RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Overheidsinstanties maken nogal eens fouten waardoor mensen zwaar in de problemen komen. "Als je dat niet meer bij de rechter kunt voorleggen omdat de drempel te hoog is, is dat op z'n zachtst gezegd heel frustrerend en slecht voor de samenleving", aldus sociaal advocaat Jelle Klaas.
Rechtsbijstand wordt kapot bezuinigd; rechtsstaat wordt uitgehold
NIEUWS, 28/08/2015
Scales of Justice Foto: Michael Coghlan via Flickr CC BY-SA 2.0
D
e gesubsidieerde rechtsbijstand heeft al met twee grote bezuinigingsrondes van twee keer 50 miljoen euro te maken gehad. Daar komt nu nog eens een korting van 85 miljoen euro bij. Ondanks dat de Orde van Advocaten fel tegen is en de Eerste Kamer een motie aannam om het plan van tafel te krijgen, zet staatssecretaris Teeven toch door: "het tekort op zijn begroting laat hem 'geen andere keus'"..
NOS, Teeven zet bezuiniging op rechtsbijstand door 30/01/15
Bekijkenpingback
[Ja, ja. Is er niet pas 5 miljard naar de Griekse schuldeisers gegaan?
NOS, Waar gaat de 86 miljard voor Griekenland naartoe? 19/08/15
Bekijkenpingback
En was er op dezelfde dag ook geen 'meevaller' van 750 miljoen.................?
NOS, Coalitie verdeelt 750 miljoen aan meevallers 20/08/15
Bekijkenpingback
]
De consequentie van de bezuinigingsrondes is dat de eigen bijdragen om een advocaat in de arm te nemen, stijgen. Daarnaast is er een verhoging van het griffierecht. Advocatenkantoren die veel gesubsidieerde rechtszaken deden, stoppen ermee omdat het werk niet langer kostendekkend is.
Bijv. Beks&Beks Advocaten
Bekijkenpingback

Fisher advocaten
Bekijkenpingback

"Waarom sluit jouw kantoor de deuren op 1 januari 2016?"
Bekijkenpingback

Het gevolg zal zijn dat heel veel mensen hun recht niet meer kunnen gaan halen omdat ze het niet meer kunnen betalen. Door de crisis en de strengere wetgeving (o.a. de participatiewet en de kostendelersnorm) komen veel armen financieel in de knel. Opgelegde sancties zijn vaak veel te zwaar.
“De staat mag mensen in de bijstand een negatieve prikkel geven. Een sanctie opleggen om hen tot iets te bewegen. Maar hen de bestaansmiddelen ontnemen, dat mag niet.” zegt sociaal advocaat Jelle Klaas.
Het gaat zelfs zover dat de staat soms mensen uithongert. Overheidsinstanties maken regelmatig fouten bij de uitvoering van de wet.
Maar nu, juist in een tijd dat veel meer mensen behoefte hebben aan het onafhankelijk oordeel van de rechter, wordt die weg afgesneden. Van de rechtsstaat blijft zo niet veel over.
Bronnen/ lees meer:
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Indigo  31 augustus

  Dit word bewust gedaan, om iedereen onder het glazen plafond, in de goot van de maatschappij te duwen, en the upper few gebruik van hen te laten maken – geholpen door hun wetten-makende sales-managers in de “regering”

  “Sociaal Recht” is een groot-schalige opgehouden illusie enbestaat alleen niet meer. Er gaat steeds meer “het recht van de (economiscg /capitalistisch) sterkste” spelen en het word survival of the fittest and most well-connected…

  …. tot “the masses” (onder het glazen plafond) voor “eigen rechter” gaan spelen en zelf op de meest creatieve manieren “hun geheel eigen wijze van recht” komen halen bij hen die het van hen hebben afgenomen.

 2. Me  30 augustus

  “Maar nu, juist in een tijd dat veel meer mensen behoefte hebben aan het onafhankelijk oordeel van de rechter, wordt die weg afgesneden. Van de rechtsstaat blijft zo niet veel over.”

  Dat is precies de bedoeling. De overheid ziet namelijk ook de kritiek c.q gevolgen van de(anti)ParticipatieWet, het op grote schaal uitgevoerde PGB experiment en maakt het zich op deze wijze gemakkelijk.
  De burger dient de overheid en de neo-liberale Shrek stelt even orde op zaken. Zou een mooie boel worden. We leven toch niet in een democratie waar we luisteren naar burgers, Raad van State of de 1ste Kamer en ga zo maar door.

VOLG MIJ
ZOEKEN