RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Het Brits-Nederlandse Shell presenteert zich als duurzaam en betrokken bij de samenleving waarin ze opereert. Rond de installaties van het bedrijf in de Nigerdelta is in een groot gebied olie gelekt, waardoor de natuur volledig is verwoest. Een VN-rapport spoort Shell aan om snel een schoonmaakactie te starten, maar het bedrijf laat de zaken op zijn beloop. Intussen is Shell bezig de olievelden te verkopen.
Shell verkoopt z’n ravage in Nigeria
NIEUWS, 06/09/2014
Foto: MARTEN VAN DIJL
Shell boort op verschillende plaatsen in de wereld naar olie. Onder andere in Ogoniland in Nigeria. Hier wordt door Shell al een halve eeuw olie gewonnen. Gemiddeld maakt het bedrijf er 1,8 miljard dollar winst per jaar.
Zembla, Shell behaalt jaarlijks 1,8 miljard winst met haar activiteiten in Nigeria 15/06/10
Bekijkenpingback
In deze Nigerdelta vindt al lange tijd de grootste olieramp ter wereld plaats. Er is twee keer zoveel olie gelekt als tijdens de BP-ramp in de Golf van Mexico.
Milieudefensie, De grootste olieramp op aarde
Bekijkenpingback
Shell zegt dat het om 1.640 vaten gaat, maar onafhankelijke experts hebben vastgesteld dat het minstens 100.000 vaten moeten zijn geweest. Een gebied ter grootte van Nederland is daar zo vervuild geraakt dat er niets meer wil groeien op het land.
Zembla, Vuile olie van Shell 13/06/10
Bekijkenpingback

Het kan wel, Shell en Nigeriaanse overheid doen vrijwel niets aan olievervuiling Ogoniland
Bekijkenpingback

Milieudefensie, Hallo wereld? Hier olieramp 20/08/12
Bekijkenpingback

De mangrovebossen zijn op sommige plaatsen volledigd vernietigd. De bewoners van de Nigerdelta leven nu in grote armoede. Mensen kunnen niet meer in hun levensonderhoud voorzien. In de Nigerdelta bij Bodo werkten 10 jaar geleden nog duizenden vissers. Nu valt er geen vis meer te vangen. Omdat ook het grondwater vergiftigd is door olie en mensen niets anders hebben om te drinken, krijgen ze dit oliewater binnen. De levensverwachting van de bewoners is dan ook dramatisch gedaald.
Bij Bodo werkten 10 jaar geleden nog duizenden vissers. Nu valt er geen vis meer te vangen
Wat is er gebeurd? Shell beweert dat de vervuiling veroorzaakt is door sabotage en illegale aftap. Waarschijnlijk speelt dit inderdaad een rol, maar er is ook een andere oorzaak aan te wijzen. In 2004 is de Trans Niger pijpleiding gaan lekken in de kreken van Goi. Dit gebied was voorheen een walhalla voor boeren en vissers. Shell heeft toegegeven dat deze lekkage een gevolg was van een technisch mankement. De oliepijpen zijn inmiddels meer dan 40 jaar oud en aan vervanging toe. Door roestvorming kan er gemakkelijk een lek ontstaan.
De Nigeriaanse wet bepaalt dat Shell zelfs in geval van sabotage gelekte olie moet opruimen. De overheid zou erop moeten toezien dat Shell dit inderdaad doet. Maar dit gebeurt niet. De Nigeriaanse regering is zwak en ze heeft ook een belang bij de oliewinning. Het initiatief zou vanuit Shell zelf moeten komen, maar het bedrijf heeft het gebied nog steeds niet schoongemaakt.
360magazine, Nigeria en Shell weigeren olievervuiling op te ruimen 05/08/14
Bekijkenpingback
In 2011 is er een VN-rapport verschenen over deze ramp. De resultaten waren nog erger dan verwacht: grond, lucht en water in Ogoniland zijn sterk vervuild geraakt. De grondverontreiniging loopt tot 5 meter diep. De grond zou tot deze diepte afgegraven moeten worden, waarna het bewerkt moet worden in een speciale installatie voordat het weer kan worden teruggestort. De VN pleit ervoor het gebied snel schoon te maken. Hoewel Shell het rapport accepteert, heeft het bedrijf nog geen enkele actie ondernomen.
LIAT CLARK, Nigeria and Shell have failed to cleanup decades' old oil spills, Wired.co.uk 04/08/14
Bekijkenpingback
In plaats daarvan wil Shell de olievelden in de verkoop doen voor een bedrag van maar liefst 5 miljard dollar.
Nu.nl, 'Shell verkoopt belang in Nigeriaanse olievelden' 27/08/14
Bekijkenpingback
Het bedrijf ziet kans om geld te verdienen aan een ecologische en sociale ravage. Als Shell vertrekt, wordt de kans nog kleiner dat het gebied ooit zal worden schoongemaakt.
Mensen kunnen zomaar onteigend worden van hun milieu en hun broodwinning: in het huidige kapitalistische systeem zijn de multinationals de baas.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

VOLG MIJ
ZOEKEN