RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Af en toe krijg ik de opmerking dat 'Welvaart voor Iedereen' geen goede slogan is. Sommige mensen geven de voorkeur aan Welzijn omdat dat begrip gaat over de echt wezenlijke zaken: gezondheid, geluk, etc. Toch heb ik voor Welvaart gekozen.
Welvaart gaat niet alleen over geld
UITGELICHT, 05/05/2016
Bhutan   Foto: Christopher Michel via Flickr CC BY 2.0
W
elvaart komt van wel-varen. Het betekent dat het goed met je gaat. In alle opzichten. Welzijn betekent eigenlijk net zoiets. Maar vandaag de dag denken we bij welvaart aan economische voorspoed en bij welzijn aan de rest. Een kunstmatige scheiding. Want: geld verdienen alleen maakt niet gelukkig. En: is het mogelijk om je goed te voelen als niet kunt kopen wat je nodig hebt?
Het welzijnsbegrip wekt misschien die schijn en daarom geef ik de voorkeur aan Welvaart voor Iedereen. Ik wil het inkomensplaatje er nadrukkelijk bij betrekken, want in deze wereld hoeft niemand te verkommeren. De aarde biedt genoeg voor iedereen. Schaarste is een illusie die helaas nog steeds in stand gehouden wordt.
Lang Leve Europa, Van Schaarste Economie naar Economie van Overvloed
Bekijkenpingback

Lang Leve Europa, Op de drempel van de overvloedeconomie: Michael Tellinger
Bekijkenpingback

Maar de overige aspecten van wel-varen zijn natuurlijk ook belangrijk. Welvaart voor Iedereen gaat uit van het zogenoemde 'brede welvaartsbegrip'. De 4 pijlers zijn wat mij betreft: vrijheid, voldoende inkomen, gezondheid en geluk (levensvervulling).
Tweede Kamer: welvaart is meer dan geld verdienen
Een speciale commissie van de Tweede Kamer heeft zich de afgelopen tijd over het welvaartsbegrip gebogen en is tot dezelfde conclusie gekomen. Welvaart betekent niet alleen geld verdienen. Je moet breder kijken. Welvaart gaat ook over gezondheid, onderwijs en milieu.
Trouw, Tweede Kamer: welvaart is meer dan geld verdienen 20/04/16
Bekijkenpingback
Het Centraal Bureau voor de Statistiek zou volgens de commissie een jaarlijkse niet alleen het BNP moeten bepalen, maar ook een Monitor Brede Welvaart moeten opstellen. De vraag is alleen hoe je dat gaat meten. Geluk is een goede maatstaf, maar lastig in kaart te brengen.
Toch zijn er landen die zo'n indicator hebben. Canada heeft de 'Canadian Index of Wellbeing' als leidende principe en Bhutan gebruikt 'Het Nationale Geluk'.
Bhutan
In plaats van te streven naar een zo groot mogelijk Bruto Nationaal Product (BNP) streeft Bhutan naar een BNG, oftewel een Bruto Nationaal Geluk! Dit is niet het tegenovergestelde, maar een verruimd begrip van het Bruto Nationaal Product: naast de economische factoren staan ook het milieu, sociale waarden en het innerlijke geluk van de mens centraal.
WanttoKnow schrijft: Alle regeringsbeslissingen in Bhutan zijn erop gericht om een zo hoog mogelijke BNG-quote te behalen. Praktisch betekent dit dat het land zowel in de nieuwste technologie investeert, heel geleidelijk, maar tegelijkertijd evenveel aandacht schenkt aan culturele zaken als zang, dans en religie.
En wij?
Voorlopig rekent ons land nog uitsluitend met het BNP. Helaas deelt niet iedereen daar in mee. Dus als het BNP stijgt, kan dat betekenen dat nog steeds veel mensen buiten de boot vallen. Nu gaan er blijkbaar stemmen op om net als Canada en Bhutan met een bredere welvaartsindicator te gaan meten.
Het lijkt me niet dat wij daar op gaan zitten wachten. Daarvoor is deze website ook bedoeld. Je kunt zelf veel doen om de bredere welvaart van jezelf en je omgeving te bevorderen. Op deze website zijn ideeën verzameld onder het kopje REMEDIE. Laat je inspireren.
***
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de mailinglist van Welvaart voor Iedereen. Je krijgt dan van mij plusminus 1x per 2 weken een persoonlijke email met daarin de laatste updates en de nieuwste plannen voor deze website.
'k Hoop je binnenkort te spreken.

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* indicates required
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN