-
Frank Gerritsen 4 november
Kwantummystiek… Dit kan je direct pareren, immers de kwantumcomputer is inmiddels een realiteit en er wordt massief geld in geïnvesteerd om over deze computer uiteindelijk te kunnen beschikken. Lang gaat het zeker niet meer duren. Een geheel andere vraag is of we daar ‘blij’ mee moeten zijn omdat nu al wel vast staat dat het ding in dienst komt van hen die we gerust de elite mogen noemen, wellicht een procent van die ene procent. We zullen het gaan beleven!
Bij die computer gaat het echt om precies die natuurwetenschap maar dan helemaal ingericht om onze materiële wereld ‘ten dienste’ te staan. Wie durft dan nog het woord mystiek in de mond te nemen? -
Frank Gerritsen 1 november
Wat schrijf je toch openhartig en spontaan Mia! Behalve de inhoud en beweging daarbinnen is dat ook een waardevol aspect.
En dan ‘Droomwaard’, een prachtig begrip op deze plek. Dromen en bewustzijn hebben een bijzondere samenhang. Daar valt veel aan te ontdekken en daarbij is het opvallend dat vele mensen zich niet of nauwelijks bewust zijn van hun dromen. Dat maakt het leven niet eenvoudiger.
Je zet ‘new-age’ enigszins naast kwantumfysica. Ik zie die relatie zelf niet. ‘New age’ lijkt mij meer in verband te staan, voor zover het zich überhaupt laat definiëren, met een soort ‘materialistische- of anti-materialistische spiritualiteit’ (net hoe het uitvalt). Kwantumfysica is feitelijk gesproken (natuur)wetenschap. Het begrip ‘natuur’ is daarbij geëvalueerd naar een wereldwaarneming welke ruimte lijkt te bieden aan een ruimere spirituele benaderingswijze.
Bij het creëren van eigen realiteit is het misschien belangrijk om daarbij te noemen dat ook ‘de realiteit’ gedragen wordt door meerdere krachtenvelden, waarbij die waar je zelf verantwoordelijk voor bent natuurlijk in directe zin het meest belangrijk is in je eigen ontwikkelingsstroom. -
Johan Bosman 31 oktober
De kwantumfysica beschrijft niet de hele wereld om ons heen. Een fundamenteel deel van die wereld onttrekt zich aan de deeltjesfysica daar zij niet corpusculair van karakter is: de tijd-ruimte waarin alle “events” hun plaats vinden. In mijn Binas-boekje voor VWO-leerlingen staat nog steeds vermeld achter graviton: “niet gevonden”. En dat is natuurlijk niet zo vreemd. Want als gravitatie een kromming in de ruimte is (ikzelf kan mij er niets anders bij voorstellen) dan komt het zoeken naar een graviton mij nogal zinloos voor. Ik schrijf dit comment om aan te tonen dat het de mens voorgoed onmogelijk is om de realiteit te zien. Het is zelfs niet onmogelijk dat het verschijnsel “tijd” alleen maar in de menselijke psyche bestaat. Tijd maakt beweging mogelijk en heeft een aspect waardoor we tijd heel goed kunnen meten. Maar wat dat aspect is…..daar komen we maar niet achter!