RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
“We hebben in Groningen te maken met een industriële ramp. De gaswinning veroorzaakt aardbevingen, die een enorm effect hebben. Tienduizenden huizen zijn reeds beschadigd, sommige zijn zelfs gesloopt. Eeuwenoude monumenten staan in de stutten. Het toekomstperspectief van honderdduizenden Groningers is voorgoed veranderd.”
Groningers zijn wanhopig; winst gaat ten koste van alles
NIEUWS, 24/05/2015
I
n 1959 werd in Groningen gas in de grond gevonden. Het bleek zelfs een van de grootste gasvelden ter wereld te zijn. De Nederlandse regering en oliebedrijven roken megawinsten en stonden te popelen om de goudmijn aan te boren en de gaspompen aan te sluiten. Daarvoor werd het in 1962 het zogenaamde gasgebouw opgericht.
FD, Eerst aanpassing, daarna ontmanteling van 'Gasgebouw' 20/11/14
Bekijkenpingback
Het gasgebouw is een ingewikkeld stelsel afspraken en kruisverbanden tussen publieke en private partijen voor de winning en verkoop van aardgas. De Staat der Nederlanden is een van de participanten. De andere betrokkenen zijn Shell en ExxonMobil die verenigd zijn in de NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij.
Shell was van origine het enige bedrijf dat olie mocht winnen in Nederland, maar ze hadden Exxon nodig omdat die het benodigde materieel kon leveren.
De exploitatie van het Groninger gasveld verliep jarenlang probleemloos en heeft van Nederland een ‘welvarend en sociaal land’ gemaakt.
NRC, Feest: 50 jaar boven onze stand geleefd dankzij Slochteren 12/06/09
Bekijkenpingback
Tot nu toe vloeide er € 275 miljard aan aardgasbaten in de schatkist.
FD, Eerst aanpassing, daarna ontmanteling van 'Gasgebouw' 20/11/14
Bekijkenpingback
Aardbevingen
Maar de laatste jaren ondervinden de Groningers grote negatieve consequenties van de alsmaar verder opgevoerde gaswinning. Hun woongebied wordt geteisterd door aardbevingen waarvan de frequentie en de zwaarte telkens toenemen.
De Groningse Nicolette Marié schrijft op haar website Accentaigu: “We hebben in Groningen te maken met een industriële ramp. De gaswinning veroorzaakt ondiepe bevingen, die door de complexe samenstelling van de Groningse bodem een opmerkelijk schadelijk effect hebben.
Tienduizenden huizen zijn reeds beschadigd, sommige zijn zelfs gesloopt.
RTV Noord, 'Steigerhuis' in Stedum gaat tegen de vlakte 27/03/15
Bekijkenpingback
Eeuwenoude monumenten staan in de stutten.
RTV Noord, Speciaal team voor bevingsschade cultureel erfgoed 10/02/15
Bekijkenpingback
Het toekomstperspectief van honderdduizenden Groningers is voorgoed veranderd.”
De Telegraaf, ‘Er is geen toekomstperspectief’
Bekijkenpingback
Mensen zijn wanhopig. Hun huizen zitten vol met scheuren en vallen uit elkaar. Groningen gaat kapot. Veel panden moeten gestut worden door hulpconstructies. In bepaalde gebieden zijn de woningen zo goed als onverkoopbaar. Nicolette Marié probeert haar huis al 4 jaar te verkopen, maar het lukt niet. In al die tijd kwam er slechts één (extreem laag) bod.
Accentaigu, Ik zie geen andere uitweg. U wel? 13/05/15
Bekijkenpingback
Zij en haar man zijn jarenlang bezig geweest om hun huis te renoveren. En nu ze uiteindelijk klaar zijn, zitten ze opgescheept met beschadigd en waardeloos bezit.
Accentaigu, Veiligheid? Laat zien dat u het meent! 21/05/15
Bekijkenpingback
Mensen hebben het gevoel als ratten in de val te zitten. De werkloosheid in de provincie is hoog. Sommige mensen willen graag verhuizen om elders aan de slag te gaan, maar ze kunnen niet weg.
Groninger Bodem Beweging, Niemand wil wonen in het huis van Willem 30/11/13
Bekijkenpingback
Veiligheidsrisico's
De situatie is zo langzamerhand ook erg gevaarlijk. Een vrouw vertelt in een uitzending van RTV Noord dat bij een recente beving haar plafond naar beneden kwam. Je moet er niet aandenken dat je zoiets op je hoofd krijgt. Sommige mensen durven niet meer in hun eigen huis te slapen.
VPRO, Zondag met Lubach: Gronings gas 10/11/14
Bekijkenpingback
Bij gelijkblijvende gaswinning is er een grote kans op zwaardere aardbevingen met hele stevige grondversnellingen.
Co2ntramine, Gevolgen aardbevingen Groningen vergelijkbaar met zware bevingen Zuid-Europa 30/03/15
Bekijkenpingback
Nicolette Marié: Daar zijn de huizen, flats, scholen, ziekenhuizen, kerken, kantoorgebouwen en fabrieken in Noordoost-Groningen en een flink deel van de stad Groningen niet op gebouwd. Als zo’n stevige beving zich voordoet in de buurt van een plaats als Delfzijl, Hoogezand-Sappemeer of Groningen, zullen heel veel gebouwen instorten, met doden en gewonden als gevolg.”
Accentaigu, Samen Groningen naar de kloten helpen 02/05/15
Bekijkenpingback
Vlak in de buurt van de gasinstallaties bevinden zich een afgekeurde zeedijk en zware chemische industrie. Kunnen die de te verwachten grondversnellingen aan? De veiligheidsrisico's voor de omwonenden zijn enorm.
Accentaigu, Veiligheid? Laat zien dat u het meent! 21/05/15
Bekijkenpingback
Wanhoop
Ondanks alle waarschuwingssignalen heeft de NAM in 2013 voor een record aan gas uit de grond gehaald. Inmiddels is de gaskraan ietsje teruggedraaid, maar nog lang niet genoeg voor de veiligheid van de Groningers. Door de obscure constructie van het gasgebouw is het bijna onmogelijk om een aanspreekpunt te vinden.
Overheid en oliebedrijven willen geen stapje terug doen. Op de megawinsten wordt gerekend. “Nee, dat geld kunnen we voor de schatkist echt niet missen.” Maar gaat veiligheid niet boven alles? Heb je als overheid niet de plicht om je burgers te beschermen?
Ook wil het maar niet opschieten met de compensaties. Als er al een regeling aangeboden wordt is die bij lange na niet voldoende. Mensen worden van het kastje naar de muur gestuurd. Vaak wordt ook glashard ontkend dat de schade door de gaswinning is ontstaan. “Nee hoor mevrouwtje, die scheuren in huis komen door achterstallig onderhoud.”
De Groningers zijn wanhopig. Ze wonen in een uithoek van ons land en van nature treden ze al niet zo op de voorgrond. Van de gasbaten hebben ze vrijwel geen rooie cent gezien,
Een vandaag, Gaswinning in Groningen: protest breidt uit (9:00-10:00 min.) 17/01/14
Bekijkenpingback
maar nu moeten zij alleen alle lasten dragen. Dat is diep onrechtvaardig.
Laten we de Groningers niet vergeten, ze verdienen onze steun.
Teken de petitie Houd Groningen Overeind
Volg Nicolette Marié via haar website Accentaigu, op Facebook en op Twitter
Meer
Veel informatie is te vinden op OnderGroningen.
De Stille Beving is de website van Annemarie Heite die regelmatig bij RTL Late Night komt praten over haar situatie.
Een website van de inwoners in Woldendorp die samen opkomen voor hun belangen: Waakzaam Woldendorp.
Interessant zijn ook de stukken van Herman Damveld op CO2ntramine.
Informatie over gaswinning en aardbevingen kun je vinden op Bevinggevoeld.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. pietje puk  26 mei

    Tijd om op te staan! Groningen souverein!

VOLG MIJ
ZOEKEN