RECENTE REACTIES
VOLG MIJ
Binnenkort is het weer december. Van oudsher dé feestmaand. Bij een feest horen cadeaus. Waar ga jij ze kopen?
Wie maak je blij met je decembercadeaus?
BLOG, 25/11/2015
Gifts   Foto: Jennifer C. via Flickr CC BY 2.0
M
et cadeautjes maak je niet alleen de ontvanger blij, maar ook de winkelier waar je ze koopt. Verkopers zien hun omzet en winst omhoog vliegen in een maand als deze. Natuurlijk kun je je geschenken aanschaffen bij de grote ketens, maar het is leuker om een lokale winkelier of een kleine internetondernemer blij te maken toch?
Als je koopt bij een kleine aanbieder help je niet een CEO om z'n derde vakantiehuis te kopen. In plaats daarvan help je een klein meisje aan danslessen, een jochie aan z'n sporttenue, een vader en moeder om een lekkere maaltijd voor hun gezin op tafel te zetten. Koop daarom lokaal.
Foto
Lang Leve Europa schrijft erover: "Boycot Amazon, Apple, Bol, Danone, Disney, Google, Ikea, iTunes, Microsoft, Nestlé, Nike, Sanoma, Sony, Spotify, Unilever, de hele Amerikaanse film- en muziekindustrie en andere voornamelijk multinationale grootbedrijven, en kijk eens lokaal! Zoek het lokale MKB op en vooral die winkel om de hoek, het leuke zzp bedrijfje, die bloemenwinkel in de buurt, het lokale atelier, u kent de lokale ondernemers bij u in de buurt. Geef ook hen een cadeau, koop uw Sinterklaas spul daar!"
Foto
Op Facebook circuleren oproepen als deze: "Laten we onze Kerst en Sinterklaas inkopen doen bij kleine bedrijfjes en zzp'ers uit de buurt. Bijvoorbeeld bij je buren met een webshop of de dame in de straat die sieraden maakt, het meisje op de hoek met haar mooie bloemenwinkel, de plaatselijke cadeautjeswinkel, een vriend die een winkel heeft of de bakker uit de buurt met handgemaakte chocolaatjes. Bij mensen met een kraampje op de markt. Bij het restaurant of de kroeg om de hoek.
Laten we onze centen dit jaar besteden aan individuele mensen die het hard kunnen gebruiken en niet aan de grote multinationals die toch al binnen zijn. Op deze manier hebben veel meer lokale ondernemers een betere Sinterklaas en Kerst. Samen kunnen we het verschil maken! Wie raad jij aan bij jou in de regio?"
Bijvoorbeeld:
Bijzondere, heerlijke en echt eerlijke chocolade via ClearChox NL
Handgemaakte haarspeldjes via Staartjes en Strikjes of een toilettasje via Jennyz. Mijn nichtje is er zooo blij mee .
Met de hand gemaakte sieraden of de allerbeste crèmige sheabutter bij Pearlmania.
Een streekproduct van de boer in je buurt.
Je kan hele mooie zelf gemaakte Retro jaren '40 en '50 dameskleding kopen bij Lily Scarlet gevestigd aan het Zwaanshals in Rotterdam waar ook vele andere kleine ondernemers zitten die een breed aanbod aan leuke cadeauartikelen hebben.
Op de website van het lokale geld De Dam is ook een mooi aanbod cadeauartikelen te vinden en betaal meteen met Dam :-)
In eigen beheer uitgegeven boeken, bijv. eentje over de ware aard van het kapitalisme: ‘Hoe zit het nu echt?’ door Annabelle Schouten van Ons Fundament. Of een boek over stadslandbouw De stad ontkiemt, de stadsboer bloeit op..., een inspirerende bloemlezing van Kim Lagerweij.
Kruiden, thee of handgemaakte verzorgingsproducten via Annies Heilzame Kruiden.
Ik hoor ook graag jullie tips :-)
Gerelateerd artikel: Protesteren? Stem met je Euro!
Schrijf een reactie

Je mailadres blijft geheim
Je naam en mailadres zijn verplicht
Publiceer

 1. Mia  27 november

  @Dries De trend die je beschrijft is helaas heel herkenbaar. Steeds meer kleine speciaalzaken verdwijnen omdat ze concurrentie met grote ketens niet aankunnen. Dat ook gemeentes hier dubieuze rol spelen wist ik niet, maar maakt het nog schrijnender. Mijn oproep is bedoeld om wat er nog wel is zoveel mogelijk te steunen. Is druppel op gloeiende plaat, klopt. Goed idee om multinationals te mijden en zoveel mogelijk cash te betalen. @Indigo Gratis reclame is toch niet verkeerd in dit geval? Ik heb goede ervaringen met genoemde bedrijven en ondernemers en ze mogen wel een keertje in spotlight staan toch? Jouw voorstel om dingen die je niet meer nodig hebt gratis weg te geven spreekt me aan. Inderdaad: Pak het in, doe er een strik omheen en doneer het persoonlijk gratis aan iemand die het nodig heeft. Jij blij, die ander blij en geen bank die ervan mee profiteert :-) @Mikkie je zoon mag blij zijn met zo’n moeder :-)

 2. Indigo  26 november

  Wat een mooi verpakt stukkie gratis reclame voor de genoemde bedrijven. Echter lost het – zoals Dries als noemde – structureel niets op. Ander initiatief idee:

  “Geef eens iets van jezelf GRATIS WEG aan iemand die het nodig heeft.”

  We hebben in deze welvarende westerse wereld bijna allemaal wel iets in huis wat we niet meer nodig hebben / gebruiken. Pak het in, doe er een strik omheen en doneer het persoonlijk gratis aan iemand die het nodig heeft.

  Jij blij, die ander blij en geen bank die ervan mee profiteert.

 3. Dries Bliek  25 november

  Dit is een symphatiek gebaar,maar de middenstand in mijn woonplaats is de laatste paar jaar aardig uitgedund.Als ik iets nodig had voor mijn computer ,ging ik steevast naar een speciaalzaak,het zelfde voor geluids apparatuur,muziek instrumenten.Nu moet ik daarvoor naar een andere stad en zelfs dan is het maar afwachten of de betrokken winkel er nog zit. Alle kleine ambachtelijke ondernemingen worden langzaam maar zeker de nek om gedraaid, dan wel financieel of de plaatselijke gemeente doet dit met de gebruikelijke verorderingen of ander rot smoesje. Dit is al jaren aan de gang en wat mij betreft is bovenstaande oproep als een put dempen zonder materiaal om in de put gooien. Om dit probleem aan te pakken is echt wel iets meer nodig dan een goedbedoelde solidariteits actie als deze. Overegens mijd ik alle grootwinkel bedrijven al jaren zo veel mogelijk en betaal alles cash.
  Vriendelijke groet
  Dries

 4. Mikkie  25 november

  Ik geef mijn -sinds kort op kamers wonende zoon- een tas met boodschappen van de Ekoplaza. Hij is bijna volledig bio opgegroeid maar kan het zelf niet betalen.

VOLG MIJ
ZOEKEN