RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Vervelende taken op m’n lijstje, ergerlijke krantenkoppen, zeurende hoofdpijn, een partner die me niet begrijpt. M’n haar zit rot, de sleutels zijn onvindbaar, de telefoon gaat alweer en de hartige taart glipt uit m’n vingers als ik hem uit de oven wil pakken. Genoeg reden om te klagen, toch?
Klagen helpt niet, maar wat doe je eraan?
VIDEO, 02/12/2015
Gabrielle Bernstein, How to stop complaining
G
abby Bernstein, een zelfverklaarde spirit junkie uit New York heeft er een mooi filmpje over gemaakt: hoe kun je stoppen met klagen? Goed om te weten als zich weer zo’n bui aandient.
Als we veel klagen is het meestal zo dat we een gevoel van binnen uit de weg proberen te gaan. Wanneer we mopperen over iets in de buitenwereld is dat een teken dat we iets uit onze binnenwereld niet toestaan om aan de oppervlakte te komen.
Iets binnenin je vraagt wanhopig om aandacht. Loop er niet voor weg. Probeer erachter te komen wat het is. Wat laat je niet toe en zou je wel moeten voelen? Ga er even voor zitten en maak eventueel een lijstje.
Laat de gevoelens op een natuurlijke manier door je heen stromen
Als je het gevonden hebt, sta jezelf dan simpelweg toe om het gevoel helemaal te ervaren. Probeer te beschrijven waar het in je lichaam zit. In je schouders, je buik, je borst? Hoe voelt het precies? Misschien drukkend of stekend? Probeer er zo dicht mogelijk bij te komen. Sta jezelf dan voor 90 seconden toe om je emoties volledig te voelen. Ga er met je adem naartoe. “Breathe into it”. Laat de gevoelens zo op een natuurlijke manier door je heen stromen. Dat werkt helend en bevrijdend.
Klagen is niets anders dan uit de weg proberen te gaan van iets wat je perse niet wilt voelen. Als je het gevoel toestaat, kan het door je heen gaan. Dan zal de intensiteit vanzelf minder worden en het gevoel zal oplossen en uiteindelijk transformeren. De blokkade die je voor jezelf had gecreëerd wordt uit de weg geruimd.
Lees meer over het belang van stromen en het opruimen van blokkades op WvI
Bekijkenpingback
Als je jezelf toestaat om zo helemaal in het ongemak van het gevoel te gaan, zul je als vanzelf stoppen met klagen. Je kunt een nieuwe start maken.
De blokkade die je voor jezelf had gecreëerd wordt uit de weg geruimd
Een enorme opluchting, want met klagen zit je niet alleen jezelf in de weg. Het heeft ook een grote invloed op de mensen in je omgeving. Als je rondloopt met een negatieve houding, gedachten en woorden, breng je deze negativiteit over op de mensen die je tegenkomt en dat is meestal het laatste wat je wilt.
Dus als je de klaagdrang weer op voelt komt komen, vraag jezelf af: wat is het dat ik niet wil voelen, maak je er bewust van hoe dit gevoel voelt, ga er voor 90 seconden met je aandacht en adem naartoe, voel het helemaal, laat het door je heen stromen en laat het dan gaan. Als je dit maar vaak genoeg oefent, zul je er een volgende keer sneller bij zijn.
Meer
Prachtig zo’n zelfhulptechniek van een zelfhulpgoeroe. Dat Gabby Bernstein zelf ook worstelt met dit soort gevoelens en daar open over is, kun je in dit filmpje zien How to Release a Baditude.
Een slechte bui omdat op de geplande stranddag de zon ver te zoeken is. Een luxe-probleem over iets triviaals. Hoe vaak gebeurt dit niet? Maar ook dan is bovenstaande techniek goed toe te passen. Probeer het volgende keer. Je eigen humeur zal erop vooruitgaan en ook je omgeving zal je dankbaar zijn :-)
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Indigo  14 december

    “Klagen” is simpelweg een ego-gedreven en mentale veroordeling van andermans communicatie-vorm, gedreven door iemands innerlijke emotionele toestand op dat moment.

    Laten we eerst eens stoppen om elkaar (s communicatie-poging) te veroordelen en (weer) leren oprecht te leren luisteren naar elkaar.

    Dan hoeft er ook niet meer “geklaagd” te worden, wat vaak het gevolg is dat er niet meer geluisterd word naar de spre(e)k(st)er ;-)

VOLG MIJ
ZOEKEN