RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Ik heb weinig geld, daarom schrijf ik er graag over. Stel je nu eens voor dat je aan de knoppen zit van die machine die het geld genereert! De verleiding is groot om wat voor jezelf te houden. Ik bedoel: een extraatje bovenop je salaris. Ze stellen natuurlijk niet zomaar iemand aan om de geldmachine te bedienen. Daar hoort een passende beloning bij!
Bankieren op rozen
GASTBLOG, 09/12/2015
A Banker goes to the Work
Foto: Roger Schüeber via Flickr CC BY 2.0
Z
o denk ik en zo denkt volgens mij bijna iedereen. Wie in elk geval zo denken zijn bankiers. Wordt dit weer zo'n afkatstukje over banken en bankiers? Jazeker, het is nog lang niet genoeg, want hoeveel is er nu veranderd sinds 2008?
Ok, de kapitaalbuffers zijn wat hoger en je kunt moeilijker een hypotheeklening krijgen, maar zet dit zoden aan de dijk? Het risico van een crash wordt nog altijd gedragen door de hele maatschappij, want grote banken mogen niet failliet gaan.
Een splitsing in nutsbanken (banken voor u en mij) en zakenbanken ligt natuurlijk voor de hand, maar dit is in het Europees Parlement niet eens serieus ter sprake geweest. Het idee is eenvoudig: al het riskante werk wordt ondergebracht in zakenbanken: handel in aandelen en riskante producten, de grootste tak, en bedrijfsleningen bijvoorbeeld. Het particuliere geldverkeer en hypotheekleningen zijn daarentegen activiteiten van nutsbanken.
Het risico van een crash wordt nog altijd gedragen door de hele maatschappij
Met deze constructie kan een zakenbank of een hele reeks zakenbanken omvallen en failliet gaan, maar de nutsbank blijft dan overeind. Een reeks van zulke grote faillissementen zou natuurlijk evengoed een grote impact hebben op de maatschappij. Andere bedrijven kunnen bijvoorbeeld aansluitend failliet gaan, omdat hun geld er niet meer is. Daarom moet er ook een grens worden gesteld aan de afmeting van een zakenbank om het risico te spreiden. Mogelijk zou de overheid toch weleens moeten ingrijpen vanwege die enorme gevolgen, maar het particuliere geld is veilig, voor zover geld ergens veilig kan zijn. Een systeem zonder risico bestaat helaas niet.
Bankers   Foto: Peter Castleton via Flickr CC BY 2.0
Voor bedrijven is het beter als er nog een derde categorie banken zou bestaan: een nutsbank voor bedrijven. Daar kan men dan geld parkeren met de garantie dat er niet mee gespeculeerd wordt. Hoe je het bankwezen het beste opdeelt, daar kun je over praten. De hoofdzaak is dat men in de toekomst kan kiezen tussen low-risk en high-risk banken. Low-risk of nutsbanken handelen niet in derivaten. Deze uiterst winstgevende, maar riskante activiteiten moeten worden afgesplitst. De derivatenhandel is de praktijk binnen een bank al een grote, zelfstandige afdeling.
Opsplitsing is een nuchtere, rationele ingreep, maar de banken willen er niet aan
Opsplitsing is een nuchtere, rationele ingreep, maar de banken willen er niet aan en de politiek ook niet.
Lang Leve Europa, De Schaduwelite, waarom de bankenhervorming niet gelukt is
Bekijkenpingback
Ingrijpen staat haaks op het geloof in de vrije markt, hoewel dat geloof nu toch echt wel achterhaald is. In de crisis van 2008 is duidelijk gebleken waar te weinig regulering toe leidt.
Maar de banken draaien weer megawinsten en de salarissen en bonussen zijn hoger dan ooit. So far, so good. Men krijgt die beloning voor een geleverde prestatie, het werkt zoals in ieder ander bedrijf. Er hoeft niet eens gegraaid te worden, de hebzucht wordt effectief in bonusbanen geleid. De echte dragers van het risico van het spel, wij dus, krijgen niets. Jammer, maar zo zijn de regels.
Liefs, Don Quishot
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Richard11  10 december

    Nieuw geld initiatief een rentevrije Nederlandse munt: https://betalenmetflorijn.nl/

  2. Indigo  9 december

    Dit gaat net zolang door totdat de mensen zelf alternatieve valuta gaan bedenken, of gewoon het hele geld-geleuter los laten en weer terug/over gaan naar ruil-handel.

VOLG MIJ
ZOEKEN