RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Je bent wakker, je hebt er genoeg van, je wilt verandering! Je zoekt steun en medestanders. Je ontdekt dat er heel veel groepen zijn waarbij je je aan kunt sluiten.
Groepen voor wakkere mensen
BLOG, 12/04/2015
Kleine vos in bloeiende wilg 3-4-15     Foto: Vlinderplanten Wolfheze
Deze blog is het vervolg op "Vlinders zijn vrij om te vliegen" en Achter in de bioscoop. Wat hieronder staat is gebaseerd op een gedeelte van hoofdstuk 2 van Butterflies are free to fly.
‘Slapende’ mensen mogen dan over van alles klagen, meestal proberen ze niet om iets te veranderen. Vaak zijn ze verlamd door angst. Maar als je wakker bent geworden, heb je een diepe wens voor een betere wereld en je wilt je daar ook sterk voor maken. Als je wilt weten hoe je dat aan kunt pakken, hoef je niet lang te zoeken. De afgelopen veertig jaar - sinds de hippiebeweging- zijn er meer en meer groepen opgekomen met een groot scala aan benaderingen en technieken die je daarbij willen helpen.
Groepen voor wakkere mensen beloven allerlei dingen aan hun volgelingen…
  • Ze beweren je te kunnen leren hoe je je leven, je realiteit kunt verbeteren, of
  • Ze beweren je te kunnen leren om je emotionele reacties op de dingen die je overkomen te veranderen, en
  • Ze beweren je gelukkiger te kunnen maken, welvarender, liefdevoller, wijzer, energievoller, meer van al het goede, als je maar de groepsinstructies volgt.
Activisten
Allereerst zijn er de Activisten. De groepen die de intentie hebben de wereld zelf te veranderen -of de filmscripts te herschrijven, om in de metafoor van de bioscoop te blijven- door daadwerkelijk iets te doen. Zo zijn er dierenactivisten, milieuactivisten, politieke activisten, sociale activisten, mensenrechtenactivisten, consumentenactivisten, vrouwenactivisten, vredesactivisten, 'Save the Whales', 'Save the Children', 'Save the Planet', enz.
Bewustzijnsverruiming
Dan is er de categorie van de 'bewustzijnsverruimende groepen'. Daarin kom je tegen: meditatie, hypnotherapie, ademhalingstechnieken, yoga, bidden, de 12-stappen programma's, biofeedback, stress management, lachtherapie, tantra, enz. Het doel van deze groepen is om je anders naar je leven, je realiteit te laten kijken, door je gewaarwording te veranderen.
New Age
De derde en grootste categorie is samen te vatten onder het kopje 'New Age', met een heleboel yogi's, sjamanen en goeroes. Hier vind je bijv. The Secret, De Wet van Aantrekking, Een Cursus In Wonderen, HeartMath, dolfijntherapie, licht- en kleurtherapie, Reiki, Emotional Freedom Technique (EFT), Electromagnetic Field Balancing (EMF), magneetveldtherapie, gedachtenveldtherapie, channeling en zo gaat de lijst verder. Deze groepen proberen je controle over je leven te geven met technieken, ceremoniën en rituelen, ontwikkeld om een alternatieve realiteit te scheppen of om je beeldvorming op de realiteit te veranderen.
Seekers of Eternal Bliss
En dan zijn er nog 'The Seekers of Eternal Bliss' die het hart centraal stellen, met de nadruk op meditatie, positief denken, compassie, redding, liefde, geluk, overvloed, goedheid, schoonheid, mindfulness, innerlijke rust, vrede op aarde en goede wil. De basisgedachte van deze groepen is dat negativiteit slechte 'computer programmering' is die kan worden aangepast door 'a powerful journey of the heart', waarbij we gaan begrijpen welke rol een ieder van ons speelt in het creëren van het leven dat we verlangen. Een leven dat ons geluk, voldoening en blijdschap geeft.
Zie bijvoorbeeld Terry Cole-Whittaker, Live Your Bliss: Practices That Produce Happiness and Prosperity (2009)
Bekijkenpingback
In elk van de laatste drie groepen komt meditatie voor. Velen kiezen voor deze oude techniek die vaak als een wondermiddel wordt gepropageerd.
Honderden, zo niet duizenden groepen zijn er inmiddels. Als de ene groep om wat voor reden dan ook niet bevalt, is er gelukkig altijd wel een andere waar je terecht kunt.
Davis, de schrijver van Butterflies are free to fly heeft er tientallen bezocht en is bij een heel aantal aangesloten geweest. Uiteindelijk liep het op een teleurstelling uit. Ondanks al het enthousiasme konden de beloftes niet waargemaakt worden. Hoewel vaak wel wat verbetering optrad, bleef de echte klapper achterwege. Duurzaam geluk bereik je niet gemakkelijk en een betere wereld is niet zomaar te creëren.
Lees alle artikelen over Butterflies are free to fly op WvI
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN