RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Het Kapitaal (1867) van Karl Marx is een dikke pil die moeilijk leesbaar is. Maar het is ook een belangrijk boek dat nog steeds actueel is. De Amerikaanse sociaal geograaf David Harvey geeft er al 40 jaar les over. Hij heeft zijn hoorcolleges op internet gezet die je als mp3 kunt downloaden. Marx’s analyse van het kapitalisme is nu voor iedereen toegankelijk.
Uitleg van Het kapitaal
AUDIO, 02/04/2014
Plan B bestaat uit 4 onderdelen
David Harvey zegt dat hij geboeid blijft door Het Kapitaal, omdat Marx’s analyse van het kapitalisme nog altijd relevant is. Hij heeft A Companion to Marx’s Capital (2010) geschreven om studenten te helpen grip te krijgen op dit complexe werk.
Naast het lezen van Harvey’s boek, kun je ook zijn hoorcolleges over Het Kapitaal volgen. Ze staan op internet als video, maar ook als audio. De audio’s zijn te downloaden als mp3. David Harvey legt Het Kapitaal van Karl Marx op een eenvoudige manier uit. Hij laat ook duidelijk zien dat Marx’s werk van toepassing is op de economische problemen van vandaag.
Het begin van Het Kapitaal is lastig te lezen, omdat het vrij abstract is. Hoofdstuk 3 over geld is het allermoeilijkste. Volgens Harvey geven veel mensen de moed op als ze bij hoofdstuk 3 aanbeland zijn. Dit is jammer, want vanaf hoofdstuk 4 leest Het Kapitaal veel prettiger. Hier is ook veel interessant historisch materiaal te vinden over de ontwikkeling van het kapitalisme in die tijd.
In de hoofdstukken 4 tot en met 10 kijkt Marx naar het arbeidsproces. Daar introduceert hij ook zijn centrale begrip uitbuiting. Harvey behandelt deze hoofdstukken in de colleges 4 en 5. In zijn slotcollege -college 13- geeft David Harvey een eenvoudige en heldere samenvatting van Het Kapitaal.
Kijk en luister naar de colleges van David Harvey over Het Kapitaal.
Bekijken
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN