RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Economische, politieke en maatschappelijke problemen overal waar je maar kijkt. Marco Janssen van The Janssen Report en Anthony Migchels van Real Currencies betogen dat er uiteindelijk maar 1 gemeenschappelijke oorzaak is: rente. De wereldbevolking staat voor 220 biljoen dollar in het krijt bij het bankenkartel. Migchels en Janssen werken samen aan een eenvoudige oplossing: ander geld, zonder rente.
Zoveel problemen, één oorzaak en een oplossing
VIDEO, 16/05/2016
Janssen Report: Defeat usury and financial destruction: introducing the Florin with Anthony Migchels
E
scalerende inkomens- en vermogensongelijkheid, armoede, loonslavernij, milieuvernietiging, oorlog, geweld, toenemende spanningen tussen de grootmachten VS en Rusland en China. Mensen worden overweldigd door zoveel negativiteit. "Wat kan ik eraan doen? Is er een oplossing?" "Is een gezond, duurzaam, gelukkig leven wel mogelijk?"
Oorzaak
Al deze verschillende problemen hebben één bron. De gemeenschappelijke oorzaak is het financiële systeem geleid door een ultramachtig bankenkartel. De BIS bank, de Centrale Banken en ook de commerciële banken.
De media en de meeste economen functioneren als pleitbezorger voor dit systeem. Het bankenkartel controleert de geldhoeveelheid wereldwijd. De meeste mensen weten niet hoe het geldsysteem werkt waardoor de banken in staat zijn onze onwetendheid te exploiteren.
Het kernprobleem van ons geldsysteem is usury, woeker. Over al het geld dat in omloop is wordt rente gerekend. Vandaag de dag wordt de term woeker alleen gebruikt in geval van buitensporige rente, maar van origine staat woeker voor het rekenen van rente überhaupt. 5% hypotheekrente klinkt redelijk, maar het betekent dat je na 30 jaar 300.000 euro rente kwijt bent over een lening van 200.000 euro. Je betaalt je huis dus 2 à 3x.
De hele wereld staat in het krijt. Aan wie zijn we dat geld dan verschuldigd? Aan Jupiter?
Op dit moment heeft de wereld een schuld van 220 biljoen dollar. Dat is ongeveer 3 x het wereldwijde GDP.
Global gross domestic product (GDP)
De hele wereld staat in het krijt. Aan wie zijn we dat geld dan verschuldigd? Aan Jupiter? Nee, aan het bankenkartel. De kosten van deze lening zijn 11 biljoen per jaar. Dit geld wordt opgebracht door de onder- en middenklasse. De Duitse onderzoeker Helmut Creutz heeft uitgerekend dat alle mensen die niet bij de rijkste 10% horen veel meer geld door rente verliezen dan dat ze er door winnen.
Helmut Creutz, The Money Syndrome (2008) (pdf), p. 17-9
Bekijkenpingback
Vergelijking van betaalde en ontvangen rente in het jaar 2000
Bron: Helmut Creutz
Plm. 40% van de prijzen van de spullen die we nodig hebben, bestaat uit kapitaalkosten, rente. Dus ook al heb je geen schulden, ben je een groot deel van je inkomen kwijt aan woeker (rente).
Margrit Kennedy, Interest and Inflation Free Money (1995), p. 8,9, De PDF van haar boek is gratis te downloaden van haar website
Bekijkenpingback

Helmut Creutz, The Money Syndrome (2008) (pdf), p. 13-4
Bekijkenpingback

Daar sta je niet bij stil. Het woekerprobleem is enorm groot, maar goed verborgen. Je hoort er vrijwel nooit iets over in de media.
De mensen aan de top van het bankenkartel verdienen goed aan de rente die wij op dagelijkse basis betalen. Dat willen ze zo houden. Daarom worden er allerlei grotere en kleinere problemen gecreëerd zodat we afgeleid worden van waar het werkelijk om draait: renteslavernij. We zijn geen onderdanen van een 'democratisch' gekozen regering, we zijn uiteindelijk horigen van de banken. De echte macht ligt bij hen, door de enorme sommen geld die we verschuldigd zijn. Niet politici, maar de de bankiers (de schuldeisers) bepalen het beleid. Ze hebben ons aan een touwtje.
Als je je hierin gaat verdiepen, kom je al gauw op het terrein van de 'conspiracy theory' zoals het wordt genoemd. Maar onderzoek het zelf: vaak gaat het gewoon om feiten. We worden niet goed voorgelicht door onze ochtendkrant en het 8-uur journaal. Die kun je net zo goed, of zelfs beter, overslaan.
Oplossing
Maar uiteindelijk is het niet heel belangrijk om uit te vinden hoe het precies zit. We kunnen ons beter concentreren op de oplossing. Want die is er. Als de problemen van vandaag worden veroorzaakt door woeker, is de oplossing om geld te gaan gebruiken waarover geen rente wordt gerekend. We moeten loskomen van het bankenkartel en onze eigen bank worden.
Zo kunnen we ook onze eigen geldhoeveelheid controleren. De kredietcrisis heeft wereldwijd naar schatting een schade van 30 a 40 miljard dollar veroorzaakt. Denk bijv. aan de bailouts, de gemiste economische groei en waardeverliezen. Het probleem wat we nu hebben is deflatie. Ondernemers kunnen zeer moeilijk of geen financiering krijgen.
We hoeven ons niet machteloos te voelen, want we kunnen zelf met een oplossing komen door eigen geld te introduceren
De overheid zou monetaire hervorming moeten doorvoeren, bijv. door een nationale munt te introduceren zodat er weer geld beschikbaar komt voor de reële economie. Maar het heeft geen zin om daar op te wachten want het gaat voorlopig niet gebeuren.
We hoeven ons echter niet machteloos te voelen, want we kunnen zelf met een oplossing komen door eigen geld te introduceren. Geld is niets anders dan een afspraak om iets als een betaalmiddel te accepteren. Dus we kunnen zelf bepalen wat voor soort geld we gebruiken voor onze onderlinge transacties.
We kunnen complementair geld creëren waarmee we productie en handel stimuleren in plaats van speculatie. Geld wat werkt voor ons gewone mensen.
Talent
Anthony Migchels heeft niet lang geleden de Talent gelanceerd: een doorbraak in complementair geld door rentevrij krediet met Euro-inwisselbaarheid te combineren.
De Talent is gebaseerd op wederzijds krediet en er is een online beurs beschikbaar waar mensen hun op de Talent gebaseerde geldeenheid te koop aan kunnen bieden voor Euro's. Met de Talent is er overvloedig geld voor iedereen, terwijl succesvolle bedrijven niet het risico lopen om met een teveel aan complementair geld te blijven zitten, waardoor ze eerder geneigd zullen zijn om mee te doen.
De Talent is een complete set van software en ‘best practices’, die nu beschikbaar is voor iedereen die zijn eigen munt wil beginnen. De Talent kan tegen zeer lage kosten worden geïmplementeerd.
Florijn
Binnenkort komt een nationale variant voor Nederland beschikbaar: de Florijn. Janssen en Migchels zitten samen in het bestuur van de Stichting die deze munt gaat introduceren.
Met dit geld zijn we eigen baas bij onze onderlinge transacties. Geen woeker en geen inflatie of deflatie. Geen excessieve winsten voor een kleine elite, maar alleen maar voordelen voor de gebruikers zelf.
De Florijn bevindt zich momenteel in een testfase, met een beperkt aantal deelnemers. Open alvast een rekening, het kost niets. En zie hoe gemakkelijk betalen met Florijn is.
Lees meer
***
Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op de mailinglist van Welvaart voor Iedereen. Je krijgt dan van mij plusminus 1x per 2 weken een persoonlijke email met daarin de laatste updates en de nieuwste plannen voor deze website.
'k Hoop je binnenkort te spreken.

Schrijf je in en blijf op de hoogte

* indicates required
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. jst  23 mei

  en hoe kom je als mens aan florijnen? door ze te kopen met euro’s. daar heb je de 3e partij. en die euros blijf je dus nodig hebben om om te wisselen in florijnen. wat gebeurt er eigenlijk met die euros? die vloeien toch altijd terug naar de banken? een ander waarde overdrachtsmiddel, kan alleen werken als ze niet door tovenarij dmv euros ten tonele komen, maar als ze tevoorschijn getoverd worden door geleverde energie (produkten en diensten). Blijf vooral de banken steunen door florijnen te kopen met je euros enkel en alleen omdat je een (schijnbare) korting krijgt. het kernprobleem is ook niet rente en of fiat currency maar het geloof in de staat als heilzame oplossing voor uw niet bestaande problemen. burgerlijke ongehoorzaamheid is de oplossing en ieders plicht, maar ja stoppen met belasting betalen is waarschijnlijk geen optie voor u. net ff een brug te ver.

  • Mia  28 mei

   In principe ontstaan florijnen alleen door de producten en diensten die de deelnemers aanbieden. Maar om een complementaire munt in de startfase te laten werken, is het nodig dat er een omwisselmogelijkheid is met de euro. Op de lange termijn is dat hopelijk niet meer nodig omdat dan alle benodigdheden met de florijn aangeschaft kunnen worden en alle betalingen met florijn gedaan kunnen worden.

 2. Indigo  17 mei

  Zolang alle zogenaamde bla bla bla “nieuwe” waardeuitwisselings middelen nog worden gereguleerd door 3e – externe – partijen, wat schiet je er dan als eind-gebruiker mee op? Dit is een het zoveelste gevalletje van “Dezelfde corrupte oude wijn in nieuwe Florijn/ Talent zakken”!

  Binnen het huidige begrip van de mensheid over “GELD” gaat het al eeuwen lang NIET meer over WAARDE-UITWISSELING tussen 2 handel-drijvende partijen, maar over de MACHT die het – de onzichtbare – 3e partij geeft! (BIS, IMF, World Bank en ander GELD-DEALERS).

  Dus zolang wie – de eind-gebruikers (de GELD-JUNKIES) – nog steeds onze macht uit handen geven, zal er niets veranderen.

  Denk hier eens – diep en onafhankelijk (als je het nog kunt) – over na ;-).

  • Mia  18 mei

   In het traditionele geldsysteem bepalen de bankiers hoeveel geld beschikbaar komt en voor wie. Ook rekent deze 3e partij rente over elke Euro die in circulatie komt. De ‘3e partij’ bij een systeem als Talent/Florijn heeft die macht niet. Het is alleen maar een platform dat gebruikers de mogelijkheid geeft om waarde uit te wisselen. Puur een handigheidje om gebruik van te maken bij onze onderlinge ruilacties.

 3. cissy  16 mei

  Ik juich de Florijn toe! Vooral omdat het afschaffen van contant geld aanstaande is. Wij willen een keuze houden en niet dat banken de baas kunnen worden over ons digitaal geld!

VOLG MIJ
ZOEKEN