RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Of het voor de broodnodige geldhervorming zal zorgen of op een teleurstelling uitloopt, een historisch moment is het in ieder geval: het rondetafelgesprek tussen de indieners van het Burgerinitiatief Ons Geld en de Tweede Kamer. Nooit eerder zijn de tekortkomingen van ons geldsysteem binnen de muren van het parlement in het openbaar besproken. Dus daar moest ik bij zijn.
“Schaf dit feodale geldsysteem af!” Burgerinitiatief besproken in de Tweede Kamer
NIEUWS, 15/10/2015
George van Houts en Luuk de Waal Malefijt
R
uim op tijd kwam ik aan op Lange Poten, waar de bezoekersingang van de Tweede Kamer is. Vandaag, 14 oktober 2015, wordt het Rondetafelgesprek over ons geld gevoerd. Van de overkant kwam een groepje stoere mannen aangelopen. Ja hoor, dat zijn ze: Pierre Bokma, Victor Low, Leopold Witte, Tom de Ket en George van Houts die met hun theaterstuk De Verleiders - Door de bank genomen volle zalen trokken. Haarscherp hebben zij de misstanden in ons geldstelsel aan de kaak gesteld. Diverse keren waren ze te gast in DWDD. Ze waren daarmee belangrijke aanjagers van het Burgerinitiatief Ons Geld wat meer dan 115.000 keer ondertekend is. Wij willen de controle over ons geld terug. Zoveel is intussen duidelijk.
We belanden in de rij. Net voorbij de draaideur moeten tassen, horloges, riemen etc. worden afgegeven. Ze worden in een bakje gezet dat door een scanner gaat. Zelf moet je ook door een scanpoortje lopen. Dan voel je je knap opgelaten als de pieper dan toch nog afgaat. Zit in die schoenen van mij metaal? Nou ja. Daarna krijg je een blauwe sticker opgeplakt: Tweede Kamer der Staten Generaal – Troelstrazaal.
Het hart van onze democratie voelt wat onwennig. Wordt er gevreesd voor een verdwaalde terrorist of zijn ze bang voor ons burgers?
In de vergaderzaal komen Marianne Thieme, Pieter Omtzigt, Arnold Merkies en de andere commissieleden van de vaste kamercommissie Financiën een voor een binnenlopen. Nu zie ik ze eens helemaal live. Leuk. De heren van Ons Geld nemen ook plaats aan de grote ronde tafel. De publieke tribune van de Troelstrazaal zit bomvol. We zijn een en al oor. De vergadering kan van start gaan.
Allereerst lichten Edgar Wortmann, Martijn Jeroen van der Linden, Luuk de Waal Malefijt en George van Houts van Burgerinitiatief Ons Geld hun standpunt toe. George van Houts doet de aftrap: “Ik zit hier als bezorgde burger en ik klaag u Kamer aan.” Vervolgens stelt hij een 7-tal kernachtige vragen. O.a.
- Waarom hebben wij een geldstelsel dat zich onttrekt aan democratische verantwoording en controle?
- Waarom laten we het voordeel uit geldcreatie niet ten goede komen aan het algemeen belang?
- Waarom leren scholieren, studenten en journalisten niet dat commerciële banken de geldpers in handen hebben, en voor eigen belangen exploiteren?
- Waarom weet 99,9% van de bevolking niet hoe het geldstelsel werkt?
"Wij willen dat geld dienstbaar wordt aan de mens, in plaats van andersom"
Edgar Wortmann stelt het verder op scherp: Wij willen dat geld dienstbaar wordt aan de mens, in plaats van andersom. De politiek, een land, een overheid en een Europese gemeenschap kan veel meer dan ze nu bereikt, als ze het ultieme maatschappelijke machtsmiddel, geld, dienstbaar maakt aan het algemeen belang, in plaats van heersend en gestuurd vanuit particuliere belangen.
Martijn Jeroen van der Linden vraagt de Tweede Kamer dringend om zich eens in de diverse alternatieven voor het huidige geldstelsel te verdiepen. We hoeven niet te blijven hangen in een verouderd geldsysteem. Over de hele wereld wordt momenteel onderzoek gedaan naar hoe het beter kan. De inrichting van ons geldstelsel moet mee evolueren met de maatschappelijke en economische ontwikkelingen. De belangrijkste vraag moet zijn: Welk geldsysteem dient de reële economie het beste?
Luuk de Waal Malefijt: “We huren het geldsysteem wat we nu hebben. Hoe bizar. Het zou de beste bezuiniging ooit zijn als we ons geld in het algemeen belang zouden creëren.” Inderdaad: de staatsschuld zou fors omlaag kunnen. Wortmann becijfert later dat het om een meevaller van 700 miljard zou gaan. De bevolking zou met de invoering van een nieuw geldstelsel ook een dividend kunnen ontvangen waarmee mensen hun schulden kunnen gaan aflossen. Als de private schulden omlaag gaan, krijgt de reële economie eindelijk weer wat lucht.
Daarna mogen de leden van de vaste kamercommissie van Financiën hun vragen stellen. Een treffende vraag is die van Carola Schouten (ChristenUnie): “U vertrouwt de banken niet, maar heeft wel een opvallend groot vertrouwen in ons. De overheid heeft echter ook driftig meegeholpen bij het opbouwen van de huizenbubbel die in 2007/2008 zo ongenadig hard knapte. Waarom zou deze partij het beter doen dan de bankensector?”
Het antwoord komt van Van Houts: de politiek heeft in het verleden de doodstraf, slavernij en kinderarbeid afgeschaft. Ons geldstelsel stamt nog uit voor die tijd. Ik verwacht van u kamer dat u inziet dat we van dit elitaire, feodale, achterhaalde, onzalige geldcreatie-stelsel af moeten en dat u daar actie op onderneemt.
Als één van de initiatiefnemers van Ons Geld weer raak heeft gesproken, klinkt telkens luid applaus uit de zaal. De voorzitter laat weten dat dit niet gebruikelijk is, maar dat hij het voor deze keer zal tolereren.
Het woord rente is niet gevallen. Voor een rentevrije economie is niet gepleit
Veel te snel is blok 1 om. Na een korte pauze volgt blok 2. Nu komen tegenstanders (vertegenwoordigers DNB, ING, AFM) aan het woord die in het huidige geldstelsel voldoende mogelijkheden ter regulering zien en de mensen van het Sustainable Finance Lab die wel sympatiseren met de voorstellen van het Burgerinitiatief, maar er toch niet he-le-maal in mee willen gaan (Dirk Bezemer, Rijksuniversiteit Groningen). Klaas van Egmond ( Universiteit van Utrecht en kroonlid van de SER) betoont zich daarentegen een voorstander, een pleitbezorger bijna. Het is helemaal geen gek idee als de overheid het geld creëert wat nodig is om de economische groei op te vangen. Vanuit systeemoverwegingen een grote verbetering t.o.v. de huidige situatie. Dit geld kan, zoals Stichting Ons Geld wil, schuldenvrij in omloop gebracht worden.
Na de inleidingen van alle genodigden volgt weer een vragenrondje van de commissieleden. Ons Geld mag bij gratie ook nog één vraag stellen. En toen was de tijd voorbij.
Zoals verwacht liet deze praatsessie een wat onbevredigend gevoel achter. Het echte pijnpunt is niet aan de orde geweest: het woord rente is niet gevallen. Voor een rentevrije economie is niet gepleit. Ad Broere - eerst betrokken, maar nu afgehaakt bij het Burgerinitiatief - had het goed ingeschat.
En ten tweede: Waarom kregen de genodigden in blok 2 zoveel meer tijd als de mensen van Ons Geld? Waarom waren er überhaupt tegenstanders uitgenodigd? Waarom niet de hele morgen gereserveerd om met de indieners van het Burgerinitiatief van gedachten te wisselen? De geldcreatie kwestie is er toch belangrijk genoeg voor? Waren daar niet genoeg handtekeningen voor gezet…….?
Misschien komt er een herkansing/ tweede ronde. In ieder geval volgt nog het plenair debat. Daar zal het echte vuurwerk plaatsvinden. De vaste kamercommissie van Financiën komt op 28 oktober weer bijeen en zal dan beslissen hoe zij verder met dit initiatief om zal gaan.
Het Rondetafelgesprek staat nu online.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Pietje Puk  18 oktober

  En wat te denken van het opvallend gerinkel van die bel en het hoongelach wat er uiteindelijk op volgde?

  Zie minuut 8:45 https://www.youtube.com/watch?v=3TSb9gBdyVE

  Waarom moest geheel toevalligerwijs (uiteraard) die bel een volle minuut doorklinken?

 2. MJ  17 oktober

  Martin Armstrong (the forecaster):

  ‘If we do not eliminate taxes and transform the monetary system into a new era where the cost of government is held to 5% of GDP and money is merely created to fund the cost of government, along with abolishing career politicians, we will lose everything. We are heading into the direction of a total loss of all rights simply because of taxes.’

VOLG MIJ
ZOEKEN