De Gelre, het eerste geld op basis van de Talent
D
oor de kredietcrisis die begon in 2007/2008 is overal in het Westen de levensstandaard achteruit gegaan. Kleine en middelgrote bedrijven kunnen niet of nauwelijks overleven door het gebrek aan krediet en door de afnemende vraag in de economie. Ondertussen melden de multinationals recordwinsten en pakken ze een steeds groter aandeel van de markt.
Tijdens de Grote Depressie werden in de VS honderden soorten alternatief geld gebruikt
Een goede complementaire munt die beheerd wordt door mensen die weten wat ze doen, heeft alle mogelijkheden om het midden- en kleinbedrijf van zowel kapitaal als van nieuwe klanten te voorzien. Complementair geld biedt een goed klantenbindingsprogramma, omdat mensen dit geld alleen bij aangesloten bedrijven kunnen spenderen. Het heeft ook het potentieel om de liquiditeitsproblemen van zowel de bedrijven, als die van hun klanten serieus te verlichten.
In economisch moeilijke tijden kunnen alternatieve valuta verlichting bieden. Tijdens de Grote Depressie werden in de VS honderden soorten alternatief geld gebruikt.
Loren Gatch,
Local Money in the United States during the Great Depression, Essays in Economic & Business History — Vol XXVI, 2008
pingback
In Spanje en Griekenland, landen die hard getroffen zijn door de eurocrisis, zien we tientallen nieuwe geldeenheden ontstaan.
Ariana Eunjung Cha,
In Spain, financial crisis feeds expansion of a parallel, euro-free economy, The Washington Post 27/08/12
pingbackVivian Doumpa,
Community Currencies And Bartering Models Take Root In Greek Cities, Pop-Up City 14/05/13
pingback
Argentinië kon door complementair geld overleven na de collaps in 1998/2002.
De Zwiterse WIR
Het bekendste voorbeeld van complementair geld is de Zwiterse WIR die werd ingevoerd in 1934 als reactie op de Grote Depressie. Aan de WIR nemen ongeveer 62.000 kleine en middelgrote bedrijven deel en er gaat ongeveer 2 miljard WIR per jaar om in het netwerk.
Anthony Migchels,
The Swiss WIR, or: How to Defeat the Money Power, Realcurrencies.wordpress.com 19/04/12
pingbackDe WIR is beroemd om zijn stabiliserende werking tijdens recessies.
De werking van de WIR is tegengesteld aan de werking van gewoon geld. Banken geven normaal gesproken meer krediet bij economische voorspoed en minder tijdens een recessie. Dit versterkt de schommelingen in de economie.
De WIR is beroemd om zijn stabiliserende werking tijdens recessies
De WIR biedt hiervoor een oplossing. De meeste bedrijven geven de voorkeur aan de regulier geld, maar bij economische tegenwind zijn ze allang blij als ze hun producten kunnen verkopen via WIR. Als het economisch goed gaat, wordt dus meer gewoon geld gebruikt en ten tijde van een recessie wordt de omzet in WIR hoger. De WIR werkt, zoals zoveel complementaire munten, contracyclisch ten opzichte van de economische ups en downs, wat de stabiliteit in de economie ten goede komt.
Beperkingen van alternatieve valuta
Complementair geld kan uitkomst bieden ten tijde van economische crises. Maar de markt voor alternatief geld kent grote problemen. Amateurisme is er een van. Veel alternatieve geldsystemen blijven in een idealistische hobbysfeer hangen. De valuta's die wel slagen worden meestal beheerd door zeer gedreven mensen. De WIR laat zien hoe zelfs een eenvoudig geldmodel succesvol kan zijn als er een professionele organisatie achter zit.
Het tweede grote obstakel dat een echte doorbraak van de alternatieve valuta in de weg staat, zit in de beperkingen van de architectuur. Het technisch ontwerp van het geld laat te wensen over. Grofweg bestaan er 2 typen complementair geld: Euro/Dollar gedekte eenheden en op wederzijds krediet gebaseerde eenheden.
Euro/Dollar gedekt geld
Het meeste complementaire geld werkt met de basisovereenkomst dat 1 eenheid gelijk is aan 1 Euro/Dollar, wat betekent dat het gebruik maakt van de Euro of de Dollar als rekeneenheid. Voorbeelden van het Euro/Dollar gedekte geld zijn de Amerikaanse Berkshares, de Duitse Chiemgauer en de Britse Brixton Pound.
BerkShares Inc. Local currency for the Berkshire region
pingbackAnthony Migchels,
Regional Currencies in Germany: the Chiemgauer, Realcurrencies.wordpress.com 02/02/12
pingbackThe Brixton Pound
pingback
Het voordeel van dit geld is de inwisselbaarheid van de eenheid in euro of dollar
Dit alternatieve geld worden gecreëerd door de verkoop van eenheden: een Berkshare kun je kopen voor $1. De dollar is in handen van de uitgevende organisatie, de Berkshare wordt in omloop gebracht door die bij een lokaal bedrijf uit te geven. Het lokale bedrijf kan de munt dan weer spenderen bij een collega of door het salaris van een werknemer ermee te betalen. Als een bedrijf op een bepaald moment meer Berkshares verwerft dan het op zinvolle wijze kan besteden in het netwerk, kan het de Berkshares omwisselen voor dollars bij de uitgevende organisatie.
Het grote voordeel van dit systeem is de inwisselbaarheid van de geldeenheid. Maar het grote nadeel is dat er nooit meer Berkshares in omloop gebracht kunnen worden dan de uitgever aan dollars aanhoudt. Dit betekent dat er geen renteloos krediet geboden kan worden. Geldschaarste blijft een probleem, omdat de geldhoeveelheid afhankelijk is van de schaarse dollar.
Op wederzijds krediet gebaseerd geld
Geldsystemen die gebaseerd zijn op wederzijds krediet creëren geld als krediet. Voorbeelden zijn de LETS-kringen die overal ter wereld actief zijn, maar ook de Zwitserse WIR is gebaseerd op wederzijds krediet.
Ook in ons land wordt het LETS-systeem gebruikt. In onder andere Groningen, Amersfoort en Utrecht zijn LETS-kringen actief. In Amsterdam bestaan de NOPPES, in Rotterdam de DAM. Twee voorbeelden:
St. De Keerkring, LETS ruilkring te Groningen
pingbackNOPPES Amsterdam
pingback
Bij dit type geld krijgen deelnemers na aanvraag een bepaald krediet aangeboden en daarna kunnen ze de alternatieve valuta uit gaan geven binnen het netwerk. Op het moment dat ze dat doen, ontstaat nieuw geld. Zodra ze hun krediet aanzuiveren (door bijvoorbeeld omzet die ze binnen krijgen), gaat het geld weer uit circulatie.
Het voordeel is dat er geen geldschaarste is en dat het geld rentevrij is
Het grote voordeel van dit systeem is, dat er geen geldschaarste is. Mensen zullen eerder een overvloed aan geld ervaren en een tekort aan plekken waar ze het geld kunnen besteden. Precies het tegenovergestelde van de Euro/Dollar economie waar de meeste mensen minder geld hebben dan ze zouden willen besteden of investeren. Bovendien is het krediet rentevrij en zeer goedkoop.
Maar dit voordeel kent een prijs: er is geen Dollar/Euro bij de uitgevende organisatie om de munt in terug te wisselen. Dit is een echt probleem, omdat er altijd bedrijven zijn die meer binnen krijgen van de eenheid dan ze nuttig kunnen spenderen binnen het netwerk. Juist de meer succesvolle bedrijven, die gewilde producten aanbieden, zitten met dat probleem. Als gevolg hiervan moeten ze acceptatie verminderen of zelfs stoppen.
De Talent
Beide geldsystemen hebben voor- en nadelen. Het ene systeem biedt Euro-inwisselbaarheid, maar geen rentevrij krediet en het andere biedt rentevrij krediet, maar geen Euro-inwisselbaarheid. De geldarchitectuur de Talent, die ontwikkeld is door de Nederlandse monetair hervormer Anthony Migchels is een doorbraak in complementair geld door rentevrij krediet met Euro-inwisselbaarheid te combineren.
De Talent is gebaseerd op wederzijds krediet en er is een online beurs beschikbaar waar mensen hun op de Talent gebaseerde geldeenheid te koop aan kunnen bieden voor Euro's. Met de Talent is er overvloedig geld voor iedereen, terwijl succesvolle bedrijven niet het risico lopen om met een teveel aan complementair geld te blijven zitten, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn om mee te doen.
Zie voor een volledig overzicht van het systeem: Anthony Migchels,
Mutual Credit for the 21st century: Convertibility Realcurrencies.wordpress.com 10/01/12
pingback
De Talent is het eerste geldontwerp ter wereld dat alles biedt wat we van geld verwachten
De Talent is een complete set van software en ‘best practices’, die nu beschikbaar is voor iedereen die zijn eigen munt wil beginnen. De Talent kan tegen zeer lage kosten worden geïmplementeerd en levert de initiator alles wat hij nodig heeft om een werkelijk complete munteenheid aan te kunnen bieden, waarin de geleerde lessen uit 80 jaar ervaring met complementair geld wereldwijd zijn verwerkt.
Als je de Talent wilt gaan gebruiken, kun je op de hulp van Anthony Migchels, de ontwerper van het systeem rekenen.
De Talent is met name geschikt voor ondernemende mensen die begrijpen wat er op het spel staat én die de zakelijke kansen zien van goed gemanaged alternatief geld voor zowel de deelnemers, als voor degene die de eenheid in de markt zet.
De Talent is een doorbraak in complementair geld
Door de implementatie van de Talent, kan de ondernemer zich richten op het opbouwen van een netwerk en op de organisatie die nodig is voor de uitvoering, terwijl hij de zekerheid heeft dat hij zijn deelnemers de beste complementaire munt aanbiedt die momenteel beschikbaar is. De Talent is het eerste geldontwerp ter wereld dat alles biedt wat we van geld verwachten:
* Het is voldoende beschikbaar ('overvloedig geld')
* Het biedt renteloos krediet
* Het is inwisselbaar voor de Euro/Dollar
* Het maakt on-line betaling en betaling via de mobiele telefoon mogelijk
* Het is geschikt voor zowel Business to Business als Business to Consumer
* Het is potentieel ook geschikt voor (lokale) overheden
* Implementatie gaat gepaard met volledige consultancy (hulp van de ontwikkelaar)
Al met al is de Talent de eerste geldarchitectuur die er echt klaar voor is om de concurrentie met de Euro en de Dollar aan te gaan.
NU is de tijd!
Jaren van onderzoek en ontwikkeling zijn geïnvesteerd in de Talent. Het geldmodel geeft antwoord op de belangrijkste problemen waarmee mensen vandaag de dag geconfronteerd worden. De eerste eenheid op basis van de Talent is de
Gelre, die in een experimentele fase zit en waarvoor op dit moment fondsen worden geworven voor een bredere marketing. Binnenkort zal een nationale variant voor Nederland worden gelanceerd: de Florijn.
Help mee in de strijd tégen de banken en vóór een eerlijke economie
Implementatie van de Talent wordt serieus overwogen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Ierland.
Binnenkort zal een belangrijk crowdfunding initiatief worden gestart, waar je de kans krijgt om mee te doen en een verschil te maken in de strijd tégen de banken met hun rente en deflatie en vóór gewone mensen die op zoek zijn naar een eerlijk alternatief voor iedereen.
Dit artikel is een vrije vertaling en kleine bewerking van het artikel
Introducing The Talent van Anthony Migchels dat op 19 november 2014 verschenen is op Realcurrencies.wordpress.com
Meer