RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
“We bevinden ons op een kritiek moment in de geschiedenis. We zitten midden in een multi-dimensionele crisis die aangepakt moet worden. Ik denk niet dat dit op een goede manier gaat lukken onder het huidige monetaire systeem.”
Thomas Greco: Een einde aan de groeidwang
VIDEO, 07/01/2015
Thomas Greco, De Schuld Groei Dwang
CCS Conference 2013
T
homas Greco, een voormalig ondernemer en ingenieur van origine, houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met alternatief geld. Niet alleen op theoretisch niveau, hij zet zich ook actief in voor de praktijk. In dit interview legt hij uit waar de groeidwang in onze economie vandaan komt, waarom dat zo erg is en wat daar aan gedaan kan worden. Hieronder de vertaling:
“Het fundamentele probleem van het huidige monetaire systeem is het feit dat geld wordt gecreëerd als rente dragende lening. Als een bank een lening uitgeeft, wordt op die manier geld gecreëerd. Maar banken rekenen rente over die leningen. Dus er is altijd een groei van de hoeveelheid schuld in de loop van de tijd.
Groeidwang
Maar de hoeveelheid geld groeit niet automatisch in de loop van de tijd. De hoeveelheid geld groeit alleen als banken weer nieuwe leningen verstrekken die weer nieuwe schuld creëren. Er bestaat dus altijd een verschil tussen de hoeveelheid schuld en de hoeveel geld die beschikbaar is om terug te betalen. Dit is een onmogelijke situatie. Het is onmogelijk voor mensen om te winnen in dit spel. Ook het milieu heeft er zwaar onder te lijden. Het is een spel met alleen maar verliezers.
Want het betekent dat diegenen die in de schulden zitten (niet alleen personen, maar ook bedrijven) moeten wedijveren op de markt om genoeg geld te bemachtigen om niet failliet te gaan. In dat proces proberen ze hun productie op te voeren en hun verkoop te verhogen. Dit is de groeidwang die het gevolg is van de schuldgroei dwang. Dit probleem wordt veelal niet erkend in ons huidige geldsysteem.
Als we dit probleem niet oplossen dan gaan we door op het pad van schuldgroei , milieudestructie en toenemende inkomens- en vermogensverschillen. En steeds meer conflict over de resterende grondstoffenvoorraden.
Een einde aan de groeidwang
We moeten niet over geld denken in fysieke termen. We zijn gewend om over geld te denken als een ding. Iets waar je aan moet zien te komen voordat je je de spullen kunt krijgen die je nodig hebt of wil hebben. Maar geld is geen ding. Geld is een informatiesysteem. Het is een manier om de stand bij te houden in het wederzijdse ruilverkeer.
Als je je salaris ontvangt van je baas, wordt je saldo op je rekening verhoogd. Nu sta je in de plus. Als je boodschappen gaat doen en je betaalt, dan gaat je saldo naar beneden met een bepaalde hoeveelheid, afhankelijk van de prijs van de spullen die je gekocht hebt. Dus geld is alleen maar een informatiesysteem.
Geld is geen ding, geld is een informatiesysteem
Maar de bank zegt: je mag niet negatief staan op je rekening. Als je negatief staat, dan noemen we dat een lening en dan rekenen we je rente. Dat is het probleem. We kunnen elkaar toestaan om tot op een bepaalde hoogte negatief te staan op onze rekening en daar geen rente over rekenen. Dit zorgt voor een stabiel systeem zonder groeidwang.
Ik ben dankbaar dat ik lang genoeg leef om te zien dat dit werkelijkheid begint te worden. Ik heb me lange tijd een roepende in de woestijn gevoeld. Maar nu begint de situatie te veranderen. Er is een verhoogd bewustzijn en mensen zoeken naar antwoorden en ze begrijpen dat dit een goede aanpak is."
Meer
In Duitsland heb je de Chiemgauer, in Engeland de Bristol Pound en in Zwitserland de WIR
Tegenlicht, Wat je koopt voor een alternatieve munt 16/03/14
Bekijkenpingback

RealCurrencies.com, The Swiss WIR, or: How to Defeat the Money Power 19/04/12
Bekijkenpingback

. In Nederland vind je ook van dit soort geldsystemen zonder groeidwang. Je hebt de LETS kringen die in verschillende plaatsen actief zijn.
St. De Keerkring, LETS ruilkring te Groningen
Bekijkenpingback

LETS Amersfoort
Bekijkenpingback

LETS Utrecht
Bekijkenpingback

NOPPES Amsterdam
Bekijkenpingback

Maar kijk ook naar bijvoorbeeld de Dam in Rotterdam, de Eier in Brabant, de Gelre in Gelderland en de nieuwe nationale munt in oprichting: de Florijn.
De website van Thomas Greco, Reinventing Money
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN