RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
logo
Het hologram is in 1947 ontdekt door de Hongaarse fysicus Dennis Gabor. Pas in 1960, toen de laser werd uitgevonden, werd het hologram werkbaar. Deze wordt nu voor veel toepassingen gebruikt, o.a. voor creditkaarten en productverpakkingen.
Het hologram
Stap 1: Het opnemen van een hologram
H
et creëren van een hologram is een tweedelig proces. De eerste stap is het afschieten van een laserstraal uit een lasergun, die onmiddellijk wordt gesplitst in twee stralen. De ene helft van de oorspronkelijke straal (de referentiestraal) wordt via via op een plaat met een (blanco) holografische film gericht. De andere helft van de straal raakt een bepaald object, weerkaatst en gaat daarna richting dezelfde holografische film.
We zien hierna op de holografische film een holografische afbeelding (patroon); maar nog niet een afbeelding van het object. Op de film zie je eigenlijk helemaal niets. Het ziet er uit als rimpelingen in een meer: een interferentiepatroon.
Close-up van een fotografische film waar een holografische afbeelding in gecodeerd staat. Bron: Wikipedia
Het stukje holografische film uit stap 1 ziet er net zo uit. Er valt niets bekends op te herkennen. Maar dan nu stap 2: als we de referentiestraal van stap 1 nogmaals op de holografische film richten.... dan komt ineens het object uit stap 1 te voorschijn.
Stap 2: Reconstructie van een hologram
Het interessante van de holografische afbeelding van het object uit stap 2 is, dat het er natuurgetrouw, echt en solide uitziet. Maar als je het zou proberen vast te pakken zou je hand er gewoon doorheen gaan omdat er op de plek van het object niets is.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN