RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Iemand had zijn leeggegeten plastic slabak zomaar op het perron gegooid. Geen prullenbak kunnen vinden en dit was de kortste weg. Een medereiziger en ik stonden elkaar verbaasd aan te kijken. Asociaal.
Troep opruimen voor een mooiere wereld
BLOG, 06/06/2016
Social Mover Nico - Hardlopende Zakkenvuller
N
a een klein minuutje realiseerde ik me dat ik onlangs een filmpje had gezien over mensen die regelmatig gaan joggen en onderweg al het zwerfafval opruimen dat ze tegenkomen. (Zie hierboven.) Ik ga toch geen rotzooi van een ander opruimen? Nee, deze mensen doen het voor een ander. Voor ons, voor elkaar, voor een betere, schonere en mooiere wereld.
Zodat alles er fleuriger uitziet. Zodat we meer kunnen genieten. Zodat de plastic soepberg niet nog groter wordt. Prachtig.
Nu lag hier zo'n stuk plastic voor m'n voeten. Ik pakte het op en bracht het naar de dichtstbijzijnde prullenbak. Is dat nou zo moeilijk? Nou nee, zo gedaan en het geeft nog een goed gevoel ook.
Else
Else Boutkan is enorm bezorgd over de situatie van onze planeet en in het bijzonder over de watersituatie. Ze werkt in de watersector. Al werkend leerde ze steeds meer over de wereldwaterproblematiek. Hoe meer ze wist, hoe bezorgder ze werd. “Water is het bloed van de aarde” is haar slogan.
Water staat aan de basis van duurzaamheid. Geen gezonde aarde en mensheid zonder schoon water. Daarom is het plastic soepprobleem zo erg.
Als je op klassieke manieren een oplossing zou zoeken voor de plastic soep dan lijkt het ondoenlijk. Ontzettend veel organisaties, bedrijven en overheden zouden betrokken moeten worden om het plastic soep-tij te keren. Er zijn convenanten, wetten, stimuleringsprogramma’s, etc. nodig.
“Water is het bloed van de aarde” - Else Boutkan
Gaan we daar op zitten wachten? Else niet. Ze raapt zwerfaval. En ze blijft zwerfafvalrapen totdat het niet meer nodig is. "Ik raap zwerfafval omdat dit de meest briljante oplossing is voor bestrijden van de plastic soep. Ik raap zwerfafval omdat ik bij het kamp van de oplossers wil horen en niet bij het kamp van de bureaucraten en de klagers. Ik raap zwerfafval in de wetenschap dat velen die ik niet ken, dit samen met mij doen. Ik raap zwerfafval in verbinding met de koplopers van een nieuwe duurzame samenleving."
Dit is de bottom-up benadering. Je niet laten leiden door hiërarchie, structuren of andere barrières. Het zijn de mensen die het verschil maken. Door mensen met dezelfde waarden, ongeacht hun functie of positie, met elkaar te verbinden ontstaan de beste duurzaamheidsprojecten en –programma’s.
Nico
Nederland produceert 243.000.000 Kilo zwerfafval per jaar en Nico Schoen doet er wat aan. Hij is een zgn. hardlopende zakkenvuller. Tijdens het rennen stopt hij alle troep die hij tegenkomt in zakken en brengt die naar de afvalcontainer. Inmiddels heeft Nico anderen geïnspireerd om met hem mee te rennen. Iedere zondagochtend gaan ze erop uit. Het werkt verslavend. (Zie voor zijn verhaal de video hierboven).
Dirk
Nico doet het rennend, maar Dirk combineert opruimen van zwerfafval met wandelen. Een schone wandeling.
Dirk maakt korte wandelingen met de kinderen. "Ik ben daardoor hun wereld gaan zien en die is prachtig. Op één ding na, het zwerfafval daar beneden. Ik ben het gaan oprapen, want ik vond het maar niks.
Opmerkelijk genoeg ben ik hierdoor dichter bij de natuur komen te staan. Ik weet nu waar de kikkers en de muizen zich verstoppen, waar de vogels nestelen en hoe groot de diversiteit aan paddenstoelen en bloemen in de stad is. En hoe alles voelt en ruikt. Ik werd er een blij mens van."
Er zijn meer mensen zoals Else, Nico en Dirk. Een groeiend aantal vertelt erover en laat het zien. Op social media bijvoorbeeld door foto’s van het opgeraapte zwerfafval te plaatsen. Een #zwerfie heet dat. Om het goede gevoel te delen en anderen te motiveren mee te doen. En om mensen die bewust en onbewust zwerfafval veroorzaken, te beïnvloeden.
Geloof deze 3 kanjers, afval rapen werkt.
Bronnen
Else Boutkan
Inspiratie voor een mooiere wereld. Meer artikelen zoals deze lezen? Schrijf je dan in op de mailinglist van Welvaart voor Iedereen. Je krijgt dan van mij plusminus 1x per 2 weken een persoonlijke email met daarin de laatste updates en de nieuwste plannen voor deze website.
'k Hoop je binnenkort te spreken.

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* indicates required
Willen jullie mijn pagina op Facebook liken en delen? Thanks. :-)
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. vincent  30 juni

    . . .Goedemorgen Mia,

    Wat een Mooie en Inspirerende website!

    Wat betreft het schoon/mooier maken van de aarde, kan ik uit eigen ervaring/beleving eraan toevoegen dat het je intens vrolijk maakt als je all-één met de aarde commun-iseerd(“hé, nu ben je weer een stukje mooier….hé, nu weer…), zonder je strijd of verdriet te ‘gebruiken’ als tegenhanger wat anderen deze uit-zon-derlijke planeet aandoen..

VOLG MIJ
ZOEKEN