RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Een groot mijnbouwbedrijf OceanaGold klaagt El Salvador aan voor miljoenen. Omdat de overheid van het land 'nee' heeft gezegd tegen de plannen voor een nieuwe vuile mijn, die de resterende watervoorraad van het land zou hebben vernietigd.
Zo werkt TTIP in de praktijk
NIEUWS, 25/09/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
90% van het water in El Salvador is al vervuild, waardoor families en dorpen te maken hebben met ziektes, voedseltekorten en armoede door de extra kosten van het kopen van flessen water. Als OceanaGold haar zin krijgt, zou de laatste overgebleven rivier met drinkbaar water in dit Midden-Amerikaanse land ook vervuild raken.
SumOfUs, A major mining company is suing El Salvador for millions
Bekijkenpingback
De regering van El Salvador heeft OceanaGold een mijnbouw-licentie voor de El Dorado mijn geweigerd, omdat hun plannen niet voldoen aan de nationale regelgeving voor bescherming van de mensenrechten en het milieu. Maar in plaats van toe te geven aan deze democratische beslissing, beroept OceanaGold zich op de gevaarlijke "Investor State Arbitrage" - regels die op grond van internationale handelsverdragen zijn opgesteld. Deze regels stellen buitenlandse bedrijven in staat om nationale overheden te vervolgen voor miljarden, alleen maar om hun zin te krijgen.
De regels waar OceanaGold zich op beroept zijn ook opgenomen in TTIP, het nieuwe handelsverdrag tussen de VS en Europa, waarover op dit moment onderhandeld wordt. Deze clausule binnen TTIP heet ISDS Investor-State Dispute Settlement.
ISDS
ISDS betekent dat bedrijven overheden kunnen aanklagen als ze vinden dat ze tegen regels en wetten oplopen die hun bedrijfsbelangen schaden.
De gevolgen van ISDS zijn een vrijbrief voor multinationals. Het grootbedrijf hoeft zich niets meer aan te trekken van onze arbeids-, milieu- en voedselveiligheidswetten.
Voor iedereen die denkt dat het allemaal niet zo'n vaart zal lopen met TTIP is dit misschien een wake-up call. Wat OceanaGold in El Salvador doet, kunnen olie- en gasbedrijven straks ook in Nederland.
Verzet tegen bijvoorbeeld schaliegaswinning kan dan zomaar gebroken worden. Als een gemeente geen vergunning af wil geven met een beroep op bijvoorbeeld milieuregels, zal al snel een proces worden aangespannen.
Met TTIP hebben we niks meer over ons eigen land te zeggen. Met TTIP zijn we vogelvrij. Stop TTIP
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN