RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Banken en overheden willen liever vandaag dan morgen het contante geld afschaffen. Op die manier kunnen ze nog meer controle uitoefenen, dan ze nu al doen. Nog meer macht naar de bankiers? Daar zitten wij natuurlijk helemaal niet op te wachten. Laten we daarom zoveel mogelijk cash betalen.
Digitaal of cash betalen. Wat maakt het uit?
BLOG, 24/04/2015
ANP photo xtra Koen Suyk via Eerlijke Foto
C
ash is lastig, vinden bankiers. Nu moeten ze altijd rekening houden met de mogelijkheid dat u contant geld komt opnemen. Daarom kunnen banken niet anders dan grote hoeveelheden cashgeld beschikbaar houden voor het geval dat. Ze moeten geldautomaten aanschaffen, installeren en vullen.
De overheden en centrale banken die het contante geld uitgeven, vinden het ook maar niks. Cash is duur om te drukken, te controleren, te vervoeren, op te slaan en te bewaken.
Winkeliers hebben er ook een hekel aan. Het afrekenen duurt langer en is omslachtiger. Ze moeten bankbiljetten controleren op echtheid en het maakt ze gevoeliger voor overvallen. Sommige winkels nemen daarom maar helemaal geen contant geld meer aan. Met cash betalen wordt ontmoedigd.
En wij? De meeste mensen vinden de bankpas een fantastische uitvinding. Je hoeft niet bang te zijn dat je ineens zonder zit, je hebt altijd en overal je geld bij je. Effe pinnen is zo gebeurd en je hoeft op zaterdagmorgen niet meer eindeloos voor die geldautomaat te staan. Papiergeld is echt iets van de vorige eeuw.
Het lijkt een kwestie van tijd voordat contant geld wordt afgeschaft
Betalen met cash wordt steeds ongewoner. In de VS wordt nog maar 7% van alle transacties met contant geld afgehandeld. In Europa is het 9%. In een land als Zweden is het nog maar 3%.
CBSNews, Sweden moving towards cashless economy 18/03/12
Bekijkenpingback
Wat het precieze percentage contant geldbetalingen in Nederland is weet ik niet, maar ook hier wordt je zo langzamerhand vreemd aangekeken als je nog met briefjes en muntjes betaalt.
Steeds vaker zie je pin-only kassa’s en zelfs volledige winkels die geen cash meer aannemen.
De Volkskrant, Proef met supers zonder contant geld 22/08/10
Bekijkenpingback
Op straat of in een winkelcentrum loop je lang te zoeken voor je een geldautomaat gevonden hebt waarbij je contant geld kunt opnemen. Ik weet toch zeker dat er hier één zat, waar is dat ding gebleven? Bij bosjes worden geldautomaten verwijderd en de gaten worden dicht gemetseld. Niet meer nodig, is het idee. We gaan volledig digitaal. Hele dorpen moeten het zonder geldautomaat stellen. De flappentap verdwijnt uit het straatbeeld.
Het smoesje van de bankiers: angst voor plofkraken. Z24, Pinautomaten verdwijnen uit angst voor plofkraken 13/06/13
Bekijkenpingback
Gevaren van een cashloze samenleving
Het lijkt een kwestie van tijd voordat contant geld helemaal wordt afgeschaft.
Want to Know, En langzaam wordt cash-geld illegaal…!! 26/03/15
Bekijkenpingback

Wij Worden Wakker, Contant geld verdwijnt rap
Bekijkenpingback

Overheden en bankiers hebben er wel zin in.
Lang Leve Europa, Opstelten: alleen maar pinnen 4/10/13
Bekijkenpingback
Op allerlei manieren wordt er van bovenaf actief naartoe gewerkt. En wij leggen ze geen strobreed in de weg als we onze boodschappen steeds meer met pin betalen. Is dat erg? Is het niet meer dan vanzelfsprekend? Is het niet natuurlijk en vooral ook lekker makkelijk? Is het niet gewoon een goed idee?
Nee, dat is geen goed idee. Een cashloze samenleving gaat ons een heleboel vrijheid kosten en door daaraan mee te werken, spelen we de bankiers in de kaart. Ik hoor u denken: is dat niet wat overdreven? Nou nee.
1) Over digitaal geld maken banken over onze ruggen ongehoord veel winst. Ze creëren dat geld zelf, uit het niets, als schuld en ze rekenen er rente over.
WvI, ‘Where Does Money Come From?’ Een van de beste boeken over geldcreatie 11/01/15
Bekijkenpingback

Lees de artikelen over rente op WvI onder de tag 'Rente'
Bekijkenpingback

Aan contant geld verdienen ze helemaal niks. Integendeel, een heleboel cash aanhouden omdat we daar ten allen tijde om kunnen komen vragen, is een flinke kostenpost voor hen. De bankiers wrijven zich in de handen bij het idee dat geld straks volledig digitaal zal zijn. Ze zullen aan geen limieten meer gebonden zijn. Hun winstcijfers zullen nieuwe records breken.
2) Als cash verdwijnt, wordt een bankrun onmogelijk. Als we de banken niet meer vertrouwen (en daar geven ze toch vaak alle aanleiding toe) kunnen we ons geld niet meer opnemen of daarmee dreigen. Dit geeft de bankensector nog veel meer macht dan hij nu al heeft. De enige troef die een cliënt van een bank heeft is het machtsmiddel dat hij zijn banksaldo contant wil opnemen. [Cashloos werken] is de natte droom van iedere bank: nooit meer het risico lopen dat cliënten geen vertrouwen meer in de bank hebben en hun volledige tegoed contant komen opnemen.
De Lange Mars, KNAB De Bank Zonder Contant Geld Brengt Het Einde Cash Geld Gevaarlijk Dichterbij 19/04/15
Bekijkenpingback
3) Als men om de een of andere reden besluit om je bankrekening te blokkeren, heb je geen enkele mogelijkheid meer om iets te kopen als er geen contant geld meer is. Geen voedsel, geen kleding, niks, nada. Hetzelfde geldt bij stroomstoringen/ pinstoringen etc. Je wordt voor 100% afhankelijk van de bank.
Over digitaal geld maken banken over onze ruggen ongehoord veel winst
4) Geld in je portemonnee is echt van jou. Wat op je bankrekening staat, is niet meer dan een lening aan de bank. Gaat de bank failliet, dan mag je een stuk van die lening afschrijven.
Lang Leve Europa, Uw spaarrekening is een lening aan een bank 12/04/13
Bekijkenpingback

Express.be, 'Een spaarrekening is niets meer dan een lening aan een bank. Zo wordt het spel nu gespeeld' 10/04/13
Bekijkenpingback

Oftewel: dat geld krijg je niet meer terug. In 2014 zijn nieuwe G20 regels in werking getreden. Een bail-in zoals onlangs in Cyprus is gebeurd, lijkt daardoor het nieuwe normaal te worden. Spaargeld tot 100.000 euro is in ons land officieel gegarandeerd, maar in werkelijkheid is het een wassen neus omdat het geld in het ‘garantiepotje’ bij lange na niet voldoende is om ons uit te keren als een Nederlandse bank failliet mocht gaan.
Lang Leve Europa, Nieuwe G20 regels maken bail-in zoals in Cyprus het nieuwe normaal 04/01/15
Bekijkenpingback
5) Als je contant betaalt, heb je een zekere anonimiteit. Daarentegen wordt elke digitale of pin-transactie vastgelegd. Je privacy is ver te zoeken. De banken krijgen een goudmijn aan data die ze weer te gelde kunnen maken. Nog meer macht voor de banken en voor de overheden. Is dat wat je wilt? Van iedere burger is dan precies bekend hoeveel hij verdient, waar hij zijn geld aan uitgeeft en wanneer. Rook of drink je teveel? Of eet je teveel vet vlees? Op een avond verschijnt er een begripvolle dame aan de deur die graag een indringend gesprek met je wil hebben.
Visionair, Einde contant geld is begin dictatuur 14/01/11
Bekijkenpingback
6) Door met biljetten en munten te betalen ‘voel’ je elke transactie beter. Uit onderzoek is gebleken dat je met contant geld meer controle over je bestedingen hebt en ook minder uitgeeft.
The Guardian, The cashless society is coming. More reason than ever to use cash 27/09/13
Bekijkenpingback
Dus uit de mottenballen die portemonnee en naar de geldautomaat om hem te vullen. Vanaf nu betaal ik alleen nog cash. Een mooie en simpele vorm van verzet tegen de banken en tegen het hele systeem. Ik moest echt weer even wennen kan ik u wel vertellen. Maar het voelt goed: tastbaar geld in je handen en een lange neus naar de bankiers.
Bronnen/ Lees meer
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. fleur98  25 april

  Vanwege de negatieve rente op spaargeld halen burgers hun geld van de bank. Men vreest dat dit proces zich grootschalig zal voortzetten waardoor banken kunnen omvallen.
  In Frankrijk is contant geld reeds aan banden gelegd door forse verlaging van toegestane contante betalingen. Maar het plan is dus om contant geld volledig te verbannen!

  ” Der Chef-Analyst der Baader Bank, Robert Halver, sieht als Folge der Einführung von Negativ-Zinsen die Abschaffung von Bargeld in zahlreichen europäischen Staaten. ”

  http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2015/04/23/chef-oekonom-der-citigroup-fordert-die-abschaffung-von-bargeld/

 2. Jacques  24 april

  Overtuigend! Maar ook cash / chartaal geld is te controleren. Elk briefje wordt tegenwoordig bij de kassa door de scanner gehaald. Het is een kleine moeite om straks de cijfers uit te lezen en te koppelen; zowel bij afgifte als uitgave. Geld blijft voorlopig nog wel bestaan. Denk maar aan marktplaats 2e hands verkoop. Zeker ook in minder ‘ontwikkelde’ landen. Goud is nog altijd de beste zekerheid en anders kunst als verzamelobject. Geld kan ook weinig waard worden, terugkijkend naar de vooroorlogse inflatieperiode in Duitsland.

VOLG MIJ
ZOEKEN