RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Bij De Bolster werd afgelopen week de champagne ontkurkt. De Europese Commissie heeft een belangrijk rapport naar buiten gebracht waarin heel helder gesteld wordt dat planteneigenschappen die van nature voorkomen in het vervolg niet meer gepatenteerd mogen worden.
Mijlpaal voor de redding van zaaigoed
NIEUWS, 15/11/2016
Broccoli
Broccoli, Foto: Toby Bochan via Flickr, CC BY-NC 2.0
D
e Bolster - een bedrijf dat 100% biologisch zaaigoed verhandelt - is al sinds 2010 bezig met de strijd tegen patentering van natuurlijke planteneigenschappen. Het is absurd dat iemand eigenaar zou kunnen worden van een planteneigenschap zoals smaak, houdbaarheid, ziekteresistentie, etc. Het gevolg zou namelijk zijn dat kwekers die veredelen zonder biotechnologie gepatenteerde zaden van hun zelfgekweekte planten niet meer zouden mogen gebruiken.
Een voorbeeld van de website van Bionext, een overkoepelend orgaan voor biologische kwekers en leveranciers: zo is er patent verleend aan een bedrijf dat paprika's heeft ontwikkeld met een natuurlijke afweer tegen de witte vlieg, een schadelijk insect. Deze eigenschap komt van een wilde paprika uit Jamaica. Toch claimt het bedrijf dat het hún uitvinding is...
De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen
Door het patent wordt één bedrijf eigenaar van alle zaden, vruchten en planten die deze natuurlijke afweer in zich hebben. Met als gevolg dat andere bedrijven de paprikarassen met deze eigenschap niet meer vrij mogen gebruiken voor ontwikkeling van nieuwe (sterkere of betere) groenterassen. Terwijl deze eigenschap gewoon uit de natuur komt.
Zaadbedrijven die geen toegang hebben tot gepatenteerde eigenschappen worden uit de markt gedrukt. Er blijven dus minder zaadbedrijven over. De controle over de wereldwijde zaad- en voedselproductie komt bij enkele multinationals te liggen. Hierdoor zal de diversiteit aan groenten (bijvoorbeeld tomaat, broccoli etc.) en rassen (soorten tomaten etc.) afnemen en zullen de prijzen stijgen.
De Grootste Zaadbank
Naast De Bolster waren heel veel partijen betrokken bij de actie voor behoud van het zaaigoed. O.a. Bionext dat een campagne hield Red onze zaden. Je kunt online of bij speciale verkooppunten actiezaden van bijv. paprika of broccoli kopen. Die kun je laten 'onderduiken' in je vriezer of zaaien in de tuin.
Zodoende beschikken heel veel mensen over een back-up van deze bijzondere groenterassen en maken ze deel uit van ‘De Grootste Zaadbank van Nederland'. Een prachtige methode om ervoor te zorgen dat de diversiteit in groente en fruit hoe dan ook beschermd wordt.
De Monsanto Methode
De actie van Bionext is opgepikt door Zembla. Op 4 maart 2015 zonden zij De Monsanto Methode uit. Dit programma schudde enkele Europarlementariërs wakker die de Europese Commissie achter de broek hebben gezeten. Met als gevolg dat op 3 november jl. in Brussel onomwonden is gesteld dat de natuurlijke eigenschappen van eetbare gewassen niet patenteerbaar zijn.
Nu.nl, Telers mogen toch geen octrooi aanvragen op 'verbeterde' groenten
Bekijkenpingback
"We zijn er nog niet"
Bionext schrijft op haar Facebookpagina: "Goed nieuws!! De Europese Commissie heeft zich duidelijk uitgesproken: patenten op onze voedselgewassen zijn niet de bedoeling.
Bionext voert al enkele jaren campagne tegen dit soort patenten en is heel blij met deze doorbraak. Maar met deze uitspraak van de Commissie zijn we er nog niet. We zullen flink moeten lobbyen om ervoor te zorgen dat dit wordt omgezet in bindend beleid. Daarom gaan wij ook door met campagne voeren."
Houd de website en Facebookpagina van Bionext in de gaten want in december komen ze met een speciale kerstactie rond patenten. Doe massaal mee om te zorgen dat er voor eens en altijd een einde komt aan patenten op ons voedsel.
Bron
Kijk op Facebook naar het leuke en informatieve filmpje van De Bolster
De Bolster
De Bolster
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. only you  27 november

  Uit de natuur zijn de vegetatie meer in overeenstemming met dna van de mens

 2. Joost  24 november

  @Rene. Al meer dan 50 jaren hou ik mij bezig met eetbare planten en het verbeteren van dezelfde planten. De grootste zaden selecteer ik en ga daar mee verder. Aangezien elke plant meer zaden levert dan dat ik nodig heb, deel ik ze uit aan vrienden. Tot in Griekenland aan toe. Het kost niks en ik maak er mensen mee blij. Want zo kan het ook. Als meer mensen dat doen enz.

 3. Dette  17 november

  Proficiat en hartelijk DANK !

 4. Erna  17 november

  Wauw! Gelukkig zeg. Dit kan gewoon echt ook niet. Goed werk! Ga zo door👍👍🙏

 5. Rene  17 november

  Zou registratie van alle zaden en meer in rusland geen optie zijn?
  Praat daar eens over met ambassadeur. Denk dat de Russen graag helpen

 6. jhon  16 november

  De elite is vindingrijk!
  https://www.youtube.com/watch?v=mTs408Nzl0A
  Maar voor allleeee zekerheid !!!!! menselijke zaad opgeslagen in Zwitserland en plantenzaden in Noorwegen
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Wereldzadenbank_op_Spitsbergen

 7. A. Bos  15 november

  Geweldig nieuws!
  Bedankt voor jullie lange adem om dit tot stand te brenge.

  Maar… hoe zit het i.g.v. handelsverdragen als CETA? TTIP is nu even van tafel, maar – ik heb gelezen dat – via een juridische achterdeur in CETA, dit verdrag dezelfde werking gaat hebben als TTIP.

VOLG MIJ
ZOEKEN