RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Van zolderkamer tot balkonnetje tot heuse volkstuin: iedereen kan voedsel verbouwen. Kim Lagerweij interviewde en fotografeerde stadslandbouwers en organisaties die zich bezig houden met lokale voedselproductie. De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op...: een inspirerende bloemlezing.
‘De stad ontkiemt’, een boek vol verhalen over stadslandbouw
BLOG, 15/06/2015
Entardecer na Gameleira II Foto: Allen Ferraz Lins cc by-nc-nd 2.0
P
eter van Leeuwen uit Gorinchem verbouwt groentes op zijn balkon. Hij is daarmee begonnen vanuit een idealisme om meer bewustzijn te creëren. "We kunnen onze eigen verantwoordelijkheid nemen, we zijn zelf in staat om onze eigen voedingsgewassen te kweken. Het begint klein, maar ik wil mensen inspireren." Zijn doel is dat straks op het braakliggend terrein naast de flat waar hij woont een mooie gemeenschapstuin wordt aangelegd.
“Ik geniet van elk moment dat ik met mijn vingers in de aarde zit.”
- Wout Vos
"Als ik buiten zit met mooi weer, vind ik het heel leuk om te zien hoe alles groeit. Zo van… oh daar komt nu ook al een bloemetje aan! Ik vind dat een heel fijn gevoel, het gevoel voor iets te zorgen. Het water te geven en dat het dan groeit. Ik heb ook een wormenbak gekocht. Dat is een composteersysteem. Aan de bovenkant gooi ik er groenafval in en dat verwerken de wormen weer tot aarde. Die aarde gebruik ik vervolgens voor mijn plantjes."
Kim Lagerweij, De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op... p.8
Stadslandbouwer Wout Vos pakt het nog wat grootser aan. Aan de rand van Zwolle heeft hij een eigen volkstuin waar hij zijn eigen bladgroentes, aardappelen, knoflook, uien en bonen teelt. Vos wilde altijd graag boer worden en door in zijn groentetuin te werken, heeft hij het idee dat deze droom is uitgekomen. “Ik geniet van elk moment dat ik met mijn vingers in de aarde zit.”
Kim Lagerweij, De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op... p.27
Kas in de achtertuin
Thijs Middeldorp verbouwt in een zelfgebouwde kas in zijn achtertuin in Amsterdam Oud-West o.a. sla, aardbeien, tomaten en broccoli. Hij vertelt dat hij nooit een tuin heeft gehad. In eerste instantie kon hij nauwelijks een tomaat van een paprika onderscheiden. “Sinds ik hier woon heb ik eigenlijk pas ontdekt dat ik het gaaf vind om zelf met mijn handen in de aarde te zitten en me te verwonderen over hoe iets groeit.”
Kim Lagerweij, De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op... p.43
“Stadsteelt is verwondering, spelen en leren.” “Ik heb werk waarbij ik vaak met mijn hoofd bezig ben en ik vind het leuk om ook op een soort kinderlijke manier te spelen met aarde en water.”
Dynamic Food
In haar boek De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op... laat Lagerweij niet alleen de kwekers zelf aan het woord, maar ook organisaties die zich bezighouden met allerlei aspecten rond stadslandbouw. Bijvoorbeeld Dynamic Food van Annelou van Griensven. Dynamic Food is een reizend eetcafé, maar ook een stadslandbouw kenniscentrum. Je kunt er lokaal voedsel eten, proeven en lezingen en workshops volgen over het zelf verbouwen van eetbare gewassen, fooddesign, local for local, etc.
Website van Dynamic Food
Bekijkenpingback
Dynamic Food wil de verbindende schakel zijn tussen boeren en stedelingen
Dynamic Food is een distributiepunt voor lokaal verbouwd eten in de stad. Stadsbewoners verliezen vaak de band met hun voedsel. Groentes, fruit en kruiden worden meestal geïmporteerd uit het buitenland, omdat dat goedkoper zou zijn. De lokale boer die op het omringende platteland bezig is om gewassen te verbouwen, is veel te weinig zichtbaar. Dynamic Food wil daar iets aan doen door de verbindende schakel te zijn tussen boeren en stedelingen.
Dynamic Food werkt vanuit leegstaande panden in de stad die zo ook weer een bestemming krijgen en waar weer wat gebeurt. De organisatie helpt om de buurt weer dynamisch te maken. Dynamic Food is een open source concept. Het is de bedoeling dat mensen aan de hand van de beschikbare kennis, know how en hulpmiddelen zelf een Dynamic Food eetcafé in hun eigen omgeving kunnen starten.
Praktische tips
De stad ontkiemt staat vol met prachtige verhalen. Iedere stadsboer en stadslandbouworganisatie geeft daarnaast ook praktische tips over hoe je zelf kunt starten, maar ook over de vraag hoe je aan lokaal eten kunt komen als je er zelf echt geen kans toe ziet.
“Ik raad mensen aan om wat tijd te investeren om te kijken naar wat er allemaal in en rondom de stad gebeurt op het gebied van lokale voeding. Want er gebeurt zoveel op dit moment”, zegt Annelou van Griensven.
Tips over zelf tuinieren van Wout Vos: “Het is goed om goudsbloemen of afrikaantjes naast de gewassen te planten. Dat leidt insecten af.”
“Als je eerst aardappels poot en later weer wat anders, dan heb je over een langere periode oogst.”
“Gewoon doen!”
- Peter van Leeuwen
Peter van Leeuwen geeft zijn advies: “Gewoon doen! Als het je een goed idee lijkt, moet je je idee gewoon volgen. Dat geldt eigenlijk voor alles in het leven. Je zult van alles tegen komen waardoor je je plannen moet veranderen, maar vaak geldt toch dat je het gewoon maar moet doen, dan komt het wel in orde.”
Door de aansprekende verhalen, de vele foto's en de mooie en verzorgde vormgeving is De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op... een leuk en lekker blader, kijk- en leesboek. Voor jezelf, maar ook heel geschikt om cadeau te geven. Niet alleen voor de liefhebber, maar juist ook voor mensen die er totaal nog niet mee bezig zijn. Voor hen is het een eye-opener en wie weet zaaien ze morgen zelf radijsjes en kweken ze hun eigen sla. Een prachtige hobby waar je heel veel plezier aan kunt beleven.
Op de website van Kim Lagerweij kun je meer lezen en daar kun je ook het boek bestellen.
het onderschrift
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Indigo  30 juli

  “Ontkiemt de stad” of zijn we met zijn allen zo achterlijk en blind and brain-dead geworden voor de huidige realiteit, zo in deze myth gaan geloven, zodat we nu collectief en “geheel vrijwillig” GSM, UMTS en WIFI-masten BESTRAALD voedsel – trots gekweekt vanaf onze eigen stad-gevangenis-balkon – naar binnen gaan werken?
  Ik noem dit “Food Suicide through stupidity” en dat heeft alleen maar te maken met het ont-kiemen van meerdere ziektebeelden in je eigen fysieke lichaam.

  Gek he? dat (radiation-induced) kanker de #1 cause of death is in ons moderne, met draadloos internet verbindingen doordrenkte kikkerlandje?

  Kijk maar eens naar deze documentaires:
  “1 – Resonance ~ Beings of Frequency”
  https://www.youtube.com/watch?v=MOwYH888U0c

  “2 – Wifi will kill you”
  https://www.youtube.com/watch?v=e3qCR6xbaq4

  What you do not see, can kill you too, en by the way, bij iedere “HotSpot” of “Gratis Wifi” punt word jij – als mens – ook geheel! gratis! bestraald ;-)

  Lust je nog radiation-poisoned peultjes van je eigen balkonnetje??

VOLG MIJ
ZOEKEN