RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Niets nieuws onder de zon. Alternatieven hebben het altijd moeilijk gehad. Als je buiten de gebaande paden treedt, kun je weerstand verwachten. Nieuwe, revolutionaire ideeën worden fel bestreden. Mensen houden liever vast aan wat ze al kennen.
Van opponent naar supporter
UITGELICHT, 16/01/2017
Constantine Hering
Constantine Hering (1800-1880)
A
ls een verbeten tegenstander zich gaat verdiepen in datgene waar hij een afkeer van heeft, kan het zomaar zijn dat z'n standpunt gaat wankelen. Zozeer dat hij radicaal omslaat: van opponent naar supporter. Een prachtig voorbeeld uit de geschiedenis is Constantine Hering (1800-1880) die in eerste instantie bijzonder sceptisch was over de homeopathische geneeswijze, maar nu de vader van de Amerikaanse homeopathie wordt genoemd. Hoe is dat zo gekomen?
Samuel Hahnemann de grondlegger van de homeopathie kreeg in de beginjaren ontzettend veel kritiek van de gevestigde orde. In 1821 kwam dit tot een hoogtepunt.
C. Baumgartner, de eigenaar van een uitgeverij in Leipzig, wilde een boek tegen homeopathie publiceren waarin voor eens en altijd afgerekend werd met deze geneeswijze. Hij vroeg aan ene Dr. Robbi het te schrijven, maar die had geen tijd. Hij gaf zijn jonge assistent Constantine Hering de opdracht.
Hering was erg blij met deze blijk van vertrouwen en begon aan het project te werken. Hij ging de boeken en artikelen van Samuel Hahnemann bestuderen en stuitte toen op de alinea:
"Homeopathie is gebaseerd op ervaring. Het vraagt erom de experimenten te herhalen. Als u dat zorgvuldig en nauwkeurig doet, zult u deze leer bevestigd zien worden."
"Homeopathie is gebaseerd op ervaring. Het vraagt erom de experimenten te herhalen. Als u dat zorgvuldig en nauwkeurig doet, zult u deze leer bevestigd zien worden bij elke stap. Homeopathie doet wat geen enkele medische doctrine ooit heeft gedaan: het dringt erop aan dat het wordt beoordeeld op het resultaat."
Samuel Hahnemann, 'Nota bene for my reviewers' in the preface to the third volume of 'Materia Medica Pura'
Constantine Hering besloot om de uitdaging aan te gaan. Hij herhaalde de experimenten met Kinabast en wat bleek? De resultaten van Samuel Hahnemann werden bevestigd!
Verdere studie van Hahnemanns' boek de Materia Medica Pura en zijn eigen proefnemingen overtuigden hem steeds meer. De geneeswijze van Hahnemann bleek te kloppen. Het boek tegen de homeopathie wat Hering aan het schrijven was, heeft het daglicht nooit gezien.
In 1824 gebeurde er iets waardoor Constantine Hering helemaal omging en hij een onwrikbaar vertrouwen kreeg in de homeopathische geneeswijze.
Terwijl hij sectie deed op een dood lichaam sneed hij zich in zijn rechter wijsvinger. De wond ging ontsteken en er ontstond koudvuur. De vinger moest geamputeerd worden anders zou het hem fataal worden. Een student van Samuel Hahnemann raadde hem een homeopathisch middel aan. Hij nam het en al snel voelde hij zich beter. Amputatie was niet meer nodig, de wond genas totaal.
"Homeopathie dringt erop aan dat het wordt beoordeeld op het resultaat."
Hering was toen zo enthousiast over de homeopathische geneeswijze dat hij bij Hahnemann ging studeren en een eigen praktijk begon. Hij werd heel erg actief op het gebied van de homeopathie: hij deed geneesmiddelproeven bij zichzelf (72 middelen), schreef veel artikelen en stelde een encyclopedie van 10 delen samen waarin alle Materia Medica informatie die op dat moment bekend was stond opgesomd.
Z'n ijver en faam waren zo groot dat hij in 1844 tot de eerste voorzitter van het Amerikaanse instituut voor homeopathie werd benoemd.
Zo zie je hoe het kan gaan: kritiek is vaak ongefundeerd. Pas als je bereid bent om de theorie waar je een aversie tegen hebt zelf te bestuderen en uit te proberen weet je waar je het over hebt. Je kunt je meestal maar beter eerst verdiepen voordat je iets roept.
Het kan dan zijn dat blijkt dat je gelijk had: het verhaal klopt niet en je weet dit nu zeker. Maar de andere mogelijkheid is er ook. Kijk naar Constantine Hering. Door de homeopathie te onderzoeken en te testen raakte hij overtuigd van bijzonder waardevolle informatie waarmee hij zichzelf en uiteindelijk ook vele anderen een groot plezier deed.
Bronnen:
Klassieke homeopathie, Rob Willemse, Geschiedenis en ontwikkeling van klassieke homeopathie
Meer over homeopathie:
WelvaartvoorIedereen, Similia similibus curentur
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN