RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Jolijn Jonker volgt al ruim twee jaar geen nieuws meer. Ze kijkt het NOS journaal niet, heeft geen NU.nl app op haar telefoon en als het nieuws op de radio begint, zet ze hem direct op een andere zender.
Goed idee! Geen nieuws volgen, maar zelf onderzoek doen
NIEUWS, 08/02/2016
Read the news   Foto: Georgie Pauwels, via Flickr CC BY 2.0
E
en aantal jaar geleden merkte Jolijn Jonker dat ze erg negatief werd als ze haar dag begon met het nieuws. Over het algemeen worden niet de meest optimistische berichten gepubliceerd. Je vertrouwen in de mensheid daalt omdat je voornamelijk hoort over agressie, geweld, moord en doodslag. Jolijn en haar vriend waren het zat. Als experiment besloten ze 3 weken geen nieuws meer te kijken of te lezen. Dat beviel zo goed, dat ze het zo hebben gelaten.
In een interview bij Dit Is De Nacht zegt ze: "het gaf een heleboel rust. We hoefden ons niet meer druk te maken over dingen waar je toch geen invloed op hebt".
Als ik zoiets lees en hoor, heeft dat direct mijn interesse. Ik heb ook al zo'n 3 jaar geen NOS journaal meer gezien en de meeste kranten blijven ongelezen. Af en toe kijk in de Metro, scan ik de voorpagina's en blader ik een Volkskrant of NRC door om te zien welke onderwerpen nu weer gehyped worden en op welke manier ze worden geframed.
"De media vertelt je van wie je moet houden en wie aan wie je een hekel moet hebben. Voor wie je bang moet zijn en wie je moet vertrouwen. Wat je moet denken en wat niet." Een vorm van breincontrole.
het onderschrift
Om treurig van te worden. In plaats dat naar oplossingen wordt gezocht, wordt vaak olie op het vuur gegooid. Problemen die nog klein en gemakkelijk oplosbaar zijn, worden door 'deskundigen' uitvergroot. Waarom moet opruiende taal een podium krijgen? Waarom moeten meningsverschillen conflicten worden? Waarom wordt er zoveel angst en onrust verspreid? Waarom moet alle ellende van de wereld op ons bordje belanden?
Bovendien: klopt al dat nieuws wel? Zijn de feiten wel gecheckt? Wie heeft eigenlijk die nieuwberichten gemaakt en wat wil men dat ik ga denken?
Journalist Janneke Monshouwer die bij het NOS-journaal werkte beschrijft in haar boek dat veel zaken worden verdraaid. Hier kun je een interview met haar lezen. Ik vertrouw het niet meer. Voor mij redenen genoeg om zo min mogelijk nieuws te consumeren.
Jolijn legt op haar website Positivo glashelder uit waarom ze het nieuws mijdt. "Wat voor waarde heeft het om elke dag overspoeld te worden met veelal nutteloze informatie? En hoe precies is nou eigenlijk alle informatie die ik elke dag met de paplepel ingegoten krijg? Is het niet beter om zelf onderzoek te doen naar de dingen die ik interessant vind en op die manier meer te weten te komen over de onderwerpen die voor mij belangrijk zijn?"
Helemaal mee eens. De tijd die je bespaart door geen nieuws meer te volgen, kun je steken in onderzoek. Dan kom je erachter hoe het nu echt werkt in deze wereld. Via de zoekmachines op internet kom je een heel eind. Je kunt ook de verzamelwebsites Hoe Zit Het Nu Echt en Nieuwe Media Nieuws als startpunt proberen.
Een paar van mijn persoonlijke favorieten zijn Achter de Samenleving, Want to Know, Irma Schiffers Schrijft, Earth Matters, Lang Leve Europa, De Lange Mars en natuurlijk de website van Jolijn Positivo. Ook de video's van James Corbett mag ik graag zien voor veel waardevolle achtergrondinformatie.
Jolijn schrijft: "Ik kijk geen nieuws meer, maar ik investeer tijd en doe onderzoek naar de zaken die voor mij relevant zijn. Ik kies er op die manier voor om een brok negativiteit uit mijn leven te weren, en me te verdiepen in onderwerpen die mij, dagelijks, raken."
Lees hier meer op haar fantastische blog.
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

  1. Indigo  8 februari

    Bekijk maar eens naar deze blog, dan “get-you-the-picture” wel waarom er “nieuws” 24/6/365 over je uitgebraakt word:
    http://www.universe-people.com/english/texty_vytahy/htm/en/en_co_je_s_vasim_duchem_dusi_fyzickym_telem.htm

VOLG MIJ
ZOEKEN