RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Diep of mededogend luisteren is het soort luisteren waardoor het lijden van degene die tegenover je zit wordt verlicht. Je luistert met maar één doel: de ander helpen haar of zijn hart te luchten. De Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh legt uit waarom diep luisteren zo belangrijk is.
Diep luisteren werkt helend
VIDEO, 21/05/2016
Thich Nhat Hanh on Compassionate Listening
O
ok al zegt de ander dingen waar je het helemaal niet mee eens bent, ook al zit hij of zij vol wrok, blijf diep luisteren. Ga niet proberen iemands waarnemingen en overtuigingen te veranderen. Wacht daarmee tot een andere keer. Luister alleen maar, want dat geeft de ander de mogelijkheid om haar of zijn lijden te verlichten.
Een uur diep luisteren kan transformatie en heling teweeg brengen.
Angst, boosheid en wanhoop ontstaan doordat we verkeerde waarnemingen en overtuigingen hebben. Wij hebben zelf ook verkeerde waarnemingen over onszelf en de anderen. Dat is de reden dat we zoveel conflicten, geweld en oorlogen kennen.
Luister alleen maar, want dat geeft de ander de mogelijkheid om haar of zijn lijden te verlichten
We kunnen oorlogen beëindigen als we echt met elkaar beginnen te communiceren. We zouden kunnen zeggen: lieve mensen, lieve vrienden, we weten dat jullie veel geleden hebben. We hebben veel te weinig begrepen van de moeilijkheden waar jullie in verkeerden. Wij willen jullie niet nog meer laten lijden. Integendeel. Vertel ons alsjeblieft over jullie pijn. We willen er meer over weten en we willen het graag begrijpen.
Zo moet zo'n communicatie beginnen: een liefdevol gesprek. Als je eerlijk en waarachtig bent, zullen zij hun hart openen en je erover vertellen. Op dat moment praktiseren we het mededogend, diep luisteren.
Tijdens het proces van diep luisteren kunnen we veel leren over onze eigen waarnemingen en overtuigingen en ook over die van hen. Dat is de beste manier -de enige manier- om onze relaties met anderen te helen en uiteindelijk ook een einde te maken aan oorlogen en terrorisme. Welk klein of groot conflict je ook op wilt lossen -met je partner, je kind, je baas, een bevolkingsgroep, etc-, dit is dé manier.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN