RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Ziekte wordt door de reguliere geneeskunde gezien als een aanval op ons lichaam die uit alle macht bestreden dient te worden. Bacteriën moeten worden uitgeroeid, kankercellen probeert men te vernietigen. De 'alternatieve' geneeswijzen richten zich daarentegen op het bevorderen van gezondheid. Een vitaal lichaam is in staat om belastingen het hoofd te bieden.
Wat is ziekte? De reguliere versus de ‘alternatieve’ benadering
BLOG, 09/08/2015
Oriental Clinic 23, Foto: dnlspnk via Flickr CC BY-NC 2.0
D
e reguliere en de zogenaamde 'alternatieve geneeskunde' werken vanuit verschillende denkmodellen (paradigma’s). Dat is historisch zo gegroeid. Claude Bernard (1813-1878), een beroemde fysioloog die het medisch denken sterk heeft beïnvloed sprak van het belang van ‘homeostasis’ (innerlijk evenwicht).
Het lichaam heeft normaal gesproken het vermogen om zich aan te passen, om in moeilijke omstandigheden in balans te blijven. Als iemand ziek wordt, is hij niet meer in staat om een aanval van buiten op te vangen. Het evenwicht raakt verstoord. De ziektekiem is bijzaak. Om weer gezond te worden is het van belang om de zelfregulering van het lichaam te herstellen.
Maar Bernard kreeg een belangrijke opponent: Louis Pasteur (1822-1895). De man die bij een aantal infectieziekten de rol van bacteriën had aangetoond. Voor hem was de ziektekiem het grootste probleem. Die moest geëlimineerd worden.
Dit dispuut in de geneeskunde is met overmacht gewonnen door Pasteur. Zijn ideeën hebben een diepgaande invloed gehad op het fundamentele denkmodel binnen de reguliere geneeskunde. We worden ziek door een externe of interne oorzaak. Als die gevonden is, worden voor herstel medicijnen voorgeschreven of een operatie uitgevoerd.
Ziekte wordt beleefd als een aanval op het organisme. Die aanval moet koste wat het kost bestreden worden. Deze manier van denken heeft de weg geplaveid naar uitgebreide vaccinatieprogramma’s en de latere ontwikkeling van antibiotica en vele vele andere medicijnen. De farmaceutische industrie groeide uit tot een miljardenbusiness en de gezondheidszorg werd steeds duurder.
'Alternatieve geneeswijzen'
Bij niet-reguliere geneeswijzen is de therapie vooral gericht op herstel van het compensatie- en adaptatievermogen van het lichaam. Er zijn weliswaar oorzaken voor de klachten, maar het grootste probleem is dat de vitaliteit van het lichaam om ziekteverwekkers het hoofd te bieden tekort schiet. Het zelfregulerend, zelforganiserend en zelfgenezend vermogen van het lichaam moet weer in stelling gebracht worden.
De belasting waar het organisme aan bloot is gesteld, is de belastbaarheid te boven gegaan. De 'alternatieve geneeskunde' zal daarom proberen om het lichaam te helpen zijn vitaliteit terug te winnen zodat het in staat is om de belasting aan te pakken. Het lichaam geneest zichzelf.
Het probleem is de verloren gezondheid, niet de opgelopen ziekte. De oplossing is het terugkrijgen van je gezondheid, niet het verslaan van de ziekte.
Vismai Schonfelder, Wake up Holland. It's time to be healthy, p.16
Bekijkenpingback
De therapeutische middelen die ingezet kunnen worden, zijn velerlei: voeding, kruiden, homeopathie, acupunctuur, massage, bioresonantie, etc. Relatief goedkoop en ook veilig, want deze geneeswijzen kennen vrijwel geen bijwerkingen.
Het verschil in therapeutisch opzicht tussen de reguliere en de 'alternatieve geneeskunde' is kort gezegd: bestrijding van ziekte versus het bevorderen van de gezondheid van het organisme.
Bronnen:
Nico Westerman, Biofysische geneeskunde
Vismai Schonfelder, Wake up Holland. It's time to be healthy
Meer
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Indigo  12 augustus

    Voor de liefhebbers die nog een andere / integrale / holitische(re) kijk willen hebben op hun “ziektebeeld” , lees het boek eens “De Sleutel tot Zelf-Bevrijding” van schrijfster Christiane Beerlandt:
    http://www.christianebeerlandt.com/pagina16a.html

    Tip: Lees eerst het 1e hoofdstuk door, waarin de basisgedachten wordt uitlegt, anders snap je van de rest van dit boek niets.

  2. Richard11  9 augustus

    Dit is wel een heel sumiere en onduidelijke omschrijving van wat ziekte is. Ik weet b.v. dat chemische ultrafijnstof in de hersenen de sturing van de organen helemaal overhoop kan gooien. Alsof er een onzichtbare kat over je tostsenbord loopt terwijl je aan het programmeren bent. Is dat dan een ziekte?

VOLG MIJ
ZOEKEN