RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Afgelopen zaterdag naar een symposium geweest. Boeiend van begin tot eind. Over hoe het geldsysteem ons regeert en ons onze welvarendheid en vrijheid afneemt. Maar niet alleen kommer en kwel, want er staan fantastische initiatieven klaar. Voor mij, voor jou om zo in te stappen :-)
Het geldsysteem staat op instorten, maar er is een weg uit!
BLOG, 06/07/2016
Wilhelminakapel, Maarssen
K
wart voor 10. Na een reis met het OV en een mooie wandeling loop ik de Wilhelminaweg in Maarssen in. Hier moet het zijn. In een prachtig kapelletje aan de Vecht wordt het monetair symposium van Handje Contantje gehouden.
Warme ontvangst. Koffie of thee met wat lekkers erbij. Praatje hier en daar. Mensen die ik alleen maar via Facebook kende nu in het echt ontmoeten. Hartstikke leuk. Geen gebrek aan gespreksstof, dat begrijp je wel.
Dirk Bauwens
Miranda Slob van Handje Contantje houdt een pakkende inleiding. Daarna opent crisistrendwatcher en complotrealist Dirk Bauwens de lezingenreeks onder de titel "De onzichtbare macht die ons regeert. Hoe en wie? Welke fenomenen zien we en wat zeggen ze?"
Je bent niet gek als je het gelooft: schaduwmachten zijn reëel. Door de eeuwen heen zijn er telkens klokkenluiders geweest die op het bestaan van de onzichtbare machtsstructuren hebben gewezen. Luister bijvoorbeeld naar de toespraak van J.F. Kennedy en lees het werk van voormalig minister Paul Hellyer.
Als je nog meer bronnen zoekt: Wall Street and the Rise of Hitler van Antony C. Sutton, Superclass: The Global Power Elite and the World They Are Making van David Rothkopf. Het wetenschappelijk onderzoek van James Glattfelder en de artikelen, boeken en video's van William Engdahl.
Bauwens laat de machtspiramide zien. In de bovenste regionen staat de BIS bank. Een staat binnen de staat. Hier wordt het financiële beleid bepaald dat later wordt uitgevoerd door de Centrale en vervolgens door de commerciële banken.
machtspiramide
De BIS, het IMF, de Wereldbank, de VN, de NATO, de OESO, de Europese Commissie, de Centrale Banken, de Trojka: allemaal ultramachtige instanties die niet democratisch verkozen zijn en waar we dus ook geen enkele controle over hebben.
Grootbanken gijzelen de wereld. Ze creëren geld uit het niets, lenen het aan ons uit en wij moeten het vervolgens terugbetalen met rente. Daardoor komt al het geld uiteindelijk aan de top terecht. De tweedeling wordt steeds groter. 62 mensen bezitten nu samen de helft van de wereldrijkdom. Wij mogen met z'n 7 miljarden de andere helft verdelen.
Pieter Stuurman
Blogger en coach Pieter Stuurman spreekt over geld, macht en vrijheid en het verband hiertussen. Geld = macht. Macht hebben betekent het vermogen bezitten om het gedrag van anderen te bepalen. Als je rijk bent, kan dat. De macht van de één is de onvrijheid van de ander. Hoe groter de inkomensongelijkheid, hoe effectiever geld als machtsmiddel is en hoe onvrijer we dus worden.
Ook Stuurman toont de machtspiramide. 7 miljard mensen leveren de producten en diensten en dus alle waarde op deze planeet. Een ultrarijke, superkleine bovenlaag profiteert.
Als je waar ook ter wereld mensen gaat vragen waar ze naar op zoek zijn, zullen ze allemaal antwoorden: vrijheid en voorspoed. Dit zijn universele intenties. Maar het systeem wat we hebben gecreëerd staat hier haaks op. We krijgen de tegenovergestelde uitkomsten: onvrijheid en armoede.
"Ergens hebben we een fout gemaakt. Gaan we zo door of gaan we onze intenties centraal stellen?"
Ergens hebben we een fout gemaakt. Gaan we zo door of gaan we onze intenties centraal stellen? Als we dat willen, zullen we onze verantwoordelijkheid moeten nemen.
We hebben helemaal geen geld nodig. We hebben producten en diensten van elkaar nodig. Om daar toegang toe te krijgen, maken we nu gebruik van een geldsysteem dat ons onze vrijheid ontneemt en ons verarmt. Waarom zouden we dat doen?
We moeten ons geloof in geld opzeggen en onze eigen manier gaan bedenken om de producten en diensten die we zelf maken onderling te verdelen zodat iedereen kan bijdragen en ook kan krijgen wat hij of zij nodig heeft.
De omslag kunnen we creëren door anders te gaan denken over werk: niet voor het geld, maar om spullen te maken en diensten beschikbaar te stellen voor onze medemensen.
Zeg niet dat het onmogelijk is. De oplossingen om zo'n samenleving te creëren zijn al voorhanden, denk bijvoorbeeld aan complementair geld. Alleen het bewustzijn ontbreekt nog bij veel mensen. Daarom moeten we elkaar informeren, inspireren en motiveren.
Het begint allemaal met het besef. Als genoeg mensen vinden dat het zo niet langer kan en het anders willen, vinden we vanzelf een weg.
Anthony Migchels
Monetair hervormer Anthony Migchels benadrukt dat het onderwerp geld enorm belangrijk is. Economie gaat over transacties. Geld is de helft van iedere transactie. Des te vreemder is het dat geld als zodanig in de economische wetenschap niet of nauwelijks wordt bestudeerd.
De grootbanken hebben ons in de tang omdat we voor 230 biljoen dollar bij hen in het krijt staan. Ze beheersen het geldsysteem en daarmee de drie mechanismes die ervoor zorgen dat we steeds armer worden. De eerste is rente. Als je een lening hebt, bijvoorbeeld een hypotheek, betaal je door de rente je huis uiteindelijk 2 à 3 keer.
Stel dat je een aflossingsvrije hypotheek van 200.000 euro tegen 5% rente hebt, die na 30 jaar wordt afgelost. Dan betaal je in totaal 300.000 euro aan rente. Je betaalt je huis dus 2,5 keer.
Maar ook als je geen lening hebt, ben je een groot deel van je inkomen kwijt aan rente. In alle producten die je koopt zit een stuk rente (plm. 40%) dat uiteindelijk naar de banken gaat. Leveranciers en winkeliers hebben meestal leningen. De rente die ze daarover moeten betalen, berekenen ze door aan de klant.
Margrit Kennedy, Interest and Inflation Free Money (1995), p. 8,9, De PDF van haar boek is gratis te downloaden van haar website
Bekijkenpingback
"De grootbanken hebben ons in de tang omdat we voor 230 biljoen dollar bij hen in het krijt staan"
Het tweede mechanisme is de controle over de geldhoeveelheid. De banken creëren booms en busts. Sommige perioden verstrekken ze veel leningen waardoor de geldhoeveelheid stijgt, dan opeens weer minder waardoor een crisis en een depressie ontstaan.
Ten derde bepalen banken ook wie een lening krijgt en wie niet en onder welke voorwaarden, waardoor sommige bedrijven en individuen bevoordeeld worden, terwijl andere failliet gaan.
Een aanrader om te kijken is de documentaire The Princes of the Yen van Richard Werner. Hierin wordt getoond hoe Centrale Banken opereren: ze creëren crisissen om die vervolgens 'op te lossen' met structurele hervormingen. Precies wat nu binnen de EU ook gebeurt.
Weg uit het doemscenario
Alle sprekers schetsen een hopeloos beeld. De situatie van ons financiële bestel is onhoudbaar. De particuliere en overheidsschulden worden steeds hoger t.o.v. ons (nationaal) inkomen. Hoe ontkomen we aan een doemscenario?
De oplossing is duidelijk: zelf volledige verantwoordelijkheid nemen voor ons samen-leven. Aan onze eigen netwerken bouwen. Een monetaire hervorming van binnenuit.
Migchels c.s. hebben een complementaire munt klaarstaan waar we zo kunnen instappen. Je kunt vandaag nog een rekening openen bij De Florijn. En als je mee wilt helpen aan de groei van het netwerk, kun je je aanmelden als werver.
Florijn
Met de Florijn creëren we ons eigen betaalmiddel zonder de nadelen van de Euro. Het Florijnnetwerk biedt bedrijven (en op termijn waarschijnlijk ook consumenten) rentevrij krediet. Dit kan de kapitaalschaarste binnen het midden- en kleinbedrijf oplossen en dus enorme positieve gevolgen voor de reële economie hebben. Florijnen blijven namelijk binnen het netwerk circuleren, terwijl Euro’s in de vorm van rente naar de banken verdwijnen.
Het nut van complementaire munten heeft zich bijvoorbeeld bewezen in Zwitserland, waar het bedrijfsleven al 80 jaar naast de Zwitserse Frank gebruik maakt van de WIR, en in Bristol, waar de locale economie dankzij de Bristol Pound helemaal opbloeit.
Ronald Bernard
Ronald Bernard van de Blije B -een bank in oprichting- heeft ook zo'n positief verhaal. We moeten weer baas in eigen bank worden.
We kunnen het zelf. We moeten niet blind staren op onze onmogelijkheden en tekorten, maar ons focussen op wat we wèl kunnen doen. Kijk naar iemand als Nick Vujicic. Hij heeft geen armen en benen, maar hij krijgt meer voor elkaar dan de meesten van ons die wel een gezond lichaam hebben.
Daar kunnen we een voorbeeld aan nemen. De Blije B is een coöperatieve fairtrade bank in oprichting. Het is een burgerinitiatief van professionals. De Blije B introduceert de waardevaste munt URA. Zodra er meer dan 10.000 leden zijn, wordt de bankvergunning aangevraagd. De Blije B doet niet aan rente en is daarmee hèt duurzame financiële initiatief van Nederland.
Blije B
In plaats van rente geeft De Blije B Financieel, Ecologisch, Emotioneel en Sociaal rendement, op basis van natuurlijke groei. De Blije B investeert in lokale economieën en duurzame projecten, voor een gezonde en rechtvaardige samenleving.
In 5 jaar kunnen we een gezonde economie creëren met behulp van de 12 punten van verandering. Inmiddels hebben al 4.600 mensen in meerdere landen zich aangesloten. De Blije B maakt het je gemakkelijk. Ook wij kunnen zo meedoen, bijv. als vrijwilliger. Maar om de Blije B echt van de grond te krijgen is ook geld benodigd. Voor 25 euro ben je medestander. Voor 100 euro wordt het ook jouw bank.
Zo eindigt dit symposium heel opgewekt. Er is een uitweg uit de misère. Ik weet wat ik kan doen. Jij ook?
***
Lees ook: Handjecontantje, Terugblik Monetair Symposium 2 juli 2016
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Johan Bosman (werktuigkundige)  22 juli

  Mijn vrouw en ikzelf hebben ons (bescheiden) bedrijfskapitaal al jaren geleden buiten de Dollar- (Pond, Euro-) zône geplaatst. Onze financiële reserve die noodzakelijk is om altijd een werktuigmaschine aan te kunnen schaffen (op een maschine kun je werk aannemen!) of om op eigen kracht onderzoek te kunnen doen is daarmee niet alleen volstrekt veilig maar biedt ons kleine maar goede bedrijf in de werktuigbouw ook nog eens een leuke promesse voor de nabije toekomst. Zo is in de nacht van de “Brexit” onze bedrijfsreserve met 4000 Euro toegenomen. Dus terwijl ik sliep…..

  …….het kàn dus wel!

  Voor wie het nog niet door heeft: mietjes hebben geld maar mannen hebben goud. Goud is eerlijk, het is het enige echte geld dat bestaat en de doodsvijand van ons wettige betaalmiddel: op goud zit immers geen rente en ze kunnen het ook niet bijdrukken.

 2. bernadette  9 juli

  Heb zelf ook een Eeuwigdurend ledencertificaat aan geschaft bij de Blije b .
  Je bent dan meteen mede aandeelhouder van de Bank,
  en het is via erfrecht overdraagbaar aan erfgenamen.

  En..als je ook goede voornemens hebt voor de samenleving in het algemeen.

  Wil ik je hierbij wijzen op de Basispartij die in oprichting staat voor een goede toekomst voor Nederland.

  Voel jij je geroepen.. of wellicht je kennissenkring er aan deel te nemen om in jou provincie / gemeente dit verder ,

  de stimuleren om de Basispartij groots en landelijk te introduceren ?

  Want zoals we allemaal ook weten gaan wij dus NIET meer stemmen op de huidige politieke partijen.

  Maar bouwen mensen onderling landelijk hun eigen Basispartij op naar eigen gelieve voor de positieve veranderingen in de samenleving met elkaar.

  Spreekt dit je aan ?

  Je kan zelf in alle vrijheid contact opnemen hier op deze site ;

  http://basispartij.nl/
  . . .

 3. Er is niets mis met geld als ruilmiddel. Het is de mens die niet deugt.

 4. A. van der Heide  7 juli

  Alleen je moet 25/100 euro storten om met die bank mee te mogen doen . Maar we zijn tegen geld , beetje raar . Laat een ieder die zich aanmeld meedoen met de Florijn en geef ze een Florijn tegoed . Ja geef want de Florijn creeer je zelf .

  • Mia  7 juli

   We leven nu nog in het euro-tijdperk. Om de overgang naar een complementaire munt en een eigen bank mogelijk te maken zijn (helaas) ook euro’s nodig. De mensen die deze initiatieven hebben opgezet zijn allemaal vrijwilligers. Wat je evt. doneert is niet om de mensen te betalen, maar om bijvoorbeeld de websitehosting, productie van promofilmpje en andere praktische zaken te bekostigen. De Blije B wil ook een bankvergunning aanvragen. Daarvoor is het nodig om een bepaald bedrag in kas te hebben. Met een evt. bijdrage van 100 euro wordt je lid van De Bije B en heb je ook stemrecht. https://deblijeb.nl/doe-mee/

 5. Dolf Flinker  7 juli

  De strekking is helder en de bedragen zijn natuurlijk absurd. Toch een kleine nuance: “de 62 rijksten bezitten net zoveel als de 3,6 miljard armsten” op deze wereld. Dit is niet hetzelfde als “de 62 rijksten bezitten de helft van de helft van de wereldrijkdommen, wij mogen met z’n 7 miljarden de andere helft verdelen”.
  Dank voor de samenvatting en linkjes.

 6. Conny Coppen  7 juli

  Zegt het voort, zegt het voort. Hoe meer hoe beter! Als er zicht is op een uitweg uit de misere, als er fantastische mensen zijn die deze weg bereid hebben, STEUN ZE DAN!

 7. Douwe Beerda  6 juli

  Dank voor de heldere samenvatting, interessante documentaires en praktische oplossingsrichtingen!

VOLG MIJ
ZOEKEN