RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Onderwijsgoeroe John Taylor Gatto heeft een radicale boodschap: "Haal kinderen van school als je wilt dat ze wat leren. School is het meest ambitieuze stuk social engineering in de moderne geschiedenis en het is in dat opzicht een klinkend 'succes' te noemen. Daarvoor hoef je alleen maar om je heen te kijken."
Op school word je dom
VIDEO, 13/05/2015
Op school word je dom - John Taylor Gatto in Nederland
J
ohn Taylor Gatto is 30 jaar onderwijzer geweest. Drie keer werd hij onderwijzer van het jaar. Hij zegt: "De essentie van een school is dat leerlingen doen wat er van ze wordt gevraagd met een minimum aan verzet."
Het onderwijs zoals we dat nu kennen is ontstaan aan het begin van de 19e eeuw in Pruisen. Het idee was om burgers om te vormen tot machine onderdelen. Zo zou management efficiënter kunnen worden.
Wikipedia, Prussian education system
Bekijkenpingback
Het Pruisische onderwijsmodel diende in de eerste plaats de sociale efficiency
Het onderwijs mag mensen dan efficiënter maken, maar het gaat ten koste van hun fantasie en hun ondernemingszin, aldus Gatto. Zo creëren we mensen die over het algemeen goed in de pas lopen, maar uiteindelijk weinig eigen denkvermogen hebben. De verbeeldingskracht wordt kapot gemaakt door een onderwijsmethode die voor het grootste deel irrelevant is voor het ontwikkelen van een krachtige persoonlijkheid.
Taylor Gatto: "Dat Pruisische onderwijsmodel diende in de eerste plaats de sociale efficiency: het effectief hanteren van een explosief groeiende populatie en tegelijkertijd het opbouwen van een machtige economie, met uniforme consumenten. Hierachter schuilt een eenvoudig idee: ieder van ons moet perfect en afhankelijk gemanaged kunnen worden. Daarvoor gebruikt men elke truc uit het boekje: psychologie, sociale druk of bruut geweld."
"Het schoolsysteem is in feite een gevangenisregime waarin kinderen twaalf jaar in klassen zitten met leeftijdgenoten en met een onderwijzer die hen precies vertelt wat ze wel en niet moeten doen. Zulke kinderen wordt alleen maar geleerd op behavioristische gronden te gehoorzamen en zo min mogelijk eigen initiatief te nemen."
Het gemonopoliseerd onderwijs is in de ban van het one size fits all-principe en is daarmee verworden tot een 'weapon of mass instruction'."
Renvogel, Onderwijsgoeroe Taylor Gatto predikt revolutie, Haal kinderen van school om te leren
Bekijkenpingback

Weapons of Mass Instruction is ook de titel van een boek van John Taylor Gatto
Bekijkenpingback

Het kan anders
Neem de nadruk die in het onderwijs ligt op toetsen en testen. Onzin, zegt Gatto, volstrekt irrelevant. Anders zou het in het verdere leven toch ook gebeuren? We vragen onze kapper toch ook niet om zijn testcijfers? In essentie worden we dom gehouden, terwijl het anders kan. De bewijzen liggen voor het oprapen.
Je moet kinderen toestaan om op te groeien en verantwoordelijkheid te dragen
Kijk bijvoorbeeld naar Richard Branson van Virgin. Op z'n vierde reed hij met z'n moeder weg van Londen. Op een gegeven moment vroeg ze hem of hij alleen de weg naar huis terug zou kunnen vinden. Hij dacht van wel en hij ging op pad. Een aantal uur later kwam hij thuis. Branson zegt dat hij vanaf dat moment nooit meer aan zijn vermogens zou twijfelen om wat dan ook maar te kunnen doen. Deze ervaring heeft hem geholpen om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Daar moet onderwijs over gaan, zegt Taylor Gatto. Dingen uitproberen, initiatief en verantwoordelijkheid leren nemen en nadenken over wat je zelf wilt.
Zo deed Gatto dat ook toen hij voor de klas stond. Hij ging met z'n leerlingen naar buiten om met hen hun eigen plannen na te jagen. Je moet kinderen toestaan om werkelijk op te groeien. Dit kan door ze zelf te laten kiezen en verantwoordelijkheid te laten dragen, al op jonge leeftijd. In plaats van hen te verplichten op een stoeltje achter een tafeltje te gaan zitten om vastgestelde lesstof te verwerken en te wachten tot de bel gaat.
"In essentie", zegt Taylor Gatto, "leer je op school dat je je mond moet houden en stil moet zitten. Je leert dat er heel veel regels zijn en dat je daarin geen inspraak krijgt. De leerstof wordt met behulp van einddoelen en leerplannen in de linker hersenhelft geplaatst. Het idee is dat het succesvol reproduceren van die lesstof op een examen zorgt voor een succesvol leven. Wat dat de leerlingen in een moeite ook aanleert, is hulpeloosheid. Een aangeleerde hulpeloosheid die als gevolg van conditionering ook zorgt voor reflexmatig gedrag.
Renvogel, Onderwijsgoeroe Taylor Gatto predikt revolutie, Haal kinderen van school om te leren
Bekijkenpingback
Drop-outs
De universiteit is ook een grote illusie, aldus Gatto. We bewonderen mannen als Steve Jobs en Bill Gates die grote computerbedrijven hebben opgebouwd, maar ze waren 'drop-outs'. Ze hebben geen universiteitsdiploma, ze zijn voortijdig afgehaakt.
We moeten drop-outs niet als mislukkelingen zien, we moeten ze omarmen. We zouden nieuwsgierig moeten zijn naar waarom ze afhaken, want daar kunnen we van leren. We kunnen naar hen toe gaan en vragen: "Hoe kunnen we je helpen bij je ontwikkeling in de richting die jij wilt?"
De toekomst voor het Westen zit in onderwijs dat geen drillen is
De toekomst voor het Westen zit in onderwijs dat geen drillen is. Drillen doen ze in Azië wel. Wij hebben onderwijs nodig dat stimuleert tot vrij denken. Dat kan bijvoorbeeld via het Sudbury onderwijsmodel.
Newschool.nu, Democratische School, Sudbury Model
Bekijkenpingback
Een andere goede mogelijkheid is thuisonderwijs.
Website over thuisonderwijs in NL
Bekijkenpingback
Ouders die de natuurlijke ontwikkeling van hun kind begeleiden met advies, kennis en praktijklessen. Dat soort onderwijs heeft de toekomst. Steeds meer Amerikanen hebben de educatie van hun kinderen zelf ter hand genomen. Ook in Nederland komt thuisonderwijs voor. Het kan. Neem je kinderen serieus en zie ze als jonge volwassenen.
Informeer je, denk erover na en onderneem actie. Want als je je kinderen op een gewone school laat, dan houd je ze dom.
***
Bron: Op school word je dom - John Taylor Gatto in Nederland. De oorspronkelijke radio-reportage verscheen in 2007 onder deze titel op de NOS radio 1.
Meer
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Hendrik  30 september

  Dit is nog een veel betere business opportunity: http://ow.ly/cYix30fxPiH

 2. Fonz  18 augustus

  Wat een ontdekking om deze video te zien en dit artikel te lezen. Zoveel herkenning en blijdschap dat “ze” mijn creativiteit NOOIT hebben kunnen onderdrukken. Voel me meer gesterkt nu ik voor de 2e keer mijn eigen onderneming start door me te richten op passieve bronnen van inkomen, en dus meer vrijheid. (Tijd en werken los te koppelen van elkaar)…. Buyaaaah!

  • Mia  29 september

   Ik heb ook een hele mooie business opportunity ontdekt http://www.intelligentenergetics.com?afmc=g6 Prachtproducten! Als je zin hebt om mee te doen… :-)

  • Mia  19 augustus

   Blij om te horen Fonz. Wat goed dat je je eigen onderneming bent gestart! Een mooie manier om je creativiteit te laten stromen en meer vrijheid te ervaren. Ik zou het heel leuk vinden om er wat meer over te horen.

VOLG MIJ
ZOEKEN