RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Geld lenen kost geld. In reclames voor kredieten moet tegenwoordig worden aangegeven dat er aan lenen financiële risico's verbonden zijn. De waarschuwing is terecht: je gaat enorme sommen rente betalen. Dat is een zekerheid. Je gaat veel meer geld terug betalen aan de bank dan je ooit hebt geleend. Je spullen kosten je zo minstens 2 keer zoveel.
Wat is er mis met ons geld?
BLOG, 12/09/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro tegen 5% rente hebt, die na 30 jaar wordt afgelost. Dan betaal je in totaal 300.000 euro aan rente. Je betaalt je huis dus 2,5 keer.
Maar ook als je geen lening hebt, ben je een groot deel van je inkomen kwijt aan rente. In alle producten die je koopt zit een stuk rente dat uiteindelijk naar de banken gaat. Leveranciers en winkeliers hebben meestal leningen. De rente die ze daarover moeten betalen, berekenen ze door aan de klant. Daardoor zijn onze dagelijkse boodschappen veel duurder dan noodzakelijk is.
Professor Margrit Kennedy een Duitse gelddeskundige heeft berekend dat minstens 30% van de prijs van de spullen die we nodig hebben voor ons levensonderhoud, bestaat uit rente.
Margrit Kennedy, Interest and Inflation Free Money (1995), p. 8,9, De PDF van haar boek is gratis te downloaden van haar website
Bekijkenpingback
Via onze belasting gaat nog een keer geld naar de banken omdat de overheid rente moet betalen over de staatsschuld.
De Staatsschuldmeter, "Nederland kan relatief goedkoop lenen, maar toch betalen we in 2012 dik 10 miljard euro aan rente." (Bron: Jan Kees de Jager)
Bekijkenpingback
De heffing van rente heeft tot gevolg dat de rijken steeds rijker worden en de armen alsmaar armer.
Zie “Het mooiste bedrijfsmodel ter wereld” op deze website onder het kopje Inkomensverschillen
Bekijkenpingback
Controle geldhoeveelheid
De bankensector heeft het monopolie op de gelduitgifte. De banken controleren de geldhoeveelheid. Ze creëren booms en busts. Sommige perioden verstrekken ze veel leningen waardoor de geldhoeveelheid stijgt, dan opeens weer minder waardoor een crisis en een depressie ontstaan.
De beroemde econoom Milton Friedman heeft onderzoek gedaan naar de Grote Depressie die in het begin van de vorige eeuw de VS en ook Europa teisterde. Zijn conclusie was dat de Grote Depressie zo’n ernstige vorm heeft aangenomen doordat de banken in die tijd de geldhoeveelheid verkrapten. Hij noemt de Grote Depressie daarom ook wel de Grote Contractie.
Milton Friedman, Free to Choose Part 3: Anatomy of a Crisis
Bekijkenpingback
Ook de huidige depressie kan op deze manier verklaard worden. Tot 2007 klotste het geld door de straten. Enorme sommen zijn bijvoorbeeld naar de woningmarkt gegaan. Na 2008 kan bijna niemand meer een lening krijgen waardoor de depressie maar niet overgaat.
Controle over de geldverdeling
Banken bepalen ook wie een lening krijgt en wie niet en onder welke voorwaarden, waardoor sommige bedrijven en individuen bevoordeeld worden, terwijl andere failliet gaan.
Op dit moment zijn vooral kleine ondernemers de dupe, zij kunnen niet aan krediet komen. Grote bedrijven hebben meestal geen probleem om een lening te krijgen. Het gevolg is dat veel eenmansbedrijven en MKB-bedrijven over de kop gaan.
Met ons geld als zodanig is niets mis. Het probleem zit in het beheer ervan. Ons geld wordt gecontroleerd door de bankensector, wij hebben er niets over te zeggen. Door rente, controle over de geldhoeveelheid en controle over de geldverdeling kan de ‘Money Power’ onze economie en onze samenleving volledig beheersen en manipuleren.
Remedie
Monetaire hervorming is nodig: rente moet afgeschaft worden en het monopolie van de banken op de gelduitgifte moet doorbroken worden.
Anthony Migchels Monetair Hervormer
Bekijkenpingback
Professor Margrit Kennedy een Duitse gelddeskundige, Bernard Lietaer een Belgische gelddeskundige en Anthony Migchels, een monetair hervormer uit ons eigen land, zien complementair geld als een oplossing voor de negatieve effecten van ons geldsysteem.
Anthony Migchels is initiatiefnemer van de Gelre, regionaal geld voor de provincie Gelderland. De Gelre geeft ondernemers in het midden- en kleinbedrijf de mogelijkheid om aan rentevrij krediet te komen. Particulieren kunnen ermee betalen. Dit is aantrekkelijk want 1 Gelre is 1 Euro waard in de winkel, terwijl die maar 0,95 Euro kost om aan te schaffen. Zo krijgt de regionale economie een impuls.
Betalen met Gelre
Bekijkenpingback
Het is de bedoeling om het concept van de Gelre ook in de rest van Nederland in te gaan voeren. Als je interesse hebt om hieraan mee te werken, kijk dan eens op de website van Lokaal Geld.
Stichting Lokaal Geld, rentevrij geld
Bekijkenpingback
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN