RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
We horen dat het goed gaat met de economie, maar veel mensen merken daar niks van. Net als Amerikanen hebben Nederlanders ook steeds vaker meerdere banen nodig om het hoofd boven water te houden. Het fenomeen stapelbaan rukt op in ons land.
Net als in Amerika: stapelbanen om rond te kunnen komen
UITGELICHT, 11/11/2015
July Cleaning, Postman, Taxi Life   Foto's: Judith Doyle,
FaceMePLS en D.H. Agostini via Flickr CC BY-ND 2.0
I
n Nederland hebben meer dan een half miljoen mensen twee of meer banen. Dat is bijna een verdubbeling ten op zichte van tien jaar geleden. Sommige werknemers vinden het leuk of uitdagend om meer werkgevers te hebben, maar voor een hele grote groep mensen is het bittere noodzaak om bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg kantoren schoon te maken, ’s middags de post rond te brengen en ’s avonds nog wat taxiritjes te doen.
Peet Vogels, AD, Derde baantje op één dag heeft Patrick 'voor de kroeg' 17/10/15
Bekijkenpingback
Mensen hollen van de ene slecht betaalde baan naar de andere, werken zich een slag in de rondte en staan vaak op de rand van uitputting. Ze doen alles om maar voldoende inkomen te genereren.
De FNV luidt de noodklok. Vooral aan de onderkant van de arbeidsmarkt is de situatie zorgwekkend. De stapelbanen zijn daar volgens de vakbond te vaak het gevolg van lage lonen, te kleine arbeidscontracten en schijnconstructies: mensen hebben bijvoorbeeld een contract als zzp'er of alfahulp, terwijl ze gewoon in dienst zouden moeten zijn.
Linda Vermeulen, FNV, Stapelbaan te vaak bittere noodzaak om rond te komen 17/10/15
Bekijkenpingback
Mensen hollen van de ene slecht betaalde baan naar de andere
"Als je werkt, moet je een normaal contract kunnen hebben, en genoeg verdienen om goed van te leven. Het is belangrijk dat kabinet en werkgevers meewerken aan echte banen met zekerheid voor mensen,"
aldus de FNV.
Maar werkgeversvereniging AWVN verwacht dat dat niet zal lukken. De trend is niet te keren. Het aantal mensen met een stapelbaan zal komende jaren verder groeien, De arbeidsmarkt is flexibeler geworden. Er komen alleen maar meer combinatiebanen.
Zoals gewoonlijk zien de werkgevers de zorgelijke ontwikkelingen op de arbeidsmarkt niet als een probleem, maar als een kans: "Dit is niet slecht, maar juist goed. Werknemers doen werkervaring op bij verschillende werkgevers. Dat maakt ze voor meer functies geschikt. Voor de werkgevers is het ook goed, ze hoeven niet iemand voor 40 uur in dienst te nemen. Dat scheelt in de loonkosten."
Peet Vogels, AD, Derde baantje op één dag heeft Patrick 'voor de kroeg' 17/10/15
Bekijkenpingback
De werkgevers besparen loonkosten, dus zij vinden stapelbanen wel prima. De werkers dragen ondertussen de lasten omdat ze zich in allerlei bochten moeten wringen en steeds harder rennen moeten rennen voor hun boterham.
Stapelbanen: een zegen voor werkgevers, maar voor werknemers een verschrikking.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. bernadette  22 juli
 2. Johan Bosman  13 november

  De vakbonden -óók het FNV- praten al lang niet meer met de arbeiders. Die praten alleen nog maar met de minister van economische zaken. Het verraad aan al diegenen die een daadwerkelijke bijdrage leveren aan onze landseconomie is compleet.

 3. Pietje Puk  12 november

  O ja, uitzendbaantjes, tijdelijk werk, invalkracht, oproepkracht, freelancers, zelfstandig of ZZP-er en de loonslaaf hebben uiteraard veel meer status.

  Maar deze slavernij komt vaak op hetzelfde neer.

  Bijt nooit de hand die je voedt.

  Anders zult gij er genadeloos van langs krijgen niet met de zweep das veel te opzichtig. Met de streek van een pen en een druk op de toets, zult ge weten uit welke vijver u mag vissen.

  Als u tenminste een hengel hebt en een visakte.

  En anders komen we het stijlloos duidelijk maken met alle toeters en bellen van dien(st).

  Vooral die visaktes…

  Die zijn heel belangrijk.

  Er is een levendige handel in. Papiertje voor dit, certificaatje om een lichtbulb te vervangen en ga zo maar door…

  Zolang ge maar een mooi pak aan hebt en laat zien bij wie u aan de strop zit met uw das om.

  Uitbuiten of uitgebuit worden en dus..

 4. Pietje Puk  11 november

  Mensen laten zich uitbuiten, ze menen dat ze dat slavenbaantje echt nodig hebben. Zij durven geen ‘NEE’ meer te zeggen, laat staan vragen te stellen.

  -Verplicht vrijwilligerswerk (Orwelliaans)?

  -Werkervaringsplek (met een baan in het vooruitzicht)?

  -stage (koffie zetten, typewerk, gratis ideeën)

  -tegenprestatie (straatvegen, wasknijpers maken, kaarten vouwen etc.)?

  -participeren (meedoen)?

  Maar vaak wordt slechts de stichting (en dan vooral die mensen die wel op de loonlijst staan) of andere vreemde bedrijven (reïntegratie, ‘sociale werkplek) er beter van, en niet te vergeten, het rijk zelf oftewel die zogenaamd ‘sociale’ dienst (en de mensen die daar op de loonlijst staan). De laatst genoemde organisatie zorgt vooral dat ze zelf werk hebben.

  Doe me een lol en laat vrijwilligerswerk weer ‘echt’ vrijwillig zijn.

 5. Indigo  11 november

  “Maar werkgeversvereniging AWVN verwacht dat dat niet zal lukken.”
  Uiteraard niet want zij hebben (nog) de zak met (steeds meer) geld in handen, en anderen moeten daar steeds meer voor gaan doen in hun geesteszieke ogen en mindset.

  Dit maakt allemaal onderdeel uit van “The War Against the Weak”, (http://waragainsttheweak.com/), waarbij een steeds kleiner wordende Elite de gehele planeet naar de economische afgrond drijft, gelijk de samen?levings?vorm? die ons al word voorgespiegeld in de “Hunger Games” 4-luik
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Hunger_Games
  http://www.thehungergames.co.uk/
  http://www.imdb.com/title/tt1392170/

  en daarnaast is het ook wel handig (voor hen) dat mensen zich bijna letterlijk moeten doodwerken want das meteen een ideale oplossing voor het gehypte “overbevolkings sprookje” waarmee zelfs de Verenigde Naties ongeveer 70-80 procent van de wereldbevolking systematisch wil uitdunnen:
  http://www.un.org/en/globalissues/population/
  http://www.un.org/esa/population/publications/longrange2/WorldPop2300final.pdf
  http://www.mercatornet.com/demography/view/a_new_un_report_on_our_impending_overpopulation/10244
  http://www.lifenews.com/2011/06/07/un-world-faces-overpopulation-despite-population-declines/

  En de meeste (niet alle) werk-gevers, gedragen zich net als Capitalitisch gehersenspoelde roofdieren en zouden tegenwoordig zelf je lijk (of donor-organen) nog kaalpikken “to make an extra a few euros/ dollars” ;-)

VOLG MIJ
ZOEKEN