RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Voor lange afstanden neem ik de trein. Als het heel erg slecht weer is, pak ik de tram. Maar als ik de deur uit moet, ga ik meestal fietsen. Je hebt een goed regenpak nodig, een flinke fietstas om de boodschappen in te doen en natuurlijk een stevige fiets. Dan houdt werkelijk niets je tegen.
Spring eens wat vaker op je fiets
BLOG, 10/05/2015
Singing while cycling   Foto: Neerav Bhatt CC BY-NC-SA 2.0
D
e winter is achter de rug. Het is vaak prachtig weer. Maar als ik op zaterdag naar de supermarkt ga wordt ik bijna omver gereden door al het autoverkeer. Niet te geloven, voor een piepklein ritje pakken mensen dat ding op 4 wielen al. Het excuus zal wel zijn dat de boodschappen anders niet passen. Maar heeft u het weleens geprobeerd? Met een flinke fietstas, een paar goeie snelbinders en een stuk of wat stevige boodschappentassen aan het stuur kun je een heleboel kwijt.
Ik snap het best: als je ver van je werk af woont en er geen fatsoenlijk OV in de buurt is, heb je wel een auto nodig. Maar in de stad met overal binnen een straal van 3 kilometer een supermarkt en een treinstation vlakbij. Waarom zou je dan een auto aanschaffen? Voor die enkele keer dat het echt niet anders kan, is de deel- of huurauto beschikbaar.
Het is jammer dat fietsen nog steeds een beetje wordt ontmoedigd. Die stadsbestuurders zeggen wel dat ze voor een groene en autoluwe ruimte gaan, maar ondertussen. Fietsers zouden weleens wat meer in de watten mogen worden gelegd. Het is opvallend: bij kruispunten krijgen auto’s altijd voorrang. De stoplichten voor staan voor hen langer en vaker op groen dan voor de fietsers.
Fietspaden zijn smal, autobanen breed. En als er een wegopbreking is, zijn voor de auto’s voorzieningen geregeld. De fietser mag het meestal zelf uitzoeken. Nee, er is nog een lange weg te gaan voor de emancipatie van het fietsvolk. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. Samen sterk, hoe meer fietsers, hoe meer rekening ze met ons moeten houden.
Voordelen van fietsen
Vanaf de fiets neem je de wereld anders waar. Je ziet al die auto’s jakkeren. Ze stinken, maken lawaai en nemen heel veel ruimte in. Daarentegen ben jij stil, klein, flexibel en wendbaar, je gaat slalomment tussen de file’s door, hoeft niet eindeloos naar een parkeerplaats te zoeken èn je vormt geen belasting voor je omgeving. Dat waren er al een stuk of 3, maar er zijn nog veel meer voordelen van fietsen.
Spelenderwijs bespaar je een heleboel. Benzine of diesel is niet goedkoop. Autorijden is kostbaar: ik heb eens uitgerekend dat ik voor een eigen auto bijna een dag per week extra zou moeten werken. Nou dan weet ik het wel. Fietskilometers zijn zo goed als gratis. En wat denkt u van het abonnementje op de sportschool? Dat is zo 20 à 30 euro p.m. Als je regelmatig fietst kun je dat ook opzeggen. Bewegen gaat dan vanzelf. Het scheelt je ook nog eens een heleboel tijd. Die kun je wel beter doorbrengen dan in zo’n zweterig sportlokaal.
De wind door je haren, heerlijk
Veel mensen zijn bang voor een drupje regen, wat wind, voor sneeuw of hagel. Maar met een regenpak of cape kun je dat behoorlijk goed weerstaan. We leiden toch al zo’n kunstmatig leven. Het is lekker om af en toe even met de elementen te stoeien. De wind door je haren, heerlijk. Op de fiets kun je veel beter om je heen kijken dan wanneer je in de auto zit. Je ziet veel meer van alles wat er om je heen gebeurt. Fietsen zorgt ervoor dat je de band met je omgeving niet verliest.
Is het je nooit opgevallen? In de stad zijn meer vierkante kilometers voor auto’s -voor wegen en voor parkeerplaatsen- dan voor speelplekken voor de kinderen. Dat is toch absurd? Kinderen kunnen niet meer veilig spelen: te gevaarlijk. Ze kunnen niet alleen door het drukke verkeer. Overal rijden auto’s en het gevaar zit in een klein hoekje. Door te fietsen draag je bij aan veiligheid en ruimte en aan hun speelplezier.
Fietsen helpt om te ontspannen. Na een lange dag hard werken is het heerlijk om even buiten te zijn en te bewegen. Daarna kun je de drukte die je thuis misschien weer wacht veel gemakkelijker aan. Uitgebreide meditatie-sessies zijn dan niet meer nodig. Je hebt je mindfullness al gehad. Op de fiets zit je altijd lekker in het nu.
Met elke kilometer die je met de auto rijdt, sponsor je de auto- en olie-industrie. Die multinationals zijn niet onze vrienden. Wil je ze nog rijker maken dan ze al zijn? Ze nog meer macht geven? Je kunt je euro’s wel beter besteden toch?
WvI, Protesteren? Stem met je Euro! 25/02/15
Bekijkenpingback
Fietsen voor de gezondheid
Maar de aller- allerbelangrijkste reden om met de fiets te gaan, heb ik nog niet genoemd. Die las ik laatst op Lang Leve Europa. De loodvrije benzine die we tegenwoordig in onze auto’s gooien is, in combinatie met de katalysator, veel gevaarlijker dan de loodhoudende benzine en diesel van vroeger. Je ziet de vervuiling niet meer, maar je ademt die wel in.
De ultrafijne partikeltjes die bij het moderne autorijden ontstaan, zijn schadelijker, omdat ze door het filter van de longen heen gaan. Het ultrafijnstof veroorzaakt in het lichaam allerlei gezondheidsklachten. Huidklachten, oogklachten, hartklachten, ademhalingsklachten, vermoeidheidsklachten, rugklachten, slaapstoornissen en nog veel meer.
Schaf de rente af, Niet CO2 maar luchtvervuiling is de oorzaak van klimaatverandering 22/05/13
Bekijkenpingback
Uiteindelijk wordt iedereen er ziek van, maar sommige mensen zijn er extra gevoelig voor. Zoals ook Dick die nu in Thailand woont.
Op Youtube het verhaal van Dick, Things you don't know about the air you're breathing today 16/09/14
Bekijkenpingback
Ooit gevlucht voor het verkeer in Europa, maar inmiddels rijdt in Thailand ook bijna iedereen zo'n autootje of scootertje. Hij heeft voor zichzelf veel onderzoek gedaan en uiteindelijk een luchtfilterapparaat gebouwd, waardoor hij binnenshuis bijna klachtenvrij kan leven. Het is toch te zot? Dat we onszelf en anderen ziek maken door met elke kilometer die we rijden ultrafijnstof uit te stoten? Fietsen is een veel beter idee.
Dit geeft de doorslag. Zeker zeven voordelen van fietsen en dit was de achtste. Ok, nog 1 erbij: het is nog leuk ook. Als je weer de deur uitgaat en het maar even kan: pak de fiets en join the club!
Meer
WvI, Ring-Ring® – Fietsers zijn Goud waard!
Website van Dick over luchtvervuiling en de dieperliggende oorzaak van onze misere: rente. Schaf de rente af
Youtube, Things you don't know about the air you're breathing today (Nederlands gesproken)
Lang Leve Europa, Luchtvervuiling door ultrafijnstof: oorzaak van veel gezondheidsklachten
Lang Leve Europa, Nog gevaarlijker dan chemtrails: onze auto
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN