RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
"In een democratie hoort zo nu en dan een democratisch besluit genomen te worden over wat voor soort geldsysteem en wat voor soorten geld we willen hebben – zeker indien het systeem faalt zoals nu." Dat we begrijpen hoe geldcreatie werkt, is wel een vereiste voor zo’n soort besluit.
We zijn met z’n allen financieel ongeletterd
UITGELICHT, 17/11/2014
Een still uit de video 'Geldschepping door banken', NTR Schooltv
M
artijn Jeroen van der Linden, onderzoeker aan de TU Delft schrijft op zijn website mjvdl.com dat we op grote schaal niet weten hoe het huidige geldsysteem werkt.
Een onderzoek van het Cobden Centre getiteld Public Attitudes to Banking (2010) laat zien dat de de meerderheid van de Britten denkt dat geld gecreëerd wordt door de Centrale bank of de overheid. En ongeveer 60% heeft de overtuiging dat banken geld ophalen bij spaarders om dit vervolgens uit te lenen. Banken bemiddelen volgens de meerderheid tussen spaarders en leners.
Leningen creëren geld
In de praktijk werken commerciële banken echter precies andersom: leningen creëren geld. Commerciële banken zijn geldscheppende instellingen. Dit wordt bevestigd door twee recente publicaties:
* De Geldscheppingsparadox (2014) van de ING:
“In werkelijkheid leidt het verstrekken van een lening door een bank tot het ontstaan van een deposito.”
* Money creation in the modern economy (2014) van de Bank of England:
“Whenever a bank makes a loan, it simultaneously creates a matching deposit in the borrower’s bank account, thereby creating new money.” ("Wanneer een bank een lening verstrekt, wordt tegelijkertijd een bijpassende storting op de bankrekening van de kredietnemer gedaan, waardoor nieuw geld wordt gecreëerd.")
Samengevat: als banken een lening verstrekken, creëren zij geld. Boekhoudkundig ontstaan een schuld (die met rente moet worden terugbetaald) en een deposito (geld dat kan worden uitgegeven) tegelijkertijd.
Financieel analfabetisme
Dat de meeste mensen hiervan niet op de hoogte zijn, is niet vreemd. In veel schoolboeken wordt geldcreatie bijvoorbeeld niet goed uitgelegd. Ook het filmpje Geldschepping door banken van NTR Schooltv, waaruit bovenstaande still genomen is, lijkt het beeld te bevestigen dat banken eerst spaargeld en geld van investeerders aantrekken, waarna ze een deel hiervan uitlenen aan klanten die een krediet nodig hebben.
'Geldschepping door banken', NTR Schooltv
Bekijkenpingback
Niet alleen gewone mensen zijn financieel analfabeet, ook politici begrijpen weinig van geldcreatie. Een recente Dods poll laat zien dat slechts 12% van de Britse parlementsleden weet dat bankleningen nieuw geld creëren. 71% denkt dat de overheid al het geld schept.
Door het gebrek aan kennis over geld falen politici bij de aanpak van de kredietcrisis, schrijft Martijn Jeroen van der Linden. Het is onmogelijk om af te rekenen met de sterk geconcentreerde financiële macht als je niet begrijpt hoe het geldsysteem werkt.
"Het lijkt dus de hoogste tijd om te gaan studeren en vervolgens te debatteren over en te experimenten met andere oplossingen en geldsystemen. Indien we dit niet doen, zullen we nooit weten wat het meest optimale (ofwel het minst riskante) monetaire systeem is."
Lees meer op de website van Martijn Jeroen van der Linden mjvdl.com
Gerelateerd artikel Wat is er mis met ons geld?
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Paul Alofs  26 januari

    De rente maakt dat het schuld word.En dat terwijl het geld alleen maar als een hulpmiddel gebruikt zou moeten worden voor diensten en goederen. Dat is de reden dat all het goed of dienst uiteindelijk eigendom van de bank wordt Dit leverd stress op,deze stress zal in welke vorm dan ook manifesteren. Dus conclusie ;Haal de rente uit de bank en vrede zal uw geluk zijn .

  2. Suuz Polman  17 november

    “We zijn met z’n allen financieel ongeletterd”. Deze absolute bewering is niet helemaal waar. Er zijn mensen die het wel snappen. In wezen is geld en economie niet zo moeilijk, lang studeren is er niet voor nodig. Er is een simpel boek beschikbaar.

VOLG MIJ
ZOEKEN