RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Onze regering reageert op de crisis door fors te bezuinigen. Het totale bezuinigingspakket van de kabinetten-Rutte over de periode 2011-2017 bedraagt 54 miljard euro. Koste wat het kost moet de begrotingsnorm, die is opgelegd door de EU, gehaald worden. Daardoor gaat onze welvaart achteruit. Met name de zorgsector wordt hard geraakt.
Recht op zorg dreigt te verdwijnen
UITGELICHT, 29/08/2014
Foto: Ger Loeffen
In de verzorgingshuizen van de Rivas Zorggroep in Gorinchem staan 20 kamers leeg, tegelijkertijd staan er ook 20 mensen op de wachtlijst. Deze mensen hebben een indicatie voor opname in een verzorgingshuis, er zijn kamers vrij, maar toch is er geen plek. Bij de familieleden van deze patiënten zorgt dat voor veel stress en zorgen. Rivas zou nieuwe bewoners graag verwelkomen, maar de zorggroep krijgt van de zorgkantoren geen geld meer om de bijbehorende zorg te bekostigen. De zorgkantoren lopen alvast vooruit op de bezuinigingen van volgend jaar.
Recht op zorg, maar geen plek, Nieuwsuur 28/03/14
Bekijkenpingback
De AWBZ wordt in 2015 gedeeltelijk overgeheveld naar de gemeenten en gedeeltelijk naar de zorgverzekeraars. Tegelijkertijd wordt het budget aanzienlijk verlaagd, tot wel 30%.
Bart, AWBZ: algemene informatie en wijzigingen per 2015, Zorgwijzer 28/01/14
Bekijkenpingback

Eelke van Ark, Touwtrekken om twee miljard euro AWBZ-gelden, FTM 22/01/14
Bekijkenpingback

De toegang tot verzorg- en verpleeghuizen wordt beperkt. Zo’n 800 verzorgingshuizen worden met sluiting bedreigd.
De Volkskrant, ‘Sluiting 800 verzorgingshuizen dreigt’, 21/02/13
Bekijkenpingback
"Het wettelijk recht op zorg verandert in een voorziening, een gunst"
Ook de dagopvang wordt minder toegankelijk, waardoor mantelzorgers in de knel kunnen komen. Als je 7 dagen per week 24 uur per dag een ziek familielid verzorgt, is het fijn als deze op 2 of 3 dagen in de week professioneel wordt opgevangen. Straks kan dit niet meer. Het risico is groot dat mantelzorgers overbelast zullen raken.
Ook op de thuiszorg wordt enorm bezuinigd. Huishoudelijke thuiszorg wordt nauwelijks meer vergoed. Voor de medische thuiszorg moet een eigen bijdrage betaald worden. Bij een indicatie korter dan 6 maanden, vervalt de medische thuiszorg helemaal.
Maveens, Regeerakkoord Rutte II en de gevolgen voor de informele zorg,
Bekijkenpingback
Als je zorg nodig hebt, zal dit voor een groot deel zelf bekostigd moeten worden. Het recht op zorg, zoals dat onder de AWBZ gold, lijkt voorbij. "Nu kent de AWBZ nog een wettelijke zorgplicht. Dat houdt in dat je recht op zorg juridisch kan afdwingen als je een indicatie hebt. Dat wettelijk recht verandert in een voorziening, een gunst."
Abvakabo FNV, AWBZ AWBZ
Bekijkenpingback

Tessa van den Ende, Het recht op zorg lijkt voorbij, SKIPR 08/07/13
Bekijkenpingback

De Rechtspraak, 'Nieuwe WMO leidt tot rechtsongelijkheid en minder rechtsbescherming' 13/09/13
Bekijkenpingback

Maar ondertussen gaat de premie AWBZ niet omlaag.
SKIPR, Van Rijn: ‘Premie AWBZ gaat niet omlaag’, 16/09/13
Bekijkenpingback
De AWBZ is een uitvoeringsorgaan zonder winstoogmerkt. De zorgverzekeraars die veel van de taken van de AWBZ nu gaan overnemen, hebben daarentegen commerciële belangen. Over 2012 hebben de zorgverzekeraars 1,4 miljard winst gemaakt.
Trouw, Zorgverzekeraars maakten 1,4 miljard euro winst 11/04/13
Bekijkenpingback
Omdat de winst over 2012 zo hoog was, is de premie voor de ziektekostenverzekering in 2014 wat verlaagd, maar volgend jaar gaat die weer stijgen. Ondertussen gaat het eigen risico ook verder omhoog en wordt het basispakket ziektekosten telkens verder uitgekleed.
Kom in actie
- Het wordt tijd voor een andere en betere gezondheidszorg! De petitie Het roer moet om in de gezondheidszorg van de Orange Monday Foundation
Orange Monday, Time to change NL
Bekijkenpingback

Martin Jan Melinga, De maat is vol! Martin Jan Melinga.wordpress.com 04/08/14
Bekijkenpingback

wil een burgerinitiatief over de zorg organiseren, waarin de recente ontwikkelingen aan de orde worden gesteld, en heeft daarom 40.000 handtekeningen nodig. Teken ook als u recht wilt houden op goede gezondheidszorg.
- Mensen met een indicatie om opgenomen te worden, hebben recht op zorg. Toch krijgen ze die niet, want er zou geen geld voor zijn. Maar er zijn genoeg voorbeelden in de wereld van zorgsystemen die wel werken, zonder de verzekerden op hoge kosten te jagen. Daar pleiten de initiatiefnemers van Zorg Protest voor. Zorg Protest is een actiegroep voor goede en betaalbare zorg. Ook u kunt meedoen. Onderteken de petitie van Zorg Protest.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. We zijn het helemaal zat  15 september

  Deze regering moet worden gestopt.
  Wat in 60 jaar is opgebouwd met bloed zweet en tranen word in 4-5 jaar helemaal teniet gedaan door dit kabinet, Europa is mijns inziens de boosdoener.
  Sluit u aan op Facebook: we zijn het helemaal zat

 2. joke  15 september

  Ja niet voor de bejaarde maar wel wordt alles uit de kast getrokken voor de azielzoekers schande

 3. Patrick Rotteveel  15 september

  Dit is een onmenselijke en asociale regering die kosten wat het kost hun eigen zakken vult en de bevolking laat stikken…hoe eerder dit criminele kabinet opstapt hoe ber dit voor Nederland is…..asociaal en crimineel…dat zijn de graaiers uit het binnenhof…jullie moeten je doodschamen

 4. Jennie  14 september

  Krijg steeds meer het idee dat de oudjes niet meer tellen, maar vergeet niet dat ze in het verleden hebben geholpen met de opbouw van Nederland en nu zomaar weg gezet worden in een hoek!Terwijl wij al die buitenlanders moeten onderhouden,

  en de oudjes op deze manier nog sneller ver eenzamen dit kan en mag toch niet!!

VOLG MIJ
ZOEKEN