werd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam het Geld voor de Toekomst congres georganiseerd. 10 sprekers en 4 panelleden lieten hun licht schijnen over de vraag wat er mis is met ons financiële systeem en hoe monetaire hervorming eruit zou moeten zien.
Scheuren en barsten in het geldsysteem: reparatie of nieuwbouw?
UITGELICHT, 10/12/2014
Cracked wall Foto: Leonardo Aguiar, Flickr CC BY 2.0
E
en van de deelnemers aan de paneldiscussie was Heidi Leenaarts. Heidi Leenaarts is initiatiefneemster van Bron voor Leiders en Netwerk-&, een netwerk dat ondernemers, formele en informele leiders met elkaar wil verbinden, met als doel om optimaal om te gaan met de uitdagingen van deze tijd. Tevens is zij auteur van het boek De Bron.
Heidi was gevraagd om het inleidende praatje te houden en ze kwam met een fantastisch beeld op de proppen. Een beeld wat je bij blijft.
Wat ons financiële systeem betreft, wonen we nu wereldwijd in hetzelfde huis. We gebruiken allemaal hetzelfde type geld, waar we ons afhankelijk van hebben gemaakt. We zien dat er in dat huis scheuren en barsten in de muren ontstaan. Die worden telkens gedicht en dat is belangrijk. Maar bij nader onderzoek, zien we ook dat in het fundament van het huis écht iets niet goed zit en dat de scheuren en barsten logisch zijn en altijd terug zullen blijven komen.
Welvaart voor Iedereen, Wat is er mis met ons geld?
Bekijkenpingback
Als je dat weet, komt de vraag op: wat te doen? Allerlei oplossingen worden aangedragen en uitgeprobeerd. Het is goed om op heel veel sporen bezig te zijn en op die manier te leren.
Reparatie
Globaal zijn er twee mogelijkheden. Het fundament proberen te repareren of te vernieuwen, is de eerste optie. Hier wordt veel aandacht aan besteed. Je blijft gewoon euro’s en dollars gebruiken, maar je probeert bijvoorbeeld de schulden naar beneden te brengen en van de schuldenberg af te komen. Of je probeert de taak van geldschepping bij de banken weg te halen en neer te leggen bij de overheid. Het is niet zeker hoe dit uit gaat pakken en of dit de oplossing gaat brengen, maar het is de moeite waard om te proberen.
Nieuwbouw
Je kunt ook nieuwe huizen gaan bouwen. Dan ga je naast het euro/dollar systeem, nieuwe munten introduceren: verschillende soorten complementair geld. Dit kan zelfs een heel dorp worden van allemaal huizen die met elkaar verbonden zijn. Het grote voordeel hiervan is dat dit ons aan het denken zet: het maakt ons ervan bewust dat wij zelf de waarde creëren. We leren dat we zelf over geld gaan. Bovendien kan op deze manier potentieel benut worden dat nu onbenut blijft liggen omdat euro’s en dollars daar niet komen.
Complementaire munten zijn nieuwe geldmodellen. Bitcoin is een voorbeeld, maar er zijn ook andere mogelijkheden. In Amsterdam kennen ze de NOPPES en in Rotterdam de DAM.
In Zwitserland is al 80 jaar de WIR in omloop. Kleine en middelgrote bedrijven betalen en kopen bij elkaar met WIR. Er doen 60.000 bedrijven aan mee, dat wil zeggen ongeveer 20% van de kleine en middelgrote bedrijven in Zwitserland. Er gaat ongeveer 2 miljard WIR per jaar om in het netwerk. De WIR is beroemd om zijn stabiliserende werking tijdens recessies.
Anthony Migchels, The Swiss WIR, or: How to Defeat the Money Power, Realcurrencies.wordpress.com 19/04/12
Bekijkenpingback
In VS kennen ze de Berkshares, in Duitsland de Chiemgauer en in Engeland de Brixton Pound.
Op Welvaart voor Iedereen is onlangs de Talent voorgesteld. De geldarchitectuur de Talent, die ontwikkeld is door de Nederlandse monetair hervormer Anthony Migchels is een doorbraak in complementair geld door rentevrij krediet met Euro-inwisselbaarheid te combineren. De Gelre die gebruikt wordt in Gelderland is de eerste munt die op dit geldontwerp gebaseerd is. Het is de bedoeling dat binnenkort soortgelijk nationaal geld in omloop wordt gebracht.
Bekijk hier de hele paneldiscussie op het Geld voor de Toekomst congres met Heidi Leenaarts, Martijn Jeroen van der Linden, Rens van Tilburg en Rutger van Zuidam. Moderatie Brecht Arnaert.
Meer
Update
Dat de vraag Reparatie of nieuwbouw? urgent is, kun je lezen op de website van Ad Broere. Hij heeft een belangrijk artikel van Canadese econoom Mark Anielski vertaald, Staat de wereld aan de rand van een nieuwe financiële crisis? Hierin is te lezen dat ons financiële huis letterlijk op instorten staat.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN