RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Het is u niet ontgaan, de Europese Centrale Bank wil 1,1 biljoen nieuwe euro’s de financiële markten in gaan pompen. Dit zal de vermogensongelijkheid doen groeien en de rijke medemens nog weer rijker maken. Een zegen voor bankiers en investeerders.
Kwantitatieve verruiming voor het volk!
GASTBLOG, 01/02/2015
Money, Foto: Reindert Franke, cc by-nc-sa 2.0
D
e aanname/hoop is dat al dat geld dan door druppelt naar de reële economie, de samenleving van u en mij. Maar dat is juist mislukt in de VS.
Er is een direct verband tussen ‘QE’ en de stijging van de beurskoersen. Net daarom heeft ‘QE’ een boost gegeven aan de vermogensongelijkheid in de VS. Geert Noels, QE of het Quicksand Experiment , De Tijd 17/01/15
Bekijkenpingback
Het alternatief? Geef het geld niet aan bankiers met de hoop dat het door druppelt, maar geef het aan het volk! Dat heet met de juiste terminologie …
Kwantitatieve Verruiming voor het Volk
Journalist Peter de Waard schreef over kwantitatieve verruiming voor het volk in de Volkskrant (21/1/15): Als de geldpers toch moet draaien laat de Europese Centrale Bank (ECB) dan donderdag 3.000 euro overmaken (of een jaar lang elke maand 250 euro) aan iedere burger in de eurozone. Wie een bankrekening heeft, krijgt het bedrag daarop bijgeschreven. Wie die niet heeft, zoals baby’s, daklozen, klaplopers en illegalen, kan een cheque afhalen bij het dichtstbijzijnde adres. Het is een beter idee dan het vetmesten van de banken, zoals de ECB nu wil doen.
Alle inwoners van de EU geld geven in plaats van het geld te geven aan de rijke bankiers.
John Muellbauer, een econoom in Oxford, pleitte er in november daarom voor het geld direct aan de consument te schenken. Hij noemde dat ‘kwantitatieve verruiming voor het volk’. Hierdoor zal het meeste geld terechtkomen bij de lagere inkomens, die het wel zullen uitgeven en daarmee de economie vooruit helpen. Dit werkt veel effectiever.
Peter de Waard, HET LIJKT EROP DAT EUROPA WORDT BESTUURD IN FRANKFURT, Oorspronkelijke titel: Moet ECB burger douceurtje geven?, De Volkskrant 21/01/15
Bekijkenpingback
John Muellbauer heeft dit plan uitgewerkt in diverse artikelen. Zie bijvoorbeeld Quantitative Easing for the People of in meer detail Combatting Eurozone deflation: QE for the People.
Dit is ongewenst door de politieke leiding
Dit mag de ECB nu niet doen van bankiers en politici. En de ECB heeft dit idee ook niet geopperd. De bankiers willen al het nieuw gecreëerde geld het liefst voor de financiële markten behouden. Hierdoor profiteren de bankiers en investeerders het meest, en afgeleid daarvan zit de bevolking ernaast.
Lang Leve Europa, En daar gaat weer 1,1 biljoen euro gratis geld naar bankiers (update) 22/01/15
Bekijkenpingback
Wil dit plan dus uitgevoerd worden, dan moet er het één en ander veranderen. Maar volgens Muellbauer zou niets in de eurozone-wetgeving het verbieden.
“helicopter money” would work – and nothing in eurozone law prohibits it." John Muellbauer, Quantitative Easing for the People , Project-Syndicate 05/11/14
Bekijkenpingback
Ook bij Kwantitatieve Verruiming voor het Volk
profiteren de bankiers
Daarnaast, als iedereen extra geld krijgt, zal een flink deel daarvan uiteindelijk toch de weg naar de bank wel vinden. Of mensen sparen het (bij de bank). Of geven het uit, stimuleren daarmee dus de economie, en de ontvangende partij van die uitgave zet het dan op de bank. Of ze lossen de hypotheek extra af (bij de bank)… Uiteindelijk komt al het geld – zoals u maar al te goed weet – toch wel bij de bankiers uit. Dus uiteindelijk krijgen de bankiers met schulden ook gewoon de gewenste lucht. Een goed alternatief dus voor (bijna!) alle betrokkenen.
En door het niet extra creëren van de 1,1 biljoen euro aan staatsobligaties, wordt ook de staatsschuld niet verder opgepompt. Plus de overheid strijkt weer meer BTW op voor hun bankrekening wanneer de burgers (een deel) van al dat geld uitgeven in de economie!
Het verschil is dat rechtstreekse stimulering van het volk de private schuldenlast verlaagt. En laat dat nu precies zijn wat nodig is om de economie weer vlot te trekken! De private schuldenlast is veel te hoog.
Maar een lage private schuldenlast is iets wat de bankiers juist niet willen. Zij verdienen een hoop geld via onze schulden.
Laten we zeggen dat je een huis wilt kopen en naar de bank gaat voor een lening van bijvoorbeeld 200 duizend euro. De eenvoudige waarheid is dat je na dertig jaar 500 duizend hebt terugbetaald. 200 duizend voor het basisbedrag en 300 duizend (!!) aan rente. (Bij een rentepercentage van 5%) WvI, Rente = slavernij 3/12/14
Bekijkenpingback
Dus beste burger, het biljoen wordt toch al gemaakt: Wat ziet u liever gebeuren? Dat de bankiers en investeerders één biljoen krijgen of dat u en de rest van de EU-bevolking één biljoen krijgt?
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN