RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Een geheel andere en prettiger economie is zeker mogelijk. Dat is de stellige overtuiging van de auteurs van het boek Blije economie, geen cijfers, maar oplossingen. Een verrassend en meteen ook een zeer onthutsend verhaal.
Blije Economie voor een prettiger leven
GASTBLOG, 22/08/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
Blije Economie is een boek voor mensen die vraagtekens bij de huidige gang van zaken zetten en naar vernieuwende oplossingen zoeken.
“Een land van melk en honing”, van weelde. Dat waren de uitzichten voor de toekomst. “Alle mensen verdienen dan vier keer zo veel en zij werken hooguit 15 uur per week.” Het is een voorspelling uit 1930 die 100 jaar vooruit kijkt. Gaat dit in 2030 uitkomen?
Blije Economie is een boek voor mensen die vraagtekens bij de huidige gang van zaken zetten en naar vernieuwende oplossingen zoeken
Er is nog 16 jaar te gaan, maar de tekenen wijzen naar een andere kant waar er juist veel meer gewerkt moet worden om alles wat er nodig is te kunnen blijven betalen. Dat kost veel moeite, want werk neemt af en we zitten samen in afnemende welvaart. Dit alles klinkt niet bepaald als melk-en-honing met genoeg voedsel en een weelderig bestaan.
Wat gaat er fout terwijl er in essentie genoeg wordt geproduceerd met grote oogsten en exorbitante economische resultaten? In potentie kan iedereen - ook ‘de armen’ - een dak, leefruimte en te eten hebben. En toch is er misère en binnen het huidige systeem zijn de problemen niet op te lossen. Is het dan misschien tijd voor een ander systeem? Het antwoord is positief, zo wel ‘ja’ als ‘het kan’.
De economie kan een stuk prettiger en de omslag van het boek Blije Economie vermeldt uitdagend “Een boek met verrassingen en onthullingen voor gewone burgers en iedereen. Voor wie het niet meer snapt.” De toon is gezet, de prikkel is gegeven.
Economie is in wezen niet moeilijk, het gaat vooral om rechtvaardige inzichten
Wie de nadelen van het huidige economisch systeem wegneemt, krijgt vanzelf een evenwichtige harmonische economie. Dat is geen overtuiging, maar puur natuur, zo steken de dingen nu eenmaal in elkaar. Het is een wetmatigheid dat zaken kunnen stromen als je niets tegenhoudt of ombuigt. Zo is het ook met de economie. De huidige resultaten in de economie - en ook de uitwassen - zijn aan de bestaande prikkels toe te schrijven. Verander de prikkels en je hebt een andere economie.
Het is nu tijd voor een andere benadering van de gangbare economie geworden. Tal van maatregelen voor een leefbare maatschappij moeten worden herbezien. Voorbeeld: Onderzoekers zeggen dat door het sproeien van gif ‘omdat het economisch is’ de helft van de insecten en bijen al is dood gegaan. Maar zonder bijen geen leven.
Verander de prikkels en je hebt een andere economie
De verkeerde impulsen moeten uit het systeem. Daarom is het nodig om de rollen van betaald werk, inkomen, tijdbesteding en het functioneren van bedrijven, banken en overheid nauwgezet te schouwen. Doen de banken het ‘met hun kredieten’ en de overheid om ‘het allemaal te regelen’ wel goed, of hebben hun rollen en inzet onnatuurlijke eigenschappen gekregen? Die vragen dringen zich op en de gevonden antwoorden zijn belangrijk.
Economie is in wezen niet moeilijk, het gaat vooral om rechtvaardige inzichten. Zonder allerlei cijfers, simpel.
Langs die weg zijn er voor ‘een prettiger economie’ oplossingen vrij te maken; praktische aanpakken die vlot zijn in te voeren. Vandaag kan er al met de veranderingen worden begonnen. De geformuleerde voorstellen laten echter geleidelijke invoering toe, het is niet nodig om meteen het roer radicaal om te gooien en een economische revolutie te veroorzaken (het mag wel ...).
Boek
Het boek Blije Economie is ‘geschikt voor alle leeftijden’ en is vlot en boeiend en hier en daar met lef geschreven. Het toont verrassende gezichtspunten om tot oplossingen te komen. Economie is een serieus en ‘diep’ onderwerp en toch zien de auteurs kans het onderwerp dichtbij te houden.
De samenkomende conclusie is dat wij mensen niet van externe ‘ongrijpbare’ factoren afhankelijk zijn, de economie is door eigen tussenkomst aan te passen.
Als extra geeft het boek 376 verwijzingen en referenties via internet naar filmpjes, foto’s, interviews en meer, welke met de site van het boek door een muisklik te bekijken zijn www.BlijeEconomie.nl ‘Voetnoten’.
Website
Voor achtergronden en meer over het boek zie www.BlijeEconomie.nl
 
Deze blog is geschreven door Suuz Polman, co-auteur van het boek "Blije economie – Stop de nadelen, de economie kan veel prettiger", Utrecht (mei 2014)
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Blije Wilbert  6 september

  @Hans Stil. Dan zou De Blije Banq een betere optie zijn, zonder aan angst te refereren. Of gewoon éérst écht Bank worden, natuurlijk :)

 2. Hans Stil  6 september

  @Familie Blij. TIP. Als de Blije B de nieuwe naam voor de Blije Bank moet zijn, terwijl de Nederlandse Bank bang is dat het andere banken schaadt, waarom zou de Blije B dan niet voor een andere naam kiezen, bijvoorbeeld De Blije Bangk, dat klinkt als Bank zonder Bang te zijn.

 3. Pieter Weelen  5 september

  Ik heb het boek al eerder gelezen en het geeft inderdaad oplossingen, en het is in die zin een geheel ander boek en het is daarom een goede aanbeveling voor alle economen en beleidsmakers die naar fundamentele oplossingen voor de huidige crisis zoeken, want de vooruitgang begint vooral door zelf een aantal beleidsregels te veranderen en dat hoeft niet zo moeilijk te zijn concludeer ik nu.

 4. Familie Blij  2 september

  De Familie Blij is verheugd om te zien, dat er naast De Blije B, steeds meer Blij initiatieven bijkomen in Nederland. Ga zo door ;-)

VOLG MIJ
ZOEKEN