RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
De natuuronderzoeker Charles Darwin wist dat zijn theorie op termijn gefalsificeerd zou worden en vervangen zou worden door iets beters. Maar de huidige wetenschap staat dat niet toe en blijft vasthouden aan het idee van competitie als model voor de maatschappij.
Competitie is achterhaald, coöperatie is de norm
VIDEO, 25/01/2018
Mircea Datcu, Gregg Braden Interviu feb 2014
C
ompetitie zou onze fundamentele drijfveer zijn. Onze huidige economie en politiek zijn op dat concept gebaseerd. In dit interview uit 2014 vertelt wetenschapper en auteur Gregg Braden dat inmiddels uit natuurwetenschappelijk onderzoek duidelijk is gebleken dat niet competitie maar coöperatie de basis is van ons samenleven op aarde.
Deze nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen worden echter niet opgepikt door de mainstream media, ze komen niet in de tekstboeken voor, we leren ze niet op school. We blijven onderwezen worden in de oude wetenschap die op alle vlakken tot crises heeft geleid.
In de vorige eeuw zijn er 400 studies gedaan naar de optimale hoeveelheid competitie voor het beste resultaat op de werkvloer, in school, in familieverband, in het bedrijfsleven. Alle 400 onderzoeken kwamen uit op exact hetzelfde antwoord: NUL. Competitie draagt niks bij. Competitie is altijd destructief.
“The ideal amount of competition . . . in any environment, the classroom, the workplace, the family, the playing field, is none. . . . [Competition] is always destructive.”
Onderzoeker Alfie Kohn schreef er een boek over: No Contest: The Case Against Competition (1986/1992) (bovenstaand citaat is daaruit afkomstig). De theorie van Darwin is allang gefalsificeerd: Competitie is NIET de basis van onze menselijke natuur. Coöperatie is DE manier waarop we samenleven.
Bron: Gregg Braden, interview 2014, 1e 7 minuten. Kijk het hele interview hierboven.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Maurice  5 mei

    De Sovjet Unie heeft geprobeerd om een economie op te bouwen zonder competitie, maar met cooperatie en centrale planning. Dit heeft geleid tot een economie zonder innovaties waar verouderde producten van slechte kwaliteit werden gemaakt. In 1989 is dit systeem in elkaar gestort. De armoede die wij nu zien in Oost Europa is hier een direct gevolg van. Conclusie: alleen met competitie kunnen we het beste resultaat krijgen.

    • Mia  7 mei

      Een centraal geleide economie zoals destijds in de Sovjet Unie bestond is inderdaad geen goed alternatief voor het competitie model. Waar het in dit artikel over gaat is coöperatie als basis.

  2. Mia  28 mei

    Anoniet, thank you! Ik ben ook al een paar maandjes aan het broeden. Laat ik ook een poging wagen.
    De huidige maatschappij is zo doordrongen van het competitie-denken dat ook samenwerken eronder is gaan vallen. Samenwerken is ook een ‘competentie’ geworden waarop je beoordeeld en ook afgerekend wordt. Ben je geen ‘teamplayer’. Dan val je voor veel functies af.
    Waar Gregg Braden het over heeft is een VOLLEDIG ander paradigma. De mens is niet gebouwd op competitie. Hij/zij floreert niet in zo’n omgeving. Altijd maar beoordeeld worden en afgerekend worden vanaf dat je nog geen 3 jaar bent is uitputtend en deprimerend. In die andere manier van denken en maatschappij inrichten waar dus coöperatie bepalend is en niet competitie wordt je helemaal nooit meer op zo’n manier beoordeeld en afgerekend en al helemaal niet afgeslacht. Daar kan iedereen meedoen of je nu kan ‘samenwerken’ of niet.
    Want de einzelgängers hebben we OOK nodig. Die bedenken de nieuwe dingen, die houden ons scherp. :-)

  3. Sjoerd Hartman (Anoniet Anonine)  17 mei

    Nou Kous, kon ik dat inderdaad maar afdoen als geklets..

    Ik wil niet zeggen dat ik het al vanaf 13 maart probeer, maar, wel vanaf in de week van 13 tot 20 maart zeg maar..

    Helaas is me dat niet gelukt.. voor zover de onvolledigheid altijd wel aanleiding zou kunnen zien in tegenstrijdigheden om iets ten minste dan deels fout te verklaren, is dat ook bij jouw opmerking zo mogelijk, maar wanneer ík dat dus doe, verliest de boodschap; of zijn waarheid, of zijn eerlijkheid..

    Dus: Je hebt gelijk!
    Voor, volgens en van mij dus wel!!!

    Althans, genoeg om er niet tegenin te kúnnen gaan voor mij.. op een manier waarmee ik er zelf achter kan staan..

    Maar goed, zoals ik je opmerking ook lees, maakt het dus helemaal niet eens uit.. of je nu wel of niet goed samen kan werken.. want de/die compitie is alom aanwezig en vertegenwoordigd.. absoluut ook.. dus, sowieso:

    Je wordt afgeslacht..

    :-|

  4. Kletskous  13 maart

    Als je niet kan samenwerken bereik je helemaal niets in Nederland. Zo goed mogelijk samenwerken is ook een vorm van competitie. Als je niet kan samenwerken word je afgeslacht.

  5. Hans  1 maart

    China, Rusland, de VS, de Eurolanden, Japan…..het zijn allemaal kapitalistische landen en waar het kapitalisme nog niet heerst daar worden bommen op gegooid. Het kapitalisme kent geen coöperatie en alle kapitalistische landen proberen dan ook zoveel mogelijk grondstoffen in de wacht te slepen. Die zijn dus over een jaar of dertig op.

    Maar….gelukkig heeft de elite nog een tweede aarde in de kofferbak liggen!

    • Mia  4 maart

      De huidige kapitalistische economie is door en door competitief. Dat deze maatschappijvorm niet rechtvaardig is, ons niet gelukkiger maakt en niet duurzaam is wordt steeds duidelijker. Het wordt tijd voor een nieuwe economie gebaseerd op coöperatie. Het is fijn om te weten dat inmiddels ook wetenschappelijk is aangetoond dat mensen van origine coöperatief zijn ingesteld en dat samenwerken in alle opzichten ook veel betere resultaten oplevert.
      Om de nieuwe economie snel dichterbij te brengen kun je je aandacht beter niet geven aan wat er nu mis is met het oude model, maar je volledig concentreren op het nieuwe model.
      De Amerikaanse uitvinder en ontwerper Richard Buckminster Fuller (1895-1983) heeft ooit gezegd: “Je kunt de bestaande realiteit niet veranderen door ertegen te vechten. Om iets te veranderen moet je een nieuw model bouwen dat het bestaande systeem overbodig maakt”.
      Lees Samenwerkingseconomie brengt welvaart voor iedereen en Inleiding Remedie

VOLG MIJ
ZOEKEN